chodzi o zupy to zdecydowanie białe są moim faworytem. Po okresie zachwytu czystym kremem szparagowym przyszła pora na modyfikacje. Dziś proponuję gęsty, sycący krem na bazie białych szparagów i kalafiora. Uważajcie, żeby nie przesadzić z ilością kalafiora bo może zdominować delikatny smak szparagów. Dla dodania chrupkości idealne będą grzanki
Milion Smaków/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwaga: kotlety są naprawdę pyszne! Należy jednak pamiętać, aby masa była dobrze doprawiona - najlepiej na ostro. (Około 18 sztuk) 1 kalafior około 6 plastrów żółtego sera 2 jajka bułka tarta sól, pieprz naturalny olej Kalafiora ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Po ostudzenia rozgnieść dłońmi lub widelcem. Dodać jajka i bułkę
Di gotujelower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (porcja dla 1-2 osób) 100 g ekologicznego makaronu kukurydzianego Świderek Fabijańscy 250 g mieszanki warzyw - brokuł, kalafior i marchewka* 4 łyżki jogurtu typu grackiego duża szczypta soli ziołowej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki * warzywa w dowolnych, ulubionych proporcjach (u mnie przeważa kalafior); można użyć warzyw mrożonych lub świeżych
Słodkie okruszkiwarzyw Składniki 1/4 główki młodej kapusty 15 dkg szynki 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1/2 kalafiora 1/2 pęczka koperku 4-5 ugotowanych ziemniaków sól, pieprz Sposób przygotowania Fasolkę i kalafiora … Czytaj dalej Potrawka warzywna z młodą kapustą
czarrna od kuchnizawsze chętnie sięgają dzieci. O ile ze starszymi nie mam tego problemu, o tyle Mała czyni ostatnio pewne selekcje, wybiera tylko to co jej odpowiada. Kiedyś uwielbiała brokuły, kalafior i wiele innych, od jakiegoś czasu kalafior i brokuły poszły w odstawkę, a w zupie wciąga brokuły i nie kaprysi, mało tego prosi o dokładkę. Tak więc polecam. Ta zupa jest
Smaczne Zdrowenajczęściej wykonywanych przez mojego brata ;-) Jest prosto, szybko, konkretnie, bez zbędnych dodatków. W ciągu 10 minut można stworzyć małą rybią ucztę ;-) SKŁADNIKI: - filet z łososia - koszyczki brokuła i kalafiora - sól himalajska - pieprz ziołowy - pieprz kolorowy - sok z cytryny Brokuła i kalafiora posypuję solą i pieprzem, gotuję na parze przez ok. 10 minut. Łososia posypuję przyprawami, zawijam w folię spożywczą
Wielopokoleniowochrupiącym dodatkiem z ciasta ptysiowego. U mnie jest to groszek ptysiowy firmy BRZEŚĆ . Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości połówki jabłka 6 ząbków czosnku sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku masło - do smażenia groszek ptysiowy BRZEŚĆ - do posypania na talerzu(...)talerzu Czosnek pokroić w plasterki i krótko podsmażyć na maśle - uważać aby nie przypalić, bo wtedy czosnek robi si e gorzki . Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę, a kalafiora w drobne różyczki - szybciej się ugotują, niż w całości. Zagotować w garnku wodę, wrzucić kostkę rosołową i rozmieszać do jej rozpuszczenia. Dołożyć warzywa. doprowadzić do zagotowania. Dodać przesmażony czosnek. Gotować
Grunt to przepis!także ugotować zimą. Wówczas wykorzystujemy mrożonki. Zupa z tego przepisu wychodzi naprawdę znakomita: aromatyczna, sycąca, po prostu pyszna. Polecam. Składniki: • mała porcja rosołowa • 8 większych ziemniaków • 1 średni kalafior • 2 młode marchewki • kawałek selera • 1 pietruszka • 1/2 pora • 1 łyżka masła • 2 łyżki mąki krupczatki • 1 pełna łyżka przyprawy uniwersalnej • 1 łyżka posiekanego koperku • listek laurowy • 4 łyżki śmietany(...)pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka. 4. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. 5. Do zupy dodać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować do miękkości. Włożyć masło, przyprawę , listek. 6. Śmietanę rozmieszać w miseczce, dodać mąkę, wymieszać na jednolitą masę, dolać gorącej zupy i wymieszać dokładnie. 7. Wsypać posiekany koperek, gotować wszystko
W mojej kuchnibardzo :) Smaki się równoważą - zarówno groszku jak i nieprażonej kaszy gryczanej, która ma ten swój charakterystyczny smak. Nie obyło się także bez dodatkowych warzyw - u mnie marchew, kalafior i brokuł, które uduszone na oleju koksowym smakują o wiele lepiej niż po prostu uparowne. Zapraszam na pyszne i zdrowe danie obiadowe :) Składniki (2 porcje): 100 g kaszy gryczanej niepalonej (Vivio(...)groszku konserwowego 80 ml wody sól himalajska curry pieprz czarny 1 łyżka oleju kokosowego (Vivio) 200-300 g mix mrożonych warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchewka) 2 łyżki migdałów (Vivio) Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalej 125 ml wrzątku i gotuj do momentu wchłonięcia całej wody (ok. 15 minut). Na patelnię wsyp mrożone warzywa, podlej wodą i dodaj olej koksowy
