Składniki: 1 kalafior 1 brokuł 5 jajek 1 ogórek szklarniowy 2 pomidory 2 łyżki majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kalafiora oraz brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osobnych garnkach i pozostawić do ostygnięcia. 2. Jajka ugotować na twardo. Pokroić na 6 części. 3. Ogórka obrać i pokroić w dużą kostkę(...)Pomidora pokroić na dość duże kawałki. 4. Ostudzony kalafior i brokuł rozłożyć na dużym talerzu. Porozkładać pomidory i ogórka oraz jajka. 5. W misce wymieszać jogurt z majonezem. Przecisnąć przez praskę czosnek. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Polać brokuły tuż przed podaniem
A Ty Smakuj MnieSkładniki 1 duży kalafior 1-2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki cebule pokrojone w krążki sól,pieprz ulubione zioła i przyprawy masło Wykonanie Kalafior ugotować w wodzie lub na parze. Ziemniaki i marchewki ugotowac w wodzie ,lub na parze.Odcedzić i przestudzić.Cebulke pokroić w krążki i zarumienić na maśle Na dnie(...)naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwę masła Na nim ułożyć różyczki kalafiora i pokrojone w plasterki ziemniaki ,oraz marchewkę,posypać przyprawami ,przykryć zarumienioną cebulką. Piec w 180st.C około 25-30minut. Jednym ,lub drugim sosem polewamy zapiekanke Sos paprykowy 11109 com_content.article Paprykowy sos Ilony 4.59 out of 5 based on 317 voters. Składniki papryka 2 sztuki cebula 1 sztuki czosnek
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/search/label/WARZYWA Składniki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 szkl. kwaśnej śmietany,lub gęstego jogurtu np. greckiego 1 główka kalafiora, pokroić na różyczki 1/4 filiżanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 duża cebula, w plasterkach 3-4 ząbki czosnku, posiekane sól i pieprz do smaku 1 szkl. sera startego żółtego. Wykonanie(...)Umyty kalafior podzielić na różyczki. Kawałki kalafiora ułożyć na blaszkę posmarowana olejem. Posolić ,popieprzyć i piec w piekarniku w tem 220.°C przez około 20-30 minut. Pieczemy na a l dente Gotowy miksujemy ,dodajemy ser i resztę składników i wszystko razem dokładnie mieszamy. Foremkę smarujemy oliwą ,posypujemy otrębami orkiszowymi ,lub jakie kto ma .i wypełniamy foremkę masą
w mojej kuchniBoczniaki są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z czerwoną papryką i kalafiorem tworzą nie tylko smaczną ale i zdrową sałatę. SKŁADNIKI: boczniaki około 10 szt ½ czerwonej papryki średni kalafior krem balsamiczny natka pietruszki płatki papryki sól cukier PRZYGOTOWANIE: Kalafior myjemy. Dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie
Pyry na GazKalafior w mojej kuchni dotychczas królował w zupie, ewentualnie jego różyczki polewałam masełkiem z bułką tartą. Dzisiaj po przestudiowaniu książki Roberta Makłowicza postanowiłam zrobić z niego placuszki. W przyszłości zapewne nieco ten przepis zmodyfikuję na swoje potrzeby tzn. na przykład zamienię sos na salsę pomidorową. Poniżej podaję przepis w oryginale. SKŁADNIKI NA PLACKI: 1 kalafior 2 jajka 4 łyżki mąki(...)startej) olej słonecznikowy do smażenia sól SKŁADNIKI NA SOS: 500 ml naturalnego jogurtu 1 pęczek mięty świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny sól A jak to zrobić: Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, kroimy na małe kawałki.Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, jajka, posiekane szczypiorek i kolendrę, curry, chilli oraz gałkę muszkatołową,. Mieszamy dokładnie, dodając tyle wody
