robiliśmy tą potrawę, ale niedługo znów zagości na naszym stole, bo jest przepyszna. Przepis zapożyczony od Jamiego Olivera hotcooking.co.uk Składniki: Nadzienie: 500g brokułów, umytych, podzielonych na różyczki, 500g kalafiora, umytego i podzielonego na różyczki, 4 ząbki czosnku, kilka listków świeżego tymianku (daliśmy suszony), 25g filetów anchois w oleju, 1 suszona papryczka chilli, pokruszona, sól, czarny pieprz, oliwa, 16 rurek(...)200g sera mozzarella, oliwa z pierwszego tłoczenia, sól, pieprz. Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 st. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, a następnie wrzucić podzielone na różyczki brokuł oraz kalafior. Gotować przez 5-6 minut, a następnie odcedzić na durszlaku, wodę z gotowania pozostawić, ponieważ jeszcze nam będzie potrzebna. W szerokim garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy i wrzucić pokrojony
Państwo Wojtczuk gotująPrzepyszna sałatka, którą jedliśmy u znajomego na imieninach. Idealna na lato prosta, szybka, lekka, świeża, pyszna :) Składniki: 1/2 średniego kalafiora, 5 ogórków świeżych (małe gruntowe), 4 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: kalafiora umyć, osuszyć i drobno pokroić i przełożyć do miski. Ogórka umyć, obrać, również drobno pokroić i przełożyć do kalafiora. Czosnek zmiażdżyć w wyciskarce lub drobniutko poszatkować. Wszystko
Państwo Wojtczuk gotująKalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera poleciła mi koleżanka z pracy :) Jest to prosty, a jakże pyszny pomysł na obiad, zwłaszcza piątkowy :) Przepis pochodzi z książki “Gotuj sprytnie jak Jamie”. Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera – Składniki: 2 ząbki czosnku 50 g masła 50 g mąki 500 ml […] The post Kalafior zapiekany
Kulinarne PrzebojeSkładniki 1 średni kalafior 50 g sera żółtego (u mnie Gruyere ) ok 100 g najlepiej czerstwego pieczywa (u nas resztki z ciabatty ) 1 łyżka oliwy masło do wysmarowania formy sos serowy: ok 40 g masła niecałe pół litra mleka 2 pełne lub 3 płaskie łyżki mąki 100 g sera (u nas Gruyere) dobra sól świeżo zmielony pieprz świeżo(...)starta gałka muszkatołowa ok 3 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki opcjonalnie: 1 lub 2 łyżeczki nasion chia Przygotowanie Kalafior dokładnie umyjcie i podzielcie na różyczki. Ugotujcie tak, aby pozostał jędrny (gotujcie około 5 minut). Odcedźcie i odstawcie na bok. Pieczywo wrzućcie do malaksera i zmiksujcie wraz z 1 łyżką oliwy na dosyć grube okruchy. Zetrzyjcie 50 g sera
OliveandThymeSkładniki 500 ml dobrego bulionu (u nas wywar drobiowo-warzywny) 1/2 dużego kalafiora biała część pora 1 ziemniak 150 g sera z niebieską pleśnią (u nas lazur) ser żółty w ilości dowolnej, najlepiej gruyere trochę masła do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Przygotujcie warzywa: ziemniaka obierzcie i pokrójcie w kostkę, białą część pora posiekajcie w kosteczkę, kalafiora(...)umyjcie i podzielcie na różyczki. W rondlu rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim pora. Dorzućcie kalafiora i pokrojonego ziemniaka. Zalejcie wszystko bulionem i gotujcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie pokruszony ser z niebieską pleśnią, poczekajcie aż dobrze się rozpuści, wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do temperatury
OliveandThymeprzygotowania w pół godziny. Składniki na około 3 porcje: około 300 g białej ryby bez skóry i ości, np. dorsza 1 niewielka cebula 3 małe marchewki 1 mały kalafior o wadze około 250 g 2-3-cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku kawałek ostrej czerwonej papryczki (ilość według upodobań) drobno otarta skórka z 1 limonki 1 łyżka soku(...)kokosowego 200 ml mleka kokosowego (z puszki, bez sztucznych dodatków) około 600 ml wody świeża kolendra Cebulę przekroić na pół i posiekać w piórka, marchewki pokroić na plasterki, różyczki kalafiora porwać na mniejsze kawałki. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę drobno posiekać, limonkę wyszorować i wyparzyć, zetrzeć skórkę (bez białej części). Rybę pokroić w około
Even Better Fooddzieje, nie oznacza od razu, że potrzeba dużo pracy, by przygotować kolorowy obiad. U mnie sznycle z indyka owinęły się wokół pietruszki, pora, marchewki i papryki. Do tego zapiekany kalafior i ziemniaki oraz podpiekana brukselka z szalotką. Dla opornych na urok brukselki – sałata z ogórkiem, papryką, pomidorkami i białą rzodkiewką. Wspaniałości! Mięso doprawiłam solą i pieprzem. Pietruszkę, marchewkę(...)paprykę pokroiłam w słupki, do tego ćwiartka pora. Wokół tych warzyw zawinęłam sznycle, przypięłam wykałaczką. Marchewki, ziemniaki pokrojone w kostkę i różyczki kalafiora obtoczyłam w oleju z przyprawami. Ziemniaki skąpały się w oleju orzechowym. Kalafior natomiast kąpał się w oleju z dodatkiem papryki, korzenia lubczyku, mielonego ziela angielskiego i listka laurowego oraz kolendry. Marchewkę natarłam olejem kokosowym. Na łyżeczce oleju