Zdrowie na języku :Pobiad często przygotowuję zapiekanki, ta jest pyszna i pożywna SKŁADNIKI Puree: 0,5 kg ziemniaków, ½ kalafiora, 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka, ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków Nadzienie: 40 dag mielonej łopatki wieprzowej, 2 marchewki, 1 cebula, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 puszka czerwonej fasoli, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki pikantnego ketchupu WYKONANIE 1. Puree(...)Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy kalafiora i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy, dodajemy mleko, masło i przyprawę. Połowę puree układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. 2. Nadzienie: Marchewki obieramy, kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z marchewką, następnie dodajemy mięso - smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory, fasolę i ketchup, przyprawiamy przyprawami do smaku. Dusimy
słodki bratekpyszny obiad ,zjadłam go wylizując dosłownie talerz. Danie ma 525 KCAL. 3 śr.ugotowane ziemniaki 225 g. 1 łyżka posiekanego koperku 3g. 2 jaja 100 g. 0.5 szkl.ugotowanego kalafiory 100g. duży zielony ogórek 100 g. 2 łyżki jogurtu naturalnego 20 g. 1 łyżeczka cukru 5 g. sól 1 łyżeczka masła 5 g 1 szkl.zsiadłego mleka 200 ml. ************************************************ Jaja(...)usmażyć na maśle , osolić , przełożyć na ugotowane ziemniaki i posypać koperkiem.Podajemy z mizerią i gotowanymi KALAFIOREM,popijać ZSIADŁYM MLEKIEM.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijuż tylko wlać zupę na talerz, skropić śmietanką i podawać z grzankami. Smacznego! Polecam inne zupy krem: zupa krem ze świeżych grzybów leśnych z kładzionymi kluskami zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym zupa krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym zupa krem z ciecierzycy zupa szczawiowa zupa krem z brokuł i jarmużu indyjska kremowa zupa z kalafiora
potrawyregionalneProsto i szybko, składniki w sumie dowolne, co lubimy lub co mamy w lodówce. kalafior jajka kukurydza konserwowa groszek konserwowy ogórek zielony marchewka cebula papryka konserwowa lub świeża majonez jogurt naturalny sól, pieprz Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować .Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić.Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.Marchewk
Moje domowe kucharzeniepewno nie jedną osobę, nie od dziś wiadomo że te proste….bywają najlepsze, spróbujcie! Składniki: 1 mała kostka ze schabu ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 świeży brokuł 2-3 różyczki kalafiora 3 ziemniaki 2 -3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 cebulka dymka ze szczypiorem Pęczek natki pietruszki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka masła Około 3 litry wody Kilka(...)goryczki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy z łyżeczką masła, wrzucamy pokrojonego w krążki pora, cebulę , startą na tarce obraną i umytą marchewkę , pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki kalafiora oraz uprażoną kaszę jaglaną i dusimy aż warzywa się zeszklą, wtedy dodajemy wszystko do garnka z kostką schabową i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy w między czasie
Wanilia i Kardamonporcje Składniki 300 g ziemniaki dwa średniej wielkości 1 szt korzeń selera jeden mały, ok. 300 g 1 szt korzeń pietruszki jeden średniej wielkości, ok. 300 g 1/4 szt kalafiora ok. 300 g 500 ml woda 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka lubczyk suszony migdały płatki do przybrania Sposób przygotowania Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy(...)dodajemy seler i pietruszkę. Gdy się zrumienią dodajemy ziemniaki i zalewamy wodą. Gdy warzywa zaczną się już gotować, zmniejszamy ogień. Po 5 minutach dodajemy kalafior i przyprawiamy do smaku solą i lubczykiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie i całość miksujemy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały, aż się zrumienią. Jeśli używamy cebuli, to kroimy ją w pół-plastry i prażymy
Kucharzyca