Kuchnia w opałachWiosna, wiosna, wiosna, ach to ty..." Tak było wczoraj, a dzisiaj warzywnie w mojej kuchni. Ponieważ nieodzownym elementem wiosennej kuchni są warzywa :) SKŁADNIKI: 1/2 małego kalafiora 2 młode cukinie 1 marchewka (starta) 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki 1 łyżka czerwonej cebuli drobno pokrojonej 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki otrąb odrobina mąki do zagęszczenia sól, pieprz, przyprawa(...)smażenia A jak to zrobić: Cukinię bez obierania przekroić na pół i wydrążyć pestki, następnie zetrzeć ją na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić aby puściła sok. Kalafior podzielić na różyczki i zagotować tak aby był lekko miękki, przełożyć do miski i lekko widelcem rozdrobnić na mniejsze cząstki. Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku i razem z resztą składników (oprócz
Kuchnia w opałachożywić kolorem, chociaż nasze talerze. Wszystkim dzieciakom, tym małym i tym już dorosłym, życzę wszystkiego najlepszego. SKŁADNIKI: makaron muszelki trójkolorowy 1/2 czerwonej cebuli 1/2 bakłażana 1/2 cukinii kilka różyczek kalafiora 3 suszone pomidory świeża bazylia 3-4 listki 2 ząbki czosnku olej ( zalewa z suszonych pomidorów ) sól, pieprz kolorowy A jak to zrobić: Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)dente. Kalafior podzielić na małe różyczki i zagotować aby lekko zmiękły. Na patelnię wlać dwie łyżki zalewy z suszonych pomidorów i pokrojoną w piórka cebulę, podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana, doprawić sola i pieprzem, dusić aż warzywa zmiekną. Dodać kalafior, poszarpaną bazylię i czosnek, całość dokładnie wymieszać. Na talerz wyłożyć makaron, na wierzch dodać smażone warzywa
Kuchnia w opałachczasu i obfitości wrażeń proponuję szybki obiadek. SKŁADNIKI: 10 dużych muszli (Conchiglioni) 3 plastry szynki Szwarcwaldzkiej 1/2 strąka papryki żółtej 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 cukinii kilka małych różyczek kalafiora 2 garści świeżego szpinaku 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku ser grana padano pieprz kolorowy sól ziołowa olej rzepakowy A jak to zrobić: Makaron zagotować w osolonej(...)wodzie do miękkości. Różyczki kalafiora zblanszować. Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojone w kostkę warzywa (papryki, cukinię, kalafior), delikatnie poddusić. Dodać pozostałe składniki, doprawić pieprzem i sola oraz czosnkiem przeciśniętym przez prasę. Dusić, aż szpinak odparuje. Tak przygotowanym farszem, wypełnić muszle i posypać grana padano. Podawać na ciepło
Kuchnia w opałachKalafior zazwyczaj w mojej kuchni ląduje w zupie albo podaję go z masełkiem i bułką tartą. Dzisiaj zachęcam do przygotowania go w formie panierowanej. Można go smażyć na głębokim tłuszczu, ale równie dobrze smakuje podsmażony na patelni. Smaczna przekąska, którą można podać z ulubionym dipem. SKŁADNIKI: 1 kalafior 2 jajka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta olej rzepakowy(...)zrobić: Kalafior podzielić na różyczki i zagotować w osolonej wodzie (pilnować, aby był lekko twardy, nie rozleci się podczas panierowania). Odcedzić i pozostawić, aby lekko przestygł. Jajka roztrzepać razem z przyprawami. Różyczki obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, przewracając by podsmażyły się z każdej strony (można też smażyć w głębokim tłuszczu). Najlepiej smakuje
Kuchnia w opałachistnieją sposoby, aby się tych objawów skutecznie pozbyć. Wystarczy do wody, w której gotujemy brukselkę dodać trochę mleka, piętkę chleba lub szczyptę cynamonu :) Zapraszam zatem na zapiekaną brukselkę z kalafiorem, a pierś z pieczonego kurczaka to dziś tylko dodatek (o tym innym razem). SKŁADNIKI: 10-15 brukselek kilka różyczek kalafiora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej bułka(...)tarta 1 łyżka startego żółtego sera (w moim przypadku Mazdamer) sól A jak to zrobić: Brukselkę ugotować al dente w wodzie wymieszanej z mlekiem (pół na pół), a kalafior w osolonej wodzie. Warzywa odcedzić i ułożyć naprzemiennie w naczyniu do zapiekania. Posypać cienką warstwą bułki tartej. W garnuszku roztopić masło, ściągnąć z ognia i dodać do niego przeciśnięty przez praskę
