kalafiorem - 3305 przepisów (strona:96/221)

Kaszotto z warzywami i kurczakiem 151

osuszamy, następnie kroimy w kostkę.Następnie nacieramy je przyprawami i odstawiamy na 10 minut. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej,przekładamy mięso,dodajemy startą marchewkę na dużych oczkach i różyczki kalafiora, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem tak około 10 minut tak aby mięso i kalafior lekko zmiękły, następnie dodajemy odsączoną i przelaną zimną wodą na sicie soczewicę, pokrojoną

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z kiszonej kapusty z granatem (dieta dr Dąbrowskiej) 169

zimno. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony

Kulinarne przygody Gatity
Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) 161

rynku   (klik tutaj) .   Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z cykorii z kiszonym burakiem 149

zakwas na barszcz lub do picia i zdrowe buraki do jedzenia. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków

Kulinarne przygody Gatity
Zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem 139

bardziej kaloryczne owoce, a także przygotować na bazie jogurtu czy mleka. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka Waldorf z surowym brokułem i odchudzonym sosem majonezowym 142

sałatka to chrupiąca i przepyszna feeria kolorów i smaków. Brokuł jedzony na surowo jest dużo delikatniejszy od swojego surowego brata, kalafiora – łatwo mu przez to nadać nowych smakowych wymiarów i zachować jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Pyszna, szybka i bardzo widowiskowa sałatka – i całkiem zdrowa, bo odchudzona!   Amerykańska sałatka Waldorf to szczególne połączenie słodkiego i wytrawnego – owoców i warzyw(...)Yorku, w hotelu Waldorf-Astoria w roku 1896. Jej bazą są jabłka – czerwone i zielone, seler naciowy, winogrona, orzechy włoskie i majonezowy sos. Seler zamieniony w tej sałatce na kalafiora to już inna sałatka – Emerald. Mój Waldorf na surowym brokule to w zasadzie oszukana sałatka Emerald. Suszone owoce świetnie równoważą smak: rodzynki dodają słodyczy, żurawina odrobiny cierpkości, a podprażone włoskie

Karo in the Kitchen
Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej) 179

żadnego tłuszczu, daję więc do nich sporo różnych przypraw. Rewelacja! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z grejpfrutem Frytki

Kulinarne przygody Gatity
Wegańska pomidorowa 122

nazywać ją pomidorową. Zupa jest bardzo rozgrzewająca i lekka, więc idealna na jesienne i zimowe wieczory. Zachęcam do wypróbowania  :)  Składniki:  1 puszka pomidorów krojonych 200 g kalafiora 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 l wody 4 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka majeranku łyżeczka cukru 2 łyżeczki pieprzu sól Przygotowanie: Kalafior, marchewkę

Dominacja smaku
Zielony koktajl z grejpfrutem ( dieta dr. Dąbrowskiej) 199

przygotować także z dodatkiem miodu, żeby był słodszy. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora Zielony koktajl z grejpfrutem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 jabłko 1/2 grejpfruta 2 spore garści świeżego szpianku woda mineralna

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z pasternaku z chrzanem 163

skrobię, pektyny i sporo witaminy C. Pasternak, w przeciwieństwie do pietruszki, nie jest zbyt popularny, ale z wyglądu prawie identyczny. Składniki: – 3 pasternaki – 1/2 kalafiora – 3 ziemniaki – 2 jabłka – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła – 1 łyżeczka chrzanu – 1 łyżka koperku posiekanego – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki soku(...)Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojony pasternak, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, obrane i pokrojone jabłko, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę na jednolity krem. Wlać śmietankę i chrzan

To co kocham
Kalafior po grecku 98

kawałek selera korzeniowego 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por (biała część) 3-4 liście kaffiru 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki sosu sojowego 1 kalafior 1 łyżka sosu ostrygowego cukier palmowy tymianek cynamon sól, pieprz Dodatkowo: ryż natka pietruszki Przygotowanie Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy posiekany czosnek. Jarzyny obieramy, ścieramy  na tarce(...)dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Warzywa dodajemy do cebuli, dodajemy sos sojowy, zalewamy passatą, wrzucamy liście kaffiru i dusimy pod przykryciem około 10 min. Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw, dusimy pod przykryciem około 30 min. Wlewamy sos ostrygowy. Całość doprawiamy do smaku cukrem, cynamonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Zupa krem z kalafiora romanesco i parmezanu z czarną quinoą i kiełkami rzodkiewki 134

Miałam ochotę na minimalizm i dawno nie było zupy, więc powstało to danie.  Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 nieduży kalafior romanesco 1 cebula 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 80 gram startego parmezanu garść kiełków rzodkiewki 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól Wykonanie: Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli(...)rozdrabniaczu. Delikatnie solimy, chwilę przesmażamy z cebulką, zalewamy niewielką ilością wody, tak tylko, żeby przykryła warzywa i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, ale nie za długo, żeby kalafior nie stracił koloru. Pod koniec gotowania dodajemy parmezan. Odstawiamy zupę do przestygnięcia, gdy osiągnie temperaturę około 70 - 80 stopni, miksujemy ją dokładnie blenderem ręcznym. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, można dodać

Quinoa Raz!
Zupa krem dyniowo-pomidorowa 140

kształtnym krojeniu warzyw, bo i tak będziemy ją miksować. Wersja wegańska bez śmietanki. Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1/2 kalafiora – 1 szklanka soku z pomidorów – 1 cebula – 2 cm kawałek imbiru – 4 ząbki czosnku – 4 łyżki oliwy – sok z 1/2 cytryny – opcjonalnie śmietanka(...)litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. – Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię ze skórą i różyczki kalafiora. – Gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować, dodać sok pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotować. – Na koniec można wlać

To co kocham
Zupa jarzynowa 134

drobiowego lub warzywnego 1/2 selera 1/3 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 1/3 opakowania mrożonej ciętej zielonej szparagówki 2 ząbki czosnku 1/3 białej części pora 3-4 średnie ziemniaki 1/2 kalafiora (lub 1/2 opakowania mrożonego 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Zagotować bulion lub wodę. Selera obrać(...)umyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru razem z fasolką, marchewką z groszkiem, pokrojonym w półplasterki porem i posiekanym drobno czosnkiem. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać kminek, sól i pieprz. Śmietankę zahartować

Czerwień i błękit
Zupa kalafiorowa z metką 96

zupa na szybko z mięsnym akcentem. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 200 g metki cebulowej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 małego kalafiora 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)rozgrzanym oleju (2-3 łyżki) smażymy warzywa razem z metką, liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy ¼ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kalafior podzielony na różyczki oraz kaszę. Gotujemy do miękkości kaszy. Następnie wymieszaną z mąką, zahartowaną z niewielką ilością zupy, dokładnie mieszamy. Dodajemy do zupy, dokładnie łącząc, doprawiamy do smaku solą

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania