Lubię kolorowe warzywa. Piękne wyglądają na talerzu i cieszą oczy - aż chce się jeść ! Lubię też bawić się tymi kolorami, smakami, łącząc je ze sobą i zaskakując domowników. Filetowy kalafior wygląda jakby ktoś wymoczył go w denaturacie czy gencjanie. Smakuje jak zwykły, ale ten kolor jest niesamowity ! Można z niego przygotować smaczną sałatkę a ja już zastanawiam się jakby wyglądał(...)ukiszony ? Zobacz także przepis na Udka BBQ z kalafiorem i Kotlety z kalafiora . Ciekawe jakby wyglądały te dania gdyby białego kalafiora zamienić na kolorowego, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaroznych promocji. Wlasnie dzieki takim promocjom moglam nabyc za nieduze pieniazki dorodne i dosc spore przegrzebki, ktore tym razem przygotowalam wedlug przepisu Gordona Ramsaya. Smazone przegrzebki z puree z kalafiora skladniki: okolo 15 duzych przegrzebkow 1 lyzeczka curry sol morska, swiezomielony czarny pieprz maly kalafior lub pol wiekszego 30 g masla 2 lyzki mleka 100ml smietanki ocet winny oliwa(...)oliwek 100g rodzynek sultanskich 100g kaparow wykonanie: Kalafiora dzielimy na rozyczki. Maslo rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kalafior i podsmazamy go okolo 4 minuty. Dodajemy mleko i gotujemy pod przykryciem 2 minuty, po czym dodajemy smietanke i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kalafior az do chwili gdy bedzie miekki. Miksujemy na puree. Doprawiamy do samku. Przegrzebki posypujemy curry, sola i pieprzem. Oliwe
Przysmaki Karolkirodzimej produkcji. Oczywiście jest kilka odstępstw od tej zasady jak na przykład cytrusy. Prawdą jednak jest to, że w mojej kuchni nie znajdzie się truskawek z Maroka, brokułów, kalafiorów z Hiszpanii, czy też pomidorów z Holandii. Gdy poza sezonem mam ochotę ugotować coś z groszku, brokuła, kalafiora itp śmiało sięgam po mrożonki. Cieszę się gdy takie uda mi się przygotować(...)niej wszystkich tych owoców i warzyw jakie bym chciała. Ale w pobliżu mam sklep gdzie tych mrożonek nie brakuje. Dzisiejsze danie jest właśnie takiego pochodzenia. Mini tarty z kalafiora składniki i przepis na ciasto tu składniki na nadzienie: 400g kalafiora 50 g sera Mimolette 50 g sera Gouda 2 jajka 100 ml śmietany 3 łyżki mleka sól, pieprz 1/4 łyżeczki
Przysmaki KarolkiTaki kalafior robiła moja mama, teraz robię ja i pewnie tak samo będzie go przyrządzał mój syn, bo uwielbia go w takiej formie. Jest bardzo delikatny i ..... no właśnie sami się przekonacie jaki ten kalafior jest :) Składniki: 1 kalafior kilka łyżek bułki tartej 1/3 kostki masła sól Wykonanie: Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie(...)dodatkiem odrobiny cukru. W czasie gdy kalafior się gotuje, na rozgrzaną suchą patelnię wysypujemy bułkę tartą i rumienimy ją na pomarańczowo. Ugotowany kalafior odcedzamy, rozkładamy na talerze, po wierzchu posypujemy zrumienioną bułką tartą i polewamy rozpuszczonym masłem. Na koniec delikatnie posypujemy solą. My uwielbiamy go jeść tak, ale idealnie nadaje się jako dodatek do dań obiadowych. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeKurczak teriyaki z kalafiorem to pyszny posiłek przygotowany z niewielu składników, jest pełen azjatyckich smaków. Kalafior sprawia, że danie staje … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Kurczak teriyaki</span> z kalafiorem pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPolecam kolejne pyszne curry warzywne , które idealnie nadaje się do wyczyszczenia zamrażalnika i przygotowania go na kolejny sezon i świeże warzywa. Dzisiejsze curry składa się z kalafiora, marchewki, fasoli szparagowej i zielonego groszu, a wszystko to w aromatycznym, pomidorowym sosie. Ostrość dania można regulować według własnych upodobań ilością dodanej papryczki chilli, aby danie było wyraziste, polecam jednak użyć(...)łyżeczki nasion gorczycy 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 średnia cebula kilka liści curry (użyłam suszonych) 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 400-500g zblanszowanego kalafiora 1 duża marchewka szczypta kurkumy puszka krojonych pomidorów (400g) dwie garście fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) kolendra do przybrania sól olej roślinny do smażenia Przygotowanie
Codzienne Gotowaniepopuścić , szczególnie ,że smak jest genialny , wiadomo , codziennie raczej nie polecam , ale od czasu do czasu , nikomu w biodra nie wejdzie Polecam ! Składniki na średnią blaszkę : 1/2 niezbyt dużego kalafiora 5-6 ziemniaków 200 ml słodkiej śmietanki ( ja używam , grzesznej kremówki 30 % ) 1/2 kostki masła 2 łyżeczki granulowanego , suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku(...)Ziemniaki obieramy i skrawamy na mandolinie do warzyw , na bardzo cieniutkie plasterki , takie przeźroczyste . Dzielimy na dwie części . Tak samo postępujemy z kalafiorem , z tym że tutaj plasterki mogą być nieco grubsze , gdyż trudno go cienko pokroić nawet na mandolinie i nie dzielimy na części . Teraz w dość głębokim naczyniu , układamy kilka wiórków masła , na to pierwszą warstwę ziemniaków , solimy
Ogrodnik w podróżySezon na kiszenie ogórków, już dawno za nami...dlatego (zimą) postanowiłam spróbować zakisić inne warzywa. To był strzał w dziesiątkę. Marchew, kalafior i papryka...spróbujcie koniecznie. SKŁADNIKI: Kalafior Marchew Papryka Rzodkiewki Woda Sól Koperek Czosnek Susz do kiszenia ogórków PRZYGOTOWANIE: Użyłam słoika 5-cio litrowego. Kalafior dzielimy na małe różyczki, marchew w grubsze plastry papryka w większe kawałki. Ilość warzyw
