kalafiorem - 3305 przepisów (strona:76/221)

Filet z kurczaka w warzywach z kaszą bulgur 153

bardzo wartościowy obiad.     Składniki: -duży filet z piersi kurczaka -szklanka kaszy bulgur -3 marchewki -1/2 czerwonej papryki -cukinia -20 dkg mrożonego zielonego groszku -20 dkg kalafiora ( może być mrożony ) -ząbek czosnku -5 cebulek szalotek -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -olej -masło -bulion warzywny Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą(...)słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Marchew gotujemy ok. 10 minut w bulionie warzywnym. Odławiamy i studzimy a do bulionu wrzucamy groszek i kawałki kalafiora. Gotujemy 7 minut i odcedzamy. Czosnek i szalotkę kroimy w plasterki,  paprykę i cukinię w dość grubą kostkę. Kaszę gotujemy 15 minut na wolnym ogniu w bulionie warzywnym

Maminek kulinarny
Krem kalafiorowy z oliwą truflową 183

kolei nadaje delikatnej ostrości i cebulowy aromat. Jak można się domyślać, nie jest to krem na śniadanie. Wyborna przystawka przed obiadem zamiast zupy. SKŁADNIKI na 4 małe porcje: 1/2 kalafiora 1 mała cebula szkalanka mleka póltłustego dużo masła (ok. 1/2 kostki) oliwa truflowa do polania sól i pieprz do smaku Kalafior ugotować na miękko i odcedzić. Wciąż gorący kalafior zmiksować

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kalendarz przetworów 261

wrześniu  Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików.  Warto zrobić przetwory z:  cukinii,  kabaczków,  pomidorów,  papryki,  kalafiora,  marchwi,  buraków,  a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki).  Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby(...)Wrzesień to czas robienia przetworów z:  jabłek;  śliwek;  winogron;  aronii;  jarzębiny;  kalafiora;  papryki.  Przetwory w październiku  Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym

Ukojenie Podniebienia
Makaron po azjatycku z marynowanym tofu 192

użyliśmy gotowego od Polsoji - marynowane w sosie tamari , w smaku podobne do wędzonego, więc można użyć zamiennie lub zamarynować samemu zwykłe tofu)  pół żółtej papryki 4 duże różyczki kalafiora 6 pieczarek pół cukinii  1 papryczka chilli  4-6 plastrów suszonych pomidorów natka pietruszki lub kolendry połowa słoiczka ze słodkim sosem chilli - ok. 70 g  oliwa(...)Przyprawy: 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka kurkumy pieprz i sól  Przygotowanie: Wędzone tofu kroimy w paski o szerokości 1 cm. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Różyczki kalafiora również kroimy w drobne plastry. Cukinię kroimy  w drobną kosteczkę. Tak pokrojone warzywa wkładamy do miski i dodajemy łyżkę oliwę, granulowany czosnek, kurkumę. Wszystko mieszamy i odkładamy

Bananowe Pole
Puree z kalafiora 150

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Puree z kalafiora smakuje rewelacyjnie i może być doskonałą alternatywą dla wersji ziemniaczanej.  Jest również o wiele szybsze w przygotowaniu. Idealnie łączy się z różnego rodzaju mięsami, a mi najbardziej smakuje bez żadnych dodatków. 1 kalafior 1 cebula 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany(...)gałka muszkatołowa papryka słodka/ostra sól, pieprz (używam czarnuszki) Opcjonalnie: 500 ml mleka     Kalafior i cebulę ugotować w osolonej wodzie (ew. w mleku). Warzywa odcedzić, zmiksować z masłem oraz śmietanką i wymieszać z koperkiem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i papryką

Di gotuje
Zupa kalafiorowa z pęczakiem 100

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest bardzo smaczna, lekka - a jednocześnie pożywna i bardzo syta. Połączenie kalafiora z gruboziarnistą kaszą jęczmienną to naprawdę doskonały pomysł. mięso drobiowe na wywar 1 kalafior   100g pęczaku   2-3 ziemniaki   1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora  2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz(...)Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz po 3-5 minutach gotowania - opłukaną kaszę. Około 7-10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki kalafiora. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny. Doprawić do smaku

Di gotuje
Pieczone samosy w cieście filo z sosem bazyliowo- miętowym 151

blogu. Może zamiast pączków w Tłusty Czwartek! :) Składniki na kilkanaście samosów: 1 opakowanie gotowego ciasta filo 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 ziemniaki 1/2 główki kalafiora 1 mały batat 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: soli, garam masala, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, kozieradki, kolendry, chili, imbiru 1 łyżka oleju(...)smażenia Sos bazyliowo- miętowy 1 szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli i pieprzu garść liści bazylii garść liści mięty Ziemniaki i batata obieram. Kroję w kostkę i gotuję do miękkość. Kalafiora również gotuję do miękkości. Na patelni rozgrzewam łyżkę tłuszczu i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po chwili dodaję wszystkie przyprawy prócz soli. Całość smażę przez

Mango Papaja
Pulpety w sosie brokułowo-kalafiorowym 138

sosie warzywną miazgę.  Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos:  1 cebula 1 główka kalafiora 500g brokuła 200 ml kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz olej 1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety(...)wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy. 2. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pulpety, śmietanę. Dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy brokuł, kalafior, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Zupa jarzynowa (warzywna) 184

ciepły i zdrowy posiłek zwłaszcza w te chłodne dni. Nie wiem jak u Was, ale u mnie zima znów wróciła, więc ciepłe posiłki są na wagę złota. Składniki: 1/2 kalafiora 11/2 dużej marchewki 2 litry wywaru mięsnego 2 garście mrożonej zielonej fasolki 3 małe ziemniaczki 1 łyżka suszonej pietruszki Skworcu sól i pieprz * wywar mięsny przygotowany jak na rosół(...)marchewki i delikatnie doprawiony Przygotowanie: Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Do gorącego wywaru mięsnego (u mnie świeżo przygotowany) dodajemy przygotowane warzywa: kalafior, marchewki, dwie garście mrożonej zielonej fasolki oraz ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną pietruszkę i przyprawy