Kuchnia w opałachcudownych barwach. Dzisiaj proponuję sałatkę w moim ulubionym kolorze, przełamaną zielenią czosnku niedźwiedziego, który otrzymałam od Małgosi z Bon Appétit Małgorzaty SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości buraki kilka różyczek kalafiora 10 listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz kolorowy oliwa A jak to zrobić: Buraki umyć, przekroić na pół, skropić oliwą i wstawić (w zamkniętym naczyniu(...)żaroodpornym) do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około godzinę. Kalafior podzielić na małe różyczki i ugotować al dente. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać kalafior i posiekane listki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać razem z jogurtem i majonezem
Kuchnia w opałachindyjskiej w postaci wegańskich klopsików warzywnych z gęstym, kremowym sosem z nerkowców. Malai Kofta - Wegańskie Indyjskie Klopsiki w Sosie z Nerkowców Składniki: klopsiki (kofty) 500 g ziemniaków, 250 g kalafiora, 1 marchewka, spora garść rodzynek, 1/2 cebuli, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki z ciecierzycy, 1/2 łyżeczki soli(...)proszku, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/2 łyżeczki soli, szcypta cynamonu. Przygotowanie: Klopsiki (kofty) Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, po czym również ostudzić. Następnie w dużej misce całość ugnieść jak na puree (nie używać do tego blendera, chyba, że ma się odpowiedzią
Pełna LodówkaWarzywne kotleciki są miłym urozmaiceniem dla codziennych mięsnych obiadów. Ponadto zapewne zadowolą niejednego wegetarianina:-) Składniki: 1 duży kalafior 2-3 marchewki 2 cebule 4 łyżki skrobi kukurydzianej 3-4 jajka natka pietruszki (wedłu uznania - ja dałam ok. 6 łyżek) sól, pieprz 2 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie: Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną(...)kostkę. Całość smażymy na maśle do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Kalafiora gotujemy do miękkości, po czym rozdrabniamy widelcem. Marchewkę, cebulę, kalafiora, jajka, natkę pietruszki i skrobię kukurydzianą razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy.Nakładamy łyżka na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty kolor. Smacznego
IMPRESJA SMAKUbulionu1 opakowanie mrożonych warzyw 1 opakowanie mrożonego kalafiora 3 ziemniaki1 szklanka śmietany 18%posiekany koperek Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana jest również przez najmłodszych.Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować(...)Dodać je do zupy i gotować jeszcze przez 10 minut.Dodać kalafior i gotować na tyle długo, by kalafior stał się miękki. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę rozrobioną wcześniej z 3 łyżkami gorącej zupy. Już na talerzu posypać siekanym koprem. Smacznego
Świat Domowej Kuchnimięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron.Składniki:-ok. 25 dkg karkówki-1 marchewka-1 cebula-2 ząbki czosnku-pół czerwonej papryki-5 pieczarek-kilka różyczek kalafiora-garść kapusty włoskiej-przyprawy ( barbecue, sól, pieprz)-olej do smażenia Mięso i czosnek kroimy w kostkę.Posypujemy przyprawami i solą.Skrapiamy olejem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw(...)Dość grubo kroimy kapustę i pieczarki.W drobną kostkę kroimy marchew, cebulę i paprykę.Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części.Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso a następnie dodajemy marchew z cebulą. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustęa następnie paprykę i kalafior.Przyprawiamy wszystko do smaku, zmniejszamy ogień i podsmażamy.W międzyczasie
Maminek kulinarny