Kopystką po garachSkładniki: kalafior - około 1 kg 2 marchewki 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 1 duży ziemniak lub dwa małe 1 litr mleka kokosowego przepis na mleko kokosowe opcjonalnie sól morska ryż, makaron lub kasza do podania rukola do podania Przygotowanie: Kalafior gotujemy na parze - max 20 minut. Nie może być rozgotowany. Do garnka wlewamy mleko kokosowe dodajemy(...)gotujemy na średnim gazie. Sprawdzamy co jakiś czas miękkość ziemniaków, gdy będą miękkie, zdejmujemy z gazu. Blendujemy na głado. Na tym etapie możemy dosolić. Do sosu dodajemy różyczki kalafiora, mieszamy i wstawiamy ponownie na gaz, doprowadzamy do wrzenia, danie gotowe. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem i rukolą
Szkrab Je Samłyżki bułki tartej 1 jajko 320 ml wywaru z warzyw LaSelva 1 łyżeczka mąki plus odrobina wody kasza jaglana 400 g kalafiora 4 łyżki masła klarowanego Pieprz i sól Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Usmażone warzywa dodajemy do mięsa. Do pulpecików dodajemy również(...)jajko, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy rękoma i kulamy malutkie pulpeciki, które obsmażamy na oliwie, na tej samej patelni co cebula. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną oraz kalafiora al dente. Kalafiora odcedzamy i mieszamy z masłem klarownym. Wracajac do pulpecików. Do obsmażonych wlewamy bulion i zakrywamy patelnię. Gotujemy około 15 minut. Po tym czasie łyżeczkę mąki rozrabiamy
MamaOskarkazabielaną śmietaną z ziemniakami i marchewką. O tej porze roku mi osobiście zupy najlepiej smakują są takie rozgrzewające i sycące. Składniki: 2 L bulionu 1 kalafior 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 cebula 200 ml śmietany 12% koperek masło sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, cebulę pokroić w małą(...)kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę, podsmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior i gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, dokładnie wymieszać) wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać koperkiem
magiczna kuchnia KasiUwielbiam zapiekanki a makaronowe to już najbardziej. Tym razem zapiekanka z moimi ulubionymi warzywami czyli kalafiorem, brokułem i pieczarkami . Kukurydza jest tylko do towarzystwa. Zapiekanka jest oczywiście wegańska i bezglutenowa . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla czterech osób): 250 g makaronu bezglutenowego np. penne 1 cebula 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 mały kalafior 1 mały brokuł 800 ml mleka(...)naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, następnie dodajemy usmażone pieczarki razem z cebulą i mlekiem koksowym i dodajemy kukurydzę z puszki. Wszystko mieszamy. 5. Następnie dodajemy surowe, umyte różyczki kalafiora i brokuła. Mieszamy. 6. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni, wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem. Żeby spiec z góry to można na 10 minut
Kawa z mlekiemnowy i zaskakująco smaczny sposób. Tak przygotowane danie wnosi sporo kolorów, różnorodności i przede wszystkim jest bardzo zdrowe, a to jest najważniejsze. 200 g kaszy gryczanej palonej 1 mały kalafior 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 puszka całych pomidorów bez skórki 50 g masła 2 łyżki oleju rzepakowego tymianek pieprz ziołowy sól pieprz czarny Kaszę gryczaną ugotować(...)lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kalafiora podzielić na małe różyczki i wrzucić na wrzątek. Gotować do 10 minut, uważając aby rozgotować. Odcedzić i dodać do ugotowanej kaszy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju razem z rozgniecionym czosnkiem i pokrojoną w paski papryką. Przełożyć do kaszy, doprawiając wszystko tymiankiem, pieprzem i solą. Dodać pokrojone pomidory razem
https:KKuchniaMniamAnia zorganizowała Akcje: Kuchnia Skandynawska. Odwiedzając bloga Ani natknęłam się na ten przepis na zupę z pieczonego kalafiora i urzekł mnie na tyle że dwa dni potem u mnie na stole też była ta zupa. Jest przepyszna, pożywna, kilka składników a jedzenie cudowne. Dzień wcześniej byliśmy na grzybach i nazbierałam listopadówek czyli wodnichy późnej i one znalazły tutaj zastosowanie(...)jest to dodatek skandynawski ale zapewniam że smakują tu obłędnie. Jeśli nie macie grzybów zróbcie bez. Zapomniałam dodać że dla mnie zupa smakuje jak kalafior z bułką przyrumienioną na maśle. Przepis ze zmianami Ani pochodzi z książki Simona Bajady "New Nordic". Zupa z pieczonego kalafiora z jałowcem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki : - 1 mały kalafior - 1 jajko - 1/2 szklanki płatków gryczanych jasnych - zmielona - 1 szklanka ugotowanej komosy - 1 ząbek czosnku - przecisniety przez praske - 1 łyżka ziół prowansalskich Przygotowanie : Kalafior dzielimy na rozyczki i gotujemy na parze. Jako ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko miksujemy. Gdy ciasto będzie za gęste dodajemy 2 łyżki wody(...)Obtaczamy różyczki kalafiora w cieście. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg . Pieczemy 30 minut
Szkrab Je Sam