kolejny obiecany mazurek (jeszcze zeszłoroczny) . Połączenie pysznego migdałowego ciasta ze słodkim kajmakiem jest po prostu genialne. Takie proste a jakie smaczne. Polecam na Wielkanoc :) Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 50g mielonych migdałów 100g cukru pudru kostka masła jajko szczypta soli Ciasto na rant: 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 jajka 250g mąki pszennej 50g mielonych migdałów ziarenka
Smakołyki AsiBardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016). Zapraszam na FILM
Mała CukierenkaMarcin robi muffinki. Postanowiłam zrobić muffinki na bazie ciasta z babki wielkanocnej. Podobno wyszła bardzo dobra. Pomyślałam, dlaczego by nie zrobić jej w wersjach mini, z dodatkiem pysznego kajmaku i niespodzianką w środku? Myślę, że będzie nadawać się do święconki 40 min 15 muffinek składniki: 100 g masła 2/5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki drobnego
Ania i Marcin gotująbędzie gotowa na blaszkę wyłożona pergaminem układamy herbatniki. Na herbatniki połowę masy mlecznej, na tą masę znów herbatniki, na herbatniki masa kajmakowa-całą puszkę równomiernie rozprowadzić. Na kajmak wyłożyć ponownie herbatniki i drugą część masy mlecznej. Na masę mleczną zaś wyłożyć herbatniki. Polewa: 2 czekolady mleczne lub białe 200g orzeszków ziemnych solonych 10 łyżek mleka Czekoladę połamać
Moje Słodkie Piekiełkomascarpone – 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * masa kajmakowa – 2 łyżki * mleko – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki siekamy, połowę wkładamy do słoiczka. Kajmak roztapiamy na małym ogniu z mlekiem. Śmietanę ubijamy na puch, dodajemy mascarpone i cukier puder, mieszamy, połowę wylewamy na herbatniki. Przykrywamy bananem pokrojonym w kosteczkę, zalewamy sosem kajmakowym, przykrywamy resztą herbatników i drugą
Ostra na Słodkorazu wyłożyć na posmarowane czekoladą ciasto. Przykryć drugim plackiem, mocno docisnąć i nasączyć. Masa II: 1 puszka masy kajmakowej 150 g masła 400 g prażonych orzeszków ziemnych Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż rozpuści się masło i powstanie jednolita masa. Przestudzić, dodać orzechy i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem i nasączyć. Karmelizowane orzeszki
talerz przyjemnościobsypać bułką tartą aby ciasto nie przykleiło się) i ponakłuwać widelcem Piec około 20 min (na złoty kolor) w 180C. Wystudzić i wypełnić np. kremem, kajmakiem, budyniem
Amatorka kuchennaSerek mascarpone miksujemy na najniższych obrotach z masą kajmakową, aż się dokładnie połączą. Do śmietanki dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywno. Dodajemy trochę śmietany do masy z kajmakiem i delikatnie mieszamy szpatułką. Po wymieszaniu dodajemy resztę śmietany i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy do masy pokruszone czubki bezów użytych do wyłożenia tortownicy, posiekane orzechy włoskie i krojone daktyle. Masę
Jacob TastesBabeczki z czerwonymi porzeczkami i mleczkiem kokosowym Naleśniki biszkoptowe Czekoladowy pudding z tapioki z sosem wiśniowym Brownie z czerwonym winem Pavlova z bitą śmietaną i owocami Lody z solonym kajmakiem Sorbet z wina Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwystarczy tylko trochę chęci, aby ze zwykłego wafla sklepowego zrobić rozpływające się w ustach cudeńko do kawy. Sprawdzi się wszędzie, dzieci je kochają! A w prostocie siła! Składniki wafle kajmak o smaku waniliowym mleko zagęszczone około 5 łyżek 1 duża łyżka masła pół filiżanki tartych orzechów laskowych lub włoskich Masę przełóż do rondelka, dodaj masło i mleko zagęszczone. Mieszaj
Z Kuchni Do Kuchnimasło. Może niektórych zaskoczę, lecz do prawdziwego, domowego masła orzechowego NIE dodajemy żadnego tłuszczu. Najbardziej odpowiada mi oryginalna wersja, bez dodatków, ale świetnie smakuje również z dodatkiem wiórków kokosowych, kajmaku, sezamu, kawałków czekolady, kakao, z dodatkiem innych orzechów, czy z małym dodatkiem soli lub cukru. Zapraszam do wypróbowania przepisów z użyciem domowego masła orzechowego >TUTAJ< Składniki
Be Fit Be Strongmleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 10 dag cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 20 dag masła 82 % Masa krówkowa: 1 mała puszka kajmaku o smaku kawy 20 dag masła 10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżki rumu 1 łyżeczka mielonej kawy prawdziwej Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 łyżka rumu 2 łyżki soku
Wanilia i KardamonKasia, Palma) 1 szklanka cukru Masa kawowa: 4 żółtka 1 jajko 125g cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kawy mielonej 300g masła Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g) 2 tabliczki białej czekolady 1/3 szklanki śmietanki 30% kolorowe pisaki, cukrowe posypki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając
Kuchnia w czekoladzieOstawiamy do lekkiego stężenia. Warstwa kajmakowo-kawowa; Wszystkie składniki mają być o temp pokojowej-dzięki temu unikniemy zważenia się kremu. Miękkie masło miksujemy aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce kajmaku, aż do skończenia, następnie wsypujemy orzechy oraz mieloną prawdziwą kawę, delikatnie mieszamy. Poncz; Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą w szklance lub kubku. Przełożenie; Jeden płat biszkopta układamy w blaszce
Wanilia i Kardamonduże jajka ( w temperaturze pokojowej) 50 g cukru 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej 50 ml mleka 30 ml rumu 125 g masła 50 dag mąki pszennej tortowej 50dag kajmaku 250 g masła ( w temperaturze pokojowej) 120g orzechów włoskich (drobno posiekanych) + orzechy do ozdoby 30ml rumu 30 g miodu Przygotowanie: Miód podgrzewamy z cukrem garnuszku do uzyskania gładkiej
ChilliJemy