Składniki: 1 mniejszy kalafior, pół łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, pół łyżki drobno posiekanego szczypiorku (niekoniecznie), 2 łyżki majonezu, 4-5 ząbków czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Kalafior zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach, mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki, drobno posiekanym szczypiorkiem, wyciśniętymi ząbkami czosnku i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego
W kuchni u Monikipomidorków ze szczypiorkiem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy(...)grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem
Moja smaczna kuchniamuszę odczekać na krzesełku minimum pięć godzin. Ma to jednak też swoje zalety, bo można nadrobić książkowe zaległości. Jednak obiad trzeba zrobić szybki, bo rodzinka głodna. Składniki: 1 średni kalafior 6 średnich ziemniaków 3-4 pomidory 2 ząbki czosnku 2 szczypty gałki muszkatołowej 400 ml śmietany (dałam 18%) szczypta ostrej papryki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 6 plasterków sera żółtego sól(...)żeby były lekko twarde. Pokroić w plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Pomidory obrać ze skórki pokroić na mniejsze cząstki i rozłożyć na ziemniakach. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej na półtwardo. Rozłożyć na wierzch zapiekanki. Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę i ułożyć
O kuchni z uczuciemkalafiora 150 g brokuła pół pęczka koperku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól i pieprz cukier do smaku Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki i kroimy w plasterki. Jogurt mieszamy z majonezem i posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku. Mieszamy sos koperkowy z warzywami. Smacznego
Atlas Smakówdrogą :) Można kupić gotową mieszankę trzeba tylko sprawdzić czy na pierwszej pozycji nie widnieje cukier :) Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 różyczek kalafiora (może być mrożony) ok. 200 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia 2-3 łyżki oleju lub oliwy(...)soli Wykonanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju przez kilka minut. kiedy będzie rumiany, przekładamy do głębszego garnka. Dodajemy kawałki kalafiora, zielony groszek i fasolkę szparagową. Zalewamy całość mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na pozostałej ilości oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną
bistro mamagałki muszkatołowej, posypana delikatnie żółtym serem. Dla naszego alergika była alternatywa - młode ziemniaczki z fasolką szparagową. paczka makaronu np. świderki pół cebuli 2 marchewki pół selera kilka różyczek kalafiora 2 ząbki czosnku jajko śmietana sól pieprz gałka muszkatołowa ser żółty - odrobina do posypania Ugotować makaron, odcedzić. Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażyć, marchewkę i selera zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach, dodać do cebuli, poddusić do miękkości. Dodać różyczki kalafiora i jeszcze chwilkę poddusić. Warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Do makaronu dodać śmietanę rozmieszaną z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Wszystko razem wymieszać, posypać żółtym serem, włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 30 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZupa kalafiorowa z koperkiem Składniki Danie dla czterech osób 2 marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto). Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy. Gotowa(...)zupa kalafiorowa Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w paski marchew i kawałki kalafiora. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut Zupę doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na talerze i dodajemy szczypior oraz koper. Do potrawy można również dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietany
Miód i pieprzwywar z kurczaka 1,5 L · fasolka szparagowa 45 dag · kalafior 20 dag · makaron rurki 20 dag · szynka wieprzowa 10 dag · śmietana 18 proc 2/3 szkl · żółtka 2 szt · sól · czarny pieprz mielony · natka pietruszki · przyprawa do zup i potraw w płynie Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm, zalać wywarem, dodać opłukany(...)rozdrobniony kalafior oraz makaron, ugotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w paseczki wędlinę i śmietanę. Następnie lekko przestudzić, wymieszać z żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 30 dag · marchew 1 szt · seler 1/4 szt · papryka czerwona 2-3 str · kalafior 15 dag · tłuszcz · pomidory 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · sól · przyprawa do zup · czarny pieprz mielony Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Marchew, seler i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać(...)paseczki, podsmażyć, włożyć do wywaru razem z fasolką i opłukanym, rozdrobnionym kalafiorem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z zupą i pomidorami, chwile pogotować, doprawić do smaku
Camilla w kuchnisię rozsada kapusty (tak, niestety nawet ogrodnik potrafi zbłądzić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , kalarepki i kalafiora , co w efekcie doprowadziło do kalarepkowej inwazji w ogrodzie warzywnym . No cóż jak już została posadzona w większości , to trzeba znaleźć jakiś sposób ,żeby sensownie ją przerobić , bo na surowo(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To bardzo prosty przepis , ale niezwykle smaczny , dosłownie zakochaliśmy się w nim smakuje pomiędzy kalafiorem a młoda kapustką , jest bardzo delikatna i maślana . Cudowna ciepła przystawka do młodych ziemniaczków , plus sadzone jajo i obiad mamy z głowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyłyżeczki cynamonu - ½ marchewki - szczypta kurkumy - kawałek kalafiora - sos sojowy - kawałek białej rzodkwi - 1 łyżeczka ziaren sezamu(...)oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty - Dodać kostki tofu i wymieszać, dusić przez kolejne 2 minuty - Ryż przełożyć na talerz, obok
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczka curry - 100g cukinii - ¼ łyżeczki kolendry - 100g kalafiora - ¼ łyżeczki cynamonu - ½ marchewki - ¼ łyżeczki pieprzu(...)też gniazd nasiennych), czosnek jak najdrobniej - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kolendrę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody, wsypać pozostałe przyprawy - Dodać ziemniaka i kalafiora, gotować przez 5 minut - Dodać marchewkę, cukinię i cieciorkę; gotować przez kolejne 5 minut - Następnie curry lekko schłodzić (np. wystawiając na parapet za oknem;) - Do kaszy dodać trochę oliwy, wymieszać
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki imbiru - 2 łyżki czerwonej soczewicy - ½ kostki bulionowej wegańskiej - kawałek kalafiora - ¼ łyżeczki płatków chili - kawałek brokuła(...)imbir - Dodać wodę i pozostałe przyprawy, zagotować - Soczewicę opłukać na sitku, dodać do bulionu, gotować przez 5 minut - Ziemniaki i kalarepę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, brokuła i kalafiora podzielić na małe różyczki, kotlety sojowe pokroić w paski - Do garnka dodać wszystkie pozostałe warzywa, zagotować - Zmniejszyć gaz i dusić przez 8- 10 minut (należy sprawdzić ziemniaki- nie mogą być
Wegańska kuchnia orientalnaniezbędnych witamin i minerałów ? Warzywna zupa krem to idealny sposób, ponieważ jest to pełnowartościowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu dnie, które zachwyci podniebienie każdego niejadka. Składniki: (6 porcji) - kalafior (400g) - 1/2 sztuki - marchew (100g) - 2 sztuki - ziemniaki (150g) - 2 sztuki - seler (150g) - 1/2 sztuki - pietruszka, korzeń (50g) - 1 sztuka - mleczko kokosowe (200g) - bulion warzywny/woda(...)litr - pietruszka liście - 4 łyżeczki - gałka muszkatołowa, pieprz, szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie umyć, kalafior podzielić na różyczki, marchew i pietruszkę pokroić w plastry, seler oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem lub wodą. Gotować około 20 minut. Zdjąć z płyty, dodać mleczko kokosowe, a następnie całość zmiksować na jednolitą masę. Doprawić pieprzem
Fit-amina