dodajemy cukier, ubijamy minutę. Dorzucamy startą czekoladę. Mieszamy delikatnie. Po ubiczu można dodać żelatyny około łyżeczki rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody. Komponujemy tort: Biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, kajmak. Całość pokrywamy śmietaną. Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy posypując zgniecionymi herbatnikami i startą czekoladą. Dla wszystkich, którzy lubią jak słodycz skręca
BaRepasmiękkiego masła 2 łyżki masy kajmakowej z puszki różowy barwnik w żelu Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak. Z masy odłożyć około 1/5 ilości. Do pozostałej części dodać barwnik. Jeśli barwnik jest dobrej jakości wystarczy raz zanurzyć w nim wykałaczkę i taką ilość barwnika przenieść do masy
Trzeci talerzWitajcie kochani :) dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto Siostry Anastazji Snikers inaczej. Jest to połączenie ciasta biszkoptowego kakaowego z ciastem orzechowym , masą budyniową i kajmakiem . Przyznam się że jest mniej pracochłonne niż zwykły Snikers ale w smaku rewelacja .Troszkę jednak zmieniłam składniki w przepisie :) Mięciutkie , pulchniutkie i ten krem budyniowy , palce lizać
Sama słodycz i szczypta chilirazem utrzeć na gładką masę.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki, na to wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ponownie ułożyć herbatniki a na nich rozsmarować masę kajmakową. Na kajmak ułożyć herbatniki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami i wyłożyć na herbatniki. Na górę zetrzeć czekoladę.Odstawić do lodówki do zastygnięcia. herbatniki masa budyniowa herbatniki/krakersy masa kajmakowa herbatniki
Moje domowe kucharzeniePyszne, małe serniczki z kajmakiem, na orzechowym spodzie. Delikatne, puszyste, bardzo kuszące :) Szybko się je robi, jeszcze szybciej zjada, to takie maleństwa na dwa kęsy :-) Polecam! :) Składniki na spód: 70 g herbatników 50 g orzechów włoskich 50 g masła Masło rozpuścić, odłożyć do przestudzenia. Herbatniki i orzechy rozkruszyć blenderem i wymieszać z przygotowanym wcześniej masłem. Formę do muffinek delikatnie natłuścić
Domowa cukiernia Ewyherbatników, na niej układamy kolejną warstwę herbatników. Ser mascarpone oraz śmietanę 36% przekładamy do misy miksera. Ubijamy na sztywną pianę wraz z śmietan fixem. Dokładamy cukier puder i łyżkę kajmaku. Mieszamy tylko do połączenia składników. Batoniki kroimy w kosteczkę, dokładamy do masy i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy, wygładzamy. Układamy ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan
VioletoweKucharzenieKajmakowa owsianka z cappuccino i bananem*, malinami *masa krówkowa, waniliowe cappuccino, kawa, rozgnieciony banan Kawa, banan, kajmak.. idealnie ^^ I gdzieś z czeluści zamrażalnia wygrzebałam nawet maliny, szkoda tylko, że to już chyba ostatnie :P Trzymajcie dzisiaj za mnie kciuki, bo przydadzą się. Rozszerzona maturka z polskiego, już mi się nie chce
More food, love and dreamsskładniki: ok. 300 g herbatników 600 g masy krówkowej (kajmak z puszki) 3 szkl mleka 125 g masła 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 330 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: starta czekolada na wierzch ciasta wykonanie: Dno formy (25 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładami warstwą herbatników. Masę krówkową podgrzewamy a następnie wylewamy na ciastka
Domowy Smak Jedzeniaczasu gotowania. Masa musi zrobić się po prostu brązowa. Wtedy mieszam już praktycznie cały czas, gdyż szybko się przypala, aż do uzyskania pożądanego przeze mnie koloru kajmaku. Im dłużej gotujemy, tym bardziej intensywnego koloru nabiera. Wyłączam gaz i wrzucam masło. Mieszam do jego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masę wykładam na deseczkę wyłożoną folią spożywczą. Równam nożem i odstawiam
Ciasteczkowy Potwórłyżką cukru pudru. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ponownie ułożyć herbatniki a na nich rozsmarować masę kajmakową. Na kajmak ułożyć herbatniki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami i wyłożyć na herbatniki. Na górę zetrzeć na tarce czekoladę. Warstwy od spodu: herbatniki-masa budyniowa-herbatniki-masa kajmakowa-herbatniki-ubita śmietana
Amatorka kuchennaJeżeli Wielkanoc - to koniecznie mazurek, ale nie koniecznie suchy i twardy. W tym roku postanowiłam zaproponować coś niestandardowego. Mazurek z bitą śmietaną, kajmakiem, marcepanową rozetką i duuuużą ilością bakalii. Bazą ciasta jest super kruchutkie ciasto z wykorzystaniem mąki tortowej. Reszta składników zdecydowanie występuje w celu wzbogacenia i urozmaicenia smaku. Jeżeli chodzi o ilość bakalii, to zalecam dobór według indywidualnych upodobań
Świat Ciastamoim domu się ich nie piekło. Czasem jednak ma się ochotę na coś innego niż babka i sernik ;) Tym razem zrobiłam mazurki w wersji mini... Bardzo kruche ciasto i kajmak wymieszany z pijanymi bakaliami ;) Rodzynki i żurawinę wcześniej moczyłam w rumie, stąd ta nazwa :) Polecam! Składniki na ciasto: 135 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru
Domowa cukiernia Ewycurd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd - wybaczcie za zdjęcia, których jeszcze nie aktualizowałam, a przydałoby się, oj przydało!) czy na słodko- z kajmakiem, konfiturą, dżemem czy powidłami, jak u mnie :) Polecam, bo taki mazurek, to samo zdrowie! * płatki owsiane- 150 g * mix bakalii - 150 g (u mnie są to: słonecznik, migdały, orzechy włoskie
Kraina Miodem Płynącakolejnym zakwasem na poniedziałkowe śniadanie. Już wiem, że będzie żurek. A na deser mazurek - przepis pewnie dodam dopiero w niedzielę, ale warto się zaopatrzyć w składniki na kruche ciasto, kajmak i bakalie do dekoracji. Potrzebne nam: - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 litr zakwasu żytniego - 5 sztuk kiełbasy białej (u mnie parzona) - majeranek - sól i pieprz do smaku - czosnek granulowany
W poszukiwaniu inspiracji