Słodkie okruszki
Kotleciki z kalafiora i marchewki 115

Składniki: 500 g kalafiora 1 duża marchewka 2 jajka 2 ząbki czosnku bułka tarta  olej do smażenia oregano sól, pieprz Wykonanie: Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotowany kalafior przełożyć do miski, rozgnieść widelcem dodać startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, jajka oraz 4 łyżki bułki tartej, wymieszać. Przyprawić

magiczna kuchnia Kasi
KREM Z KALAFIORA 89

duża cebula 1/4 korzenia selera 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła 2 ziemniaki 1/2 kg kalafiora 3 łyżki kaszy manny 1/2 litra  bulionu z jarzyn 1/2 litra mleka 50 g sera z niebieską pleśnią/ lazur oliwa np. truflowa orzechy włoskie Cebulę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy(...)cebulę i selera,  dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki i kalafiora dodajemy do garnka z cebulą i smażymy przez minutę. Wsypujemy kaszę manną,  po chwili wlewamy bulion oraz mleko. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez

KuchcikoweLove
Kalafiorowa zupa odchudzająca na rumianku z ryżem i kurczakiem 156

wzdęciach i zaparciach. Podobnie kalafio,r jest doskonałym wsparciem przy zaburzeniach trawiennych, dzięki cholinie pobudza funkcjonowanie mózgu, wzmacnia nerki i układ krążenia oraz jest bogaty w wit, C. Zapomniany kalafior wraz z rumiankiem: doskonała para No i seler naciowy: samo zdrowie, idealne warzywo dla odchudzających się. Ma działanie moczopędne, co oczyszcza organizm z toksyn i odwadnia z nadmiaru wody opuchnięte(...)wędzoną rybą SKŁADNIKI na 2 duże poecje lub 4 małe: 2 słoiczki gotowego bulionu drobiowego lub kawałek kurczaka bez skóry + 1 l. wody na bulion ok. 1 szklanka kalafiora podzielonego na małe różyczki 1-2 łodygi selera naciowego 1 torebka herbaty rumiankowej 1/2 sporej cebuli lub 1 mała 1 szklanka posiekanej marchewki ok. 4 łyżki surowego ryżu (biały lub zdrowiej

Sztuka gotowania w/g Samiry
Prosta kremowa zapiekanka z kalafiora 646

wegan ser najczęściej występuje pod postacią płatków drożdżowych, które nadają wspaniałego aromatu. Zapiekanka, którą widzisz poniżej składa się z trzech składników i jest najprostsza pod słońcem. Składniki : 1 średni kalafior ½ puszki mleka kokosowego (dobrej jakości) 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych Piekarnik rozgrzej do 180 °C.  Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki. Wrzuć na wrzącą osoloną wodę i gotuj(...)czym odcedź. Ugotowane i osuszone różyczki przełóż do naczynia żaroodpornego i rozłóż je na całej jego powierzchni. Wierzch równomiernie oprósz 2 łyżkami płatków drożdżowych, a następnie wszystkie różyczki kalafiora delikatnie polej mlekiem kokosowym. Na koniec wierzch posyp jeszcze pozostałą 1 łyżką płatków drożdżowych. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło.  2 porcje

Roślinna - blog wegański
SAŁATKA Z KALAFIORA - KOLACJA DIETA 1500 KCAL. 1494

robiłam to wcale nie byłam przekonana ,że będzie mi ona smakować.Lubię kalafior ,ale nie w tej formie np.w zupie czy z bułeczką tartą ok ale w sałatce?Jednak przepis na tę salatkę mnie nie rozczarował ,salatka wyszła świetna i smakowita ,żałuję że nie mogłam zjeść jej więcej a  tylko miseczkę.Można ją zrobić na spotkania rodzinne lub inne(...)wydarzenia odświętne ,jest naprawdę wspaniała nawet dla osób , które się nie odchudzają:). Danie ma 284 KCAL. 1 szkl.ugotowanego kalafiora 200 g. 1 pasterek szynki wieprzowej pokrojonej w paseczki 20 g. 1 pomidor pokrojny w kosteczkę 100 g. 1 łyżka posiekanego  szczypiorku 3g. 1 łyżka majonezu laight 10 g. 1 łyżka jogurtu naturalnego 10g. 1 kromka chleba razowego ze ziarnami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Indyjskie kebaby warzywne 413

lubię dania warzywne zastępujące mięso, skusiłam się na przygotowanie indyjskich kebabów warzywnych. I nie żałuję :) Są bardzo delikatne, aromatyczne i bogate w smaki. Główne składniki kebabów to ziemniaki, cebula, kalafior i groszek, ale jest tam również odrobina szpinaku i zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne. Indyjskie kebaby warzywne podałam(...)dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne danie :) Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain. Składniki na około 16 sztuk: 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mały kalafior 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 zielone papryczki chilli (lub 1/2 zielonej papryki) 1 łyżka posiekanego szpinaku 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry 1 łyżeczka chilli w proszku (można być mniej

Trzeci talerz