kajmak - 2148 przepisów (strona:100/144)

Naleśniki z serem i kajmakiem. 219

Dziś PRIMA APRILIS! ja zamiast żartu zostawię Wam przepis na pyszne naleśniki z nadzieniem serowym z dodatkiem kajmaku. Chociaż niektórzy rzeczywiście moją propozycję mogą potraktować jako żart bo danie jest banalnie proste. ;-) Zatem zapraszam! Miłego dnia kochani! Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru   Odrobina oleju do smażenia  kostka

Radość kipiąca uśmiechem.
Słonecznikowiec 167

łyżeczka proszku do pieczenia     Karmelizowany słonecznik: 30 dkg pestek słonecznika (już wyłuskanego ) 4 łyżki cukru 5 dkg masła 3 łyżki mleka   Masa karmelowa: 1 puszka gotowego kajmaku  lub porcja przygotowana wg tego przepisu  3 szklanki mleka 1 op budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 op (250g) miękkiego masła Wykonanie :   Ciasto

Malinowa Kawiarenka
Życzeń moc. 112

radosnej , rodzinnej atmosferze. Niech wiosna zapuka do waszych drzwi i opromieni słonecznym światłem. Cieszcie się chwilą , spokojem . Delektujcie się ciszą ,zapachem żonkili ,  śpiewem ptaków i smakiem kajmaku w mazurku :) WESOŁEGO ALLELUJA :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i kajmakiem 190

temperaturze pokojowej) zmiksować i dodać do niego rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Zmiksować na gładką masę. Zaczekać chwilę, żeby masa zgęstniała. Na koniec udekorować mazurka masą jogurtową i kajmakiem za pomocą rękawa cukierniczego

The Sweet Damsel
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 150

świetnie smakuje podana z chrzanem :) Buraczki, ziemniaczki, wędzony pstrąg w jajkach i chrzan - takie za mną chodzą smaki przed Wielkanocą Jutro będzie już bardziej tradycyjnie. Zamierzam upiec mazurek z kajmakiem i ugotować wegetariański żurek. A w dni świąteczne mam nadzieję odpocząć. Oby pogoda nas rozpieszczała i udało się spędzić trochę czasu na świeżym powietrzu! Życzę więc Wam już dziś radosnej

Chilli Czosnek i Oliwa
10 słodkości idealnych na Wielkanoc 477

masą twarogową i brzoskwinią 2. Kolorowe jajeczka (na bazie jogurtu naturalnego, kefiru i galaretek) 3. Kruche ciasteczka w kształcie zajączków i baranków 4. Babka piaskowa dwukolorowa 5. Mazurek z kajmakiem 6. Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 7. Mazurek z marcepanem, dżemem malinowym i czekoladą (przepyszny!) 8. Babka z jabłkami 9. Babeczki z masą kajmakową i orzechami 10. Makaroniki króliczki

Ugotować
Ciasto krówka z orzechami 226

cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy b/c 250 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 puszka masy orzechowej 400g (kajmak) orzechy włoskie ale-raj Przygotowanie: Ciasto miodowe:  Wszystkie składniki umieścić w misie z miksera dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą masę. Ciasto podzielić

Ala piecze i gotuje
Mazurek migdałowo-kajmakowy 151

kolejny obiecany mazurek (jeszcze zeszłoroczny) . Połączenie pysznego migdałowego ciasta ze słodkim kajmakiem jest po prostu genialne. Takie proste a jakie smaczne. Polecam na Wielkanoc :) Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 50g mielonych migdałów 100g cukru pudru kostka masła jajko szczypta soli Ciasto na rant: 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 jajka 250g mąki pszennej 50g mielonych migdałów ziarenka

Smakołyki Asi
Sernik krówkowy z czekoladą 405

Bardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016).   Zapraszam na FILM

Mała Cukierenka
Muffinki z masą kajmakową 161

Marcin robi muffinki. Postanowiłam zrobić muffinki na bazie ciasta z babki wielkanocnej. Podobno wyszła bardzo dobra. Pomyślałam, dlaczego by nie zrobić jej w wersjach mini, z dodatkiem pysznego kajmaku i niespodzianką w środku? Myślę, że będzie nadawać się do święconki 40 min 15 muffinek składniki: 100 g masła 2/5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki drobnego

Ania i Marcin gotują
MAXI KING A'la Snickers 259

będzie gotowa na blaszkę wyłożona pergaminem układamy herbatniki.  Na herbatniki połowę masy mlecznej, na tą masę znów herbatniki, na herbatniki masa kajmakowa-całą puszkę równomiernie rozprowadzić.  Na kajmak wyłożyć ponownie herbatniki i drugą część masy mlecznej.  Na masę mleczną zaś wyłożyć herbatniki. Polewa: 2 czekolady mleczne lub białe 200g orzeszków ziemnych solonych 10 łyżek mleka Czekoladę połamać

Moje Słodkie Piekiełko
BANOFFEE – deser z toffi i bananami w słoiczku 292

mascarpone – 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * masa kajmakowa – 2 łyżki * mleko – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki siekamy, połowę wkładamy do słoiczka. Kajmak roztapiamy na małym ogniu z mlekiem. Śmietanę ubijamy na puch, dodajemy mascarpone i cukier puder, mieszamy, połowę wylewamy na herbatniki. Przykrywamy bananem pokrojonym w kosteczkę, zalewamy sosem kajmakowym, przykrywamy resztą herbatników i drugą

Ostra na Słodko
Ciasto Snickers (oryginalna wersja) 605

razu wyłożyć na posmarowane czekoladą ciasto. Przykryć drugim plackiem, mocno docisnąć i nasączyć. Masa II: 1 puszka masy kajmakowej 150 g masła 400 g prażonych orzeszków ziemnych Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż rozpuści się masło i powstanie jednolita masa. Przestudzić, dodać orzechy i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem i nasączyć. Karmelizowane orzeszki

talerz przyjemności
Kruche spody do babeczek 138

obsypać bułką tartą aby ciasto nie przykleiło się) i  ponakłuwać widelcem   Piec około 20 min (na złoty kolor) w 180C. Wystudzić i wypełnić np. kremem, kajmakiem, budyniem

Amatorka kuchenna
Dacquoise 187

Serek mascarpone miksujemy na najniższych obrotach z masą kajmakową, aż się dokładnie połączą. Do śmietanki dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywno. Dodajemy trochę śmietany do masy z kajmakiem i delikatnie mieszamy szpatułką. Po wymieszaniu dodajemy resztę śmietany i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy do masy pokruszone czubki bezów użytych do wyłożenia tortownicy, posiekane orzechy włoskie i krojone daktyle. Masę

Jacob Tastes