KucharzycaBardzo aromatyczna zupa z białych warzyw. Seler i pietruszka są warzywami o bardzo wyrazistym smaku. Łagodzi je delikatny kalafior. 1,5 l wody 2 skrzydełka drobiowe 1 kostka rosołowa warzywna 1 łyżeczka przyprawy do zup 1 por (biała część) 7 pieczarek 2 korzenie pietruszki ¼ korzenia selera 1 główka kalafiora 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki(...)wkładamy skrzydełka. Gdy woda się zagotuje dodajemy kostkę rosołowa oraz przyprawę do zup. Pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę. Por kroimy w pół plasterki, pieczarki w plasterki. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu odlewamy szklankę wywaru. Dodajemy do niej
VioletoweKucharzeniePołączenie delikatnego kalafiora z aksamitnym serem. Aromatu dodała posiekana natka pietruszki. Całość jest delikatna w smaku, jednak bardzo pożywna i rozgrzewająca w zimowe dni. Składniki 50 g masła 1 cebula 1 łyżka masła 750 g kalafiora 1,4 l bulionu drobiowego 150 g sera masdamer groszek ptysiowy natka pietruszki pieprz czarny mielony Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i smażymy jeszcze 1 min. Do cebuli wlewamy, powoli i cały czas mieszając, gorący bulion. Do bulionu wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy je przez 20 min. Lekko studzimy i miksujemy całość na gładko. Zupę ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy starty ser i gotujemy do momentu rozpuszczenia. Zupę doprawiamy do smaku
R'n'G KitchenBardzo smaczny, bezmięsny pomysł na obiad. Smaku całej zapiekance nadaje sos na bazie mleka z kremowym serkiem topionym. 5 dużych ziemniaków 10 różyczek kalafiora 50 g kalerosse 0,5 szklanki żółtego sera Sos: 1,5 szklanki mleka 3,2% 100 g kremowego serka topionego 1,5 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Szczypta gałki muszkatołowej Ostra czerwona papryka Masło(...)formy Ziemniaki obieramy, gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Tak samo robimy z kalafiorem i kalerosse. Wszystkie warzywa odcedzamy na durszlaku. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Po ugotowaniu ziemniaki kroimy na plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Ziemniaki układamy tak aby zachodziły na siebie. Pomiędzy ziemniakami rozkładamy różyczki kalafiora oraz kalerosse. Na wierzchu rozsypujemy żółty
VioletoweKucharzeniepodać z ryżem lub ziemniakami. 500 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna typu Kucharek 2 cebule 10 pieczarek 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera 10 różyczek kalafiora 100 g kremowego serka topionego 4 łyżki śmietany 18% 1 szklanka bulionu drobiowego Olej do smażenia Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Seler oraz(...)pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w pół plasterki. Różyczki kalafiora dzielimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę oraz seler z pietruszką. Dodajemy filet z kurczaka, pieczarki oraz kalafior. Mieszamy. Gdy całość zmięknie dolewamy bulion oraz kawałki topionego serka. Na końcu dodajemy śmietanę. Dusimy jeszcze chwilkę
VioletoweKucharzenieMakaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja gotowałam 8 minut we wrzącej wodzie. Paprykę i cukinię oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w 8, a cebulkę siekamy. Kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki. Kalafiora obgotowujemy we wrzątku do tzw. al dente. A pozostałe warzywa podsmażamy na oleju rzepakowym. Zalewamy sosem chili con carne, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron układamy(...)talerzu, polewamy sosem warzywnym, na wierzch układamy różyczki kalafiora, pomidorki koktajlowe i świeżą natkę pietruszki
Życie zaczyna się w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: śre dniej wielkości kalafior, 2 średnie pomidory, mniejsza cebula, 3 łyżki masła, 4 małe jajka, curry, sól, ostra papryka, majeranek łyżka posie kanego koperku (opcjonalnie). Przygotowanie: Kalafiora gotuję w osolonej wodzie do miękkości, osączam na sicie. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję(...)kosteczkę. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle. Do cebuli dodaję kalafiora, rozdrabniam łyżką. Następnie wrzucam pomidory i dodaję przyprawy. Całość smażę około 20 minut do momentu wyparowania nadmiaru wody. Na koniec wpijam jajka, mieszam do momentu ścięcia się jajek. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Danie posypuję posiekanym koperkiem
JejKuchniaJeden z moich ulubionych kremów, szybki, sycący, i pyszny! a do tego biała czekolada naprawdę smakuje genialnie. Dla niektórych mdły i nie wyraźny kalafior w tym przepisie zyskuje, i nawet moja siostra która nie przepada za tym warzywem zjadła ten kremik ze smakiem :) Będziesz potrzebować cebula 1 szt czosnek 2 ząbki łyżka masła kalafior średni ziemniak duży bulion warzywny/drobiowy(...)Etap I - Siekamy Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na maśle w dużym garnku, następnie dodaj przetarty przez praskę czosnek. Etap II - Różyczki kalafiora podziel na mniejsze różyczki, dodaj do zeszklonej cebuli i czosnku. Chwilę podsmaż i dodaj bulion. gotuj 25 minut pod przykryciem. Etap III - Blendowanie Zblenduj składniki na gładką masę. i przetrzyj przez sito do uzyskania gładkiego
Wylizany Rondel