kalafiorem - 3305 przepisów (strona:67/221)

Halloumi z pieczonymi warzywami i berberysem 136

też, że mogę wybrać warzywa na jakie akurat mam ochotę czy w ogóle mam pod ręką. Dzisiaj więc proponuję przepis z halloumi i z pieczonymi warzywami jak brukiew, kalafior i marchewka. Warto wykorzystać do tego przepisu szpinak. Spotkaliście się kiedyś z brukwią? W Szwecji można ją kupić przez cały rok. W smaku przypomina kalarepę. Prawdę mówiąc to poznałam to warzywo(...)Jeszcze gorący jest delikatny i kremowy w smaku. Taki smakuje najlepiej. Do sałatki proponuję orzeźwiający dip z jogurtu i jabłka. Przepis z halloumi Składniki: 250 g brukwi 1 mały kalafior 1 marchewka 3 łyżki suszonego berberysu 1 łyżka masła 150 g halloumi 100 g świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek

codojedzenia
Kalafiorowo cukiniowy krem 104

Zupa którą zrobimy w 20 minut, pełna witamin. Podałam ją z drobnym makaronem, dzięki temu jest bardziej syta. Polecam kalafior zielony romanesco  który wyglądem przypomina kaktusa i jest bardziej delikatny i kremowy w smaku od białego. 1/2 kalafiora zielonego dużego 1 cukinia mała 1 pęczek koperku 4 trójkąty serka topionego sól, pieprz 1 cebula 1 i 1/2 litra bulionu(...)warzywnego 1 ząbek czosnku olej rzepakowy olej bazyliowy makaron drobny W garnku przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek na oleju rzepakowym, dodaję kalafiora pokrojonego na kawałki, różyczki i korzenie też, wlewam bulion warzywny dodaję sól, cukier i gotuję około 10 minut. Dodaje pokrojoną cukinię w plastry i dalej gotuję, na końcu dodaję koperek pokrojony, serki i całość miksuję blenderem. Doprawiam solą

wesoła kuchnia
Pasztet warzywny z pomidorową salsą – dieta dr Dąbrowskiej 714

zimno. Pomidorowa salsa trochę zaostrza jego neutralny smak. Składniki: – 1/2 małej kapusty białej – 3 marchewki – 1 por – 3 cebule – 1 kalafior – kilka gałązek selera – 1 łyżeczka majeranku – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – sól, pieprz do smaku Salsa pomidorowa – 2 pomidory – 1 ząbek czosnku – sok z 1/4 cytryny(...)szczypiorek, sól, pieprz do smaku   Wykonanie: – Ugotować pokrojoną kapustę, marchewkę, por, cebulę i 1/2 kalafiora. Odcedzić i wycisnąć warzywa przez gazę, aby nie miały za dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. – Wymieszać

To co kocham
Zupa krem z białych warzyw 144

Zupa krem przygotowana na bazie białych warzyw korzeniowych – selera i pietruszki oraz kalafiora. Całości lekko słodkawego smaku dodaje cebula oraz wyrazisty czosnek. Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna.   S kładniki: 1 kalafior 2 średnie pietruszki korzeniowe średni seler lub ½ dużego 2 białe cebule 3-4 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy 1l bulionu warzywnego lub drobiowego sól(...)smakowego. Ja go bardzo lubię więc dodaję sporo. Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą dodajemy posiekane w kostkę seler korzeniowy i pietruszkę. Całość przesmażamy kilka minut i dodajemy różyczki kalafiora. Podlewamy bulionem tak aby warzywa były całkowicie przykryte. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw i dokładnie miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy

Pyry na Gaz
Karkówka pieczona z kalafiorem w sosie pomidorowym 147

Witajcie :)   Dzisiaj mam dla Was propozycję pieczonej karkówki w sosie pomidorowy z kalafiorem. Pyszna i soczysta, można podać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do mięsa użyłam przypraw od firmy  GALEO.  Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1,5 kg karkówki 1 kalafior 1 cebula 500 ml sosu pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki  1 łyżeczka oregano Galeo(...)myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy do oleju i nacieramy mięso.Odstawiamy do lodówki na godzinkę. Do brytfanki przekładamy mięso oraz umyte różyczki kalafiora oraz cebulę pokrojoną w piórka. Następnie  zalewamy sosem pomidorowym, najlepszy jest taki domowy ale jeśli nie macie można użyć zmiksowanych pomidorów z puszki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni

Sama słodycz i szczypta chili
Delikatne kotleciki kalafiorowo-ryżowe... 104

podstawione talerze, to śmiało mogłyby startować w kategorii dania idealnego... Ale aż tak dobrze, niestety, nie jest... Mnie dzięki nim udało się opróżnić lodówkę z nadprogramowego, już ugotowanego, kalafiora ( smażonego w kukurydzy ) i pozostałości ryżu (akurat mieliśmy na obiad  klopsiki z kurczaka ). A jako dodatek idealny okazał się  domowy coleslaw  - zalegały mi kapusta i marchewka... :)  Przepis(...)bloga  Take it Izzy . Składniki: (na około 8-10 sztuk) 300g kalafiora, ugotowanego do miękkości i ostudzonego 200-250g ugotowanego na sypko ryżu, ostudzonego 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 2 czubate łyżki bułki tartej plus bułka do obtaczania kotletów łyżeczka suszonego koperku sól i pieprz, do smaku olej do smażenia Kalafiora zmiksuj. Wymieszaj z ryżem, koperkiem

Lejdi of the house
Sałatka z kalafiora, kukurydzy i jajek na twardo... 101

serem, jeśli się uda. A wszystko to załatwione jedna ręka... :)      Inspiracja ze strony  Przyślij przepis . Składniki: (na 3-4 porcje) 200-250g różyczek kalafiora, pokrojonych na małe kawałki (t.j. mniej-więcej połowa niewielkiego kalafiora) 1 duży pomidor 200g puszka kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego(...)sporym garnku zagotuj wodę z odrobina soli. Wrzuć kalafiora i gotuj około 3 minut - powinien być ugotowany, ale nie bardzo miękki i rozgotowany. Odcedź i zostaw do ostudzenia. Z pomidora wykrój pestki, a resztę pokrój w kosteczkę. Kukurydzę odcedź. Jajka obierz i pokrój na kawałki. W sporej misce wymieszaj delikatnie wszystkie warzywa, dopraw do smaku i dodaj majonez i jogurt

Lejdi of the house
Satay curry z kalafiora i ciecierzycy... 151

łyżki oleju 1 cebula, posiekana 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce 2 łyżki pasty curry - u mnie: łagodna 'korma' 2 łyżki masła orzechowego, gładkiego lub z kawałkami orzeszków 250g kalafiora, pokrojonego na małe kawałki (to jest mniej-więcej połowa niewielkiego kalafiora) 400g puszka, lub około 250g ugotowanej ciecierzycy 200g mleka kokosowego Rozgrzej olej w sporym garnku. Dodaj cebulę i smaż(...)malutkim ogniu przez 5-10min, aż do miękkości. Dodaj czosnek, mieszaj przez 30 sekund, a następnie dodaj pastę curry i masło orzechowe. Dobrze wymieszaj. Wrzuć kalafiora i odcedzona ciecierzycę, wlej mleko kokosowe i 100ml wody. Dopraw do smaku, przykryj, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj kolejnych 5 minut

Lejdi of the house
ZUPA KREM Z KALAFIORA 78

Bardzo prosta w przygotowaniu, gęsta, a przy tym zadziwiająco lekka i delikatna, wegańska zupa krem z kalafiora 🙂 Składniki: 1 kalafior 1l mleka sojowego 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ostra papryka pieprz sól sok z cytryny podprażone migdały (do posypania) cebulę pokrój w półplasterki, zeszklij w garnku na oleju dodaj posiekany [...] Artykuł ZUPA KREM Z KALAFIORA pochodzi

SandraFrej.com
Kuchnia indyjska w domu? Przekonaj się, że z łatwością przyrządzisz aromatyczne dania 136

szpinaku (2 garści) i wymieszaj. Gobi Pakora Gobi Pakora to indyjska przekąska, która wyróżnia się doskonałym smakiem i prostotą przygotowania. Sekretem jest chrupiąca panierka, w której skrywa się… kalafior. Do zagotowanej wody wrzuć różyczki kalafiora. Po 2 minutach odcedź. Do przygotowania panierki będziesz potrzebować: mąki z ciecierzycy, przypraw (chili, nasiona adżwanu, kurkuma, mielony kmin rzymski) i soli. Wszystkie składniki(...)wymieszaj z wodą (mniej niż 250 ml na 1 szklankę mąki), aby uzyskać masę o gładkiej konsystencji. W rondlu rozgrzej olej i wrzucaj do niego kawałki kalafiora zanurzonego w cieście. Smaż partiami – do momentu, w którym panierka nabierze złocistego koloru. Osusz na papierowym ręczniku. Gobi Pakora to przekąska, która wyśmienicie smakuje z zosem kolendrowym lub miętowym. Indie bez gotowania? Zamów

CookMag
Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu 338

ugotowanych już warzyw i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior (to nasz hit podpatrzony u sióstr Hemsley), pasternak, (jeśli macie), lub batat. Nie są to kanoniczne wersje zapiekanki i Keith Richards ze Stonsów, admirator tego dania, pewnie nie wpuściliby(...)surowej włoszczyzny, bo mamy przecież już ugotowane warzywa, 2. Warzywa dodajemy od razu do podsmażonego mięsa . Dalej trzymajcie się przepisu. W przepisie w charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami. Do klasycznej wersji będziecie potrzebować: * 4 średniej wielkości ziemniaków * 2 pietruszek * 2 łyżek masła * Pół szklanki mleka * 2 łyżek siekanej zieleniny * Szczypty

Niedzielny kucharz
10 zdrowych przepisów na dobry początek 118

Przynajmniej dwa razy w tygodniu jem ryby. Ryby są zdrowe! Zawieraj kwasy tłuszczowe omega-3, wiele witamin i minerałów. Ulubioną rybą jest łosoś, ale przyrządzam chętnie i inne ryby. Kalafior zamiast ziemniaków Ziemniaki jem rzadko, bo zawierają dużo węglowodanów czyli dużo cukrów. Dlatego jak już mam ochotę na ziemniaki to jem zazwyczaj jednego lub zamieniam go na kalafior, który(...)wiadomo zawiera bardzo mało węglowodanów. Z kalafiora można przyrządzić gorącą sałatkę , puree lub kalafiorowe orzo. Zupa z jarmużem Na temat zdrowych właściwości jarmużu napisano już chyba wszystko. Jest to w tej chwili warzywo praktycznie dostępne przez cały rok. U mnie rośnie na balkonie. Jarmuż jest odporny na niskie temperatury, więc świeżym jarmużem można się delektować nawet zimą. Z jarmużu można

codojedzenia
Przystawki na Sylwestra – wykwintne i niebanalne 561

wątróbki w chrupiącym panko to przekąska w formie panierowanych, mięsnych kuleczek, przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka, przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni polskiej z francuską, omlet koreański Haemul Paejon to ulubione danie w Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki, sajgonki z wołowiną i mango(...)wątróbki w chrupiącym panko to przekąska w formie panierowanych, mięsnych kuleczek, przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka, przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni polskiej z francuską, omlet koreański Haemul Paejon to ulubione danie w Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki, sajgonki z wołowiną i mango

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotlety jagnięce na świąteczny obiad 171

smażenia lub grillowania. Zajmuje to zaledwie kilka minut. Zanim więc przystępuję do termicznej obróbki mięsa, najpierw przygotowuję wszystkie przystawki na ciepło i zimno. Proponuję rodzime warzywa jak ziemniaki, kalafior i brukselkę. Mój mąż lubi pieczone pomidory…Dla każdego coś dobrego… Kotlety jagnięce smażę na mocno rozgrzanym maśle. Są soczyste w środku różowe i miękkie. Moim zdaniem jest(...)porcje 4 kotlety jagnięce 1 czosnek solo 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła do smażenia Do podania pieczone warzywa, ziemniaki, kalafior i brukselka pieczone pomidory Sos czosnkowy 150 g greckiego jogurtu 50 g majonezu 3 ząbki czosnku sól do smaku W miseczce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany rozmaryn, sól

codojedzenia
Kalafiorowe placuszki z kurczakiem i kabanosami 125

Bardzo proste i smaczne placuszki są znakomitym pomysłem na obiad lub zbliżające się święta. Smak był miłym zaskoczeniem. Kalafior w przeważającej części bardzo dobrze smakował z kurczakiem, kabanosami i resztą warzyw. 1 główka kalafiora 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 por (biała cześć) 1 cebula 50 g żółtego sera 5 pieczarek 4 wędzone kabanosy Maestro Henryk(...)świeżej natki pietruszki 5 jajek 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Curry Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w bardzo drobne kawałeczki. Por oraz kabanosy siekamy w plasterki, pieczarki w małą kostkę. Cebulę kroimy bardzo drobno. Ser ścieramy

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania