kajmak - 2148 przepisów (strona:102/144)

ciasto a’la 3 Bit bez pieczenia 1934

składniki: ok. 300 g herbatników 600 g masy krówkowej (kajmak z puszki) 3 szkl mleka 125 g masła 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 330 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: starta czekolada na wierzch ciasta wykonanie: Dno formy (25 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładami warstwą herbatników. Masę krówkową podgrzewamy a następnie wylewamy na ciastka

Domowy Smak Jedzenia
Krówki 343

czasu gotowania. Masa musi zrobić się po prostu brązowa. Wtedy mieszam już praktycznie cały czas, gdyż szybko się przypala,  aż do uzyskania pożądanego przeze mnie koloru kajmaku. Im dłużej gotujemy, tym bardziej intensywnego koloru nabiera. Wyłączam gaz i wrzucam masło. Mieszam do jego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masę wykładam na deseczkę wyłożoną folią spożywczą. Równam nożem i odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
3 Bit 227

łyżką cukru pudru. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ponownie ułożyć herbatniki a na nich rozsmarować masę kajmakową. Na kajmak ułożyć herbatniki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami i wyłożyć na herbatniki. Na górę zetrzeć na tarce czekoladę. Warstwy od spodu: herbatniki-masa budyniowa-herbatniki-masa kajmakowa-herbatniki-ubita śmietana

Amatorka kuchenna
Mazurek bakaliowy 313

Jeżeli Wielkanoc - to koniecznie mazurek, ale nie koniecznie suchy i twardy. W tym roku postanowiłam zaproponować coś niestandardowego. Mazurek z bitą śmietaną, kajmakiem, marcepanową rozetką i duuuużą ilością bakalii. Bazą ciasta jest super kruchutkie ciasto z wykorzystaniem mąki tortowej. Reszta składników zdecydowanie występuje w celu wzbogacenia i urozmaicenia smaku. Jeżeli chodzi o ilość bakalii, to zalecam dobór według indywidualnych upodobań

Świat Ciasta
Bakaliowy mazurek 212

curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd - wybaczcie za zdjęcia, których jeszcze nie aktualizowałam, a przydałoby się, oj przydało!) czy na słodko- z kajmakiem, konfiturą, dżemem czy powidłami, jak u mnie :) Polecam, bo taki mazurek, to samo zdrowie! * płatki owsiane- 150 g * mix bakalii - 150 g (u mnie są to: słonecznik, migdały, orzechy włoskie

Kraina Miodem Płynąca
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 198

kolejnym zakwasem na poniedziałkowe śniadanie. Już wiem, że będzie żurek. A na deser mazurek - przepis pewnie dodam dopiero w niedzielę, ale warto się zaopatrzyć w składniki na kruche ciasto, kajmak i bakalie do dekoracji. Potrzebne nam: - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 litr zakwasu żytniego - 5 sztuk kiełbasy białej (u mnie parzona) - majeranek - sól i pieprz do smaku - czosnek granulowany

W poszukiwaniu inspiracji
Baba drożdżowa z kajmakiem 231

Wielkanocnych wypieków  ciąg dalszy...tym razem babka drożdżowa z kajmakiem..   20 g drożdży  3 łyżki cukru 0,5  szkl. mleka 50 dkg mąki 1/4 szkl.oleju 1-2  jajka szczypta soli dowolne nadzienie -np. masa kajmakowa W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Mazurek waflowy jak piszinger 293

wafli (andrutów) lub więcej jeśli ma być wyższy do przełożenia: powidła śliwkowe lub czekośliwka (u mnie)  opcjonalnie zamiast masy czekoladowej gotowa masa krówkowa czyli kajmak 2 żółtka 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru pudru łyżka ekstraktu waniliowego polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietany kremówki łyżka masła Do przełożenia wafli

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tartaletki z jabłkowymi różami 284

tartaletki w prezencie dla... siebie na imieniny ;) Zdjęcia tart z jabłkowymi różami parokrotnie mignęły mi w sieci. Ja jednak zamiast całego bukietu, wybrałam pojedyncze kwiaty. Krucha, aromatyczna babeczka z kajmakiem wykończona jabłkową różą. Pyszności... A na koniec: Wszystkim Kasiom, Kaśkom i Katarzynom składam najlepsze życzenia - Kasia Składniki na 6 tartaletek: 200 g mąki 50 g cukru pudru 30 g mielonych

Pełny talerz
Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności! 303

majonezie na łódeczkach z cykorii Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami.   Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu

karmelowy
Wafle kajmakowo-orzechowe 238

suchych wafli - tym razem z masą krówkowo-orzechową. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z lodówki. Przepis dodaję do akcji Jak ugryźć wafla . Składniki: 1 opakowanie masy krówkowej (tj. kajmaku) 100 g serka mascarpone kilka łyżek masła orzechowego 4 okrągłe wafle Masę krówkową przełożyć do wysokiego naczynia, dodać serek mascarpone i za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Wafle przekładać

Ugotować
Czekoladowe Brownie z kremem z fistaszków 228

temperaturze pokojowej 80 g mąki pszennej 1 op cukru waniliowego Krem fistaszkowy: 250 g serka mascarpone 200 g masła orzechowego Dodatkowo: 100 g solonych orzeszków ziemnych 1 puszka kajmaku 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania Ciasto Brownie W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone tabliczki czekolady, na niewielkim ogniu rozpuszczamy w maśle co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia

W kuchennej krainie
Pavlova kakaowa, Beza-Krówka 185

masz ochotę ale nic z tego co możesz kupić gotowego w sklepie Ci po prostu nie wystarcza! Kochamy naszą dzisiejszą Pavlova z dużą ilością kakao, czekolady deserowej mascarpone, kajmaku orzechowego z plasterkami prawdziwej mlecznej krówki ciągutki:) Mamy nadzieję, że i Wam posmakