wymieszanymi składnikami. Cały czas mieszać, do momentu aż masa będzie gęsta. Gorącą masą budyniową przekładać kolejno upieczone placki: miodowy - masa budyniowa - biszkopt - masa budyniowa - miodowy. Na samą górę wylać kajmak i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi, lekko je wciskając w masę. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włożyć do lodówki i schłodzić. Smacznego
W kuchni u Monikijedynie po to, aby dać oczom się nacieszyć widokiem rozgryzionej babeczki. Tak, kręciło nas to. Jedna i druga robiła to samo - po pierwszym ataku zębami patrzyłyśmy na sporą ilość kajmaku na którym obcisnęły się nasze jedynki. Delikatne, cieniutkie kruche ciasto utrzymywało tyle smaków. Codzienne delektowanie się smakiem tych "maluszków" zaczęło przypominać zboczenie lub okultystyczny rytuał polegający na tym by dziką
Wypisz Wymalujzmielonego twarogu (chudego!) z kwaskowymi cytrynkami... Mniam! No mój ideał. Całe szczęście mężowi nie smakował, więc więcej było dla mnie ;) Małżonek dostał wtedy swoją porcję a'la snikers, z kajmakiem i fistaszkami. Równie dobry, ale mój i tak lepszy :) Lemon curd pasuje mi do wielu wypieków. Do kruchych ciasteczek, tartaletek (wkrótce na blogu), przełożenia tortu. Nawet wyjadany łyżką z garnka
Cakes By KejtKolejny sernik. Jednak te wypieki są moją słabością. Nawet będąc na diecie nie potrafię sobie odmówić kawałka pysznego, aromatycznego, słodziutkiego… nie, nie, dość. Wersja z kajmakiem i orzechami bardzo przypomina snikersa, więc przypadła do gustu mojemu mężowi, który (nie wiadomo dlaczego) nie bardzo lubi serniki (z drugiej strony to lepiej, więcej zostaje dla mnie:)) Polecam wszystkim miłośnikom słodziuchnych wypieków! Składniki
Cakes By Kejtśmietany kremówki - 250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Dekoracja - gorzka czekolada 70% - płatki migdałowe - puszka kajmaku - konfitura jagodowa - ciasteczka czekoladowe z " biedronki" Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt . Ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia
Pan i Pani Smith w kuchniokoło 2/3 kremu, na nim układamy drugi blat, delikatnie dociskamy i smarujemy resztą masy. Na wierzchu ciasta rozsypujemy krokant i gotowe. Ja dodatkowo rant ciasta ozdobiłam masą maślaną z kajmakiem, która mi została z mazurka kajmakowego , a krokant ozdobiłam nitkami z karmelu, które i tak w większości się stopiły po nocy w lodówce :). Tak przygotowane ciasto chłodzimy około
Rozpustne gotowaniepłynniejsza). 3. Schłodzone serniczki wyjąc z lodówki. Do kieliszków nalać trochę gorącej wody (ułatwi to wyciąganie kieliszków) Delikatnie wyciągamy kieliszki z masy serowej. Powstały środek zapełnić masą kajmakową. Na kajmak wyłożyć białą część sernikową. Na górę ułożyć biszkopt. Wszystkie szklanki z mini serniczkami włożyć do lodówki i chłodzić do stężenia (około 1 godzinę). 4. Stężałe serniczki wyjąć, a następnie (razem
Nastoletnie WypiekanieLekki, śmietanowy tort jest dobry na każdą okazję i stanowi doskonałą bazę do wymyślania niezliczonych wersji i modyfikacji. Między warstwy biszkoptu i śmietany można włożyć owoce, kajmak, galaretkę czy konfitury... Na pierwsze urodziny Asi zrobiłam wersję z truskawkami. Wilgotny, nasączony syropem biszkopt, dobrze ubita śmietanka i duuużo pokrojonych truskawek. To się nie mogło nie udać! Na wierzch dekoracja
Kulinarne Inspiracjeprzepis był dla mnie idealny, spadł mi z nieba :) . Akurat w lodówce miałam otwartą puszkę kajmaku, otwarty pojemniczek serka mascarpone i małą śmietankę kremówkę. Smak - dla mnie boski, bo uwielbiam tego typu połączenia smakowe. Ten kto mnie zna wie, że jak ze mną na lody to tylko te brązowo-kremowe. Owocowe zostają u mnie na drugim planie. Stąd smak tego
Mania Wypiekaniajeśli idzie o grubość masy. U mnie było jej na pół palca, a i tak było upiornie słodko. Ale jeśli komuś to nie przeszkadza, zawsze może nałożyć grubszą warstwę kajmaku. I tak trzeba ugotować całą puszkę mleka. Ja zużyłam tylko 1/3, resztę wstawiłam do lodówki i wykorzystam przy okazji. Można też upiec dwa mazurki i jednym kogoś obdarować." Czytaj
Wiem co jempieczenia czerwony barwnik spożywczy w żelu KREM: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 1 żółtko DODATKOWO: 1 puszka kajmaku 150 g solonych krakersów 150 g herbatników maślanych 100 g czekolady mlecznej PIANKA CAPPUCCINO: 1/2 litra śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan fiks 2 łyżki kawy cappuccino
Wanilia i Kardamonmożna polać gruszki słodkim syropem. Bon appetit! P/s. A na koniec moje dzisiejsze zdobycze z Frymarku, cudowny i przepyszny olej rydzowy, który wykorzystam już w następnym przepisie, dodatkowo kajmak z solą morską no i on ... pstrąg wędzony wczoraj, król dzisiejszych zakupów
Garniec Magaliesprawiając, że będą się mienić wieloma kolorami! Gwarantuję, że żadne dziecko nie przejdzie obok nich obojętnie! Zobacz również inne słodkie przepisy dla dzieci -----> WAFLE ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWE , WAFLE Z KAJMAKIEM I LEMON CURD , KOLOROWE NALEŚNIKI , NALEŚNIKI SUZETTE , CHRUPIĄCE GOFRY CZEKOLADOWE , CIASTECZKA KORZENNE , CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE , KOKOSANKI , KRAJANKA KRÓWKOWA Z ORZECHAMI , KRUCHE CIASTECZKA Z OKIENKIEM , DOMOWE PTASIE MLECZKO , PTYSIE
Moje QulinariaPrzepyszny torcik zainspirowany słynnym ciastem z cukierni Sowy z dodatkiem daktyli, orzechów i kajmaku; dla niektórych lepszy od pierwowzoru. Mimo, że dosyć czasochłonny (najlepiej rozłożyć przygotowania na 2 dni) i "ciężki w obsłudze" (krojenie), późniejsze doznania smakowe zrekompensują trudności techniczne. Ciasto grzechu warte! Przepis pochodzi z bloga: margarytka.blogspot.com
Milion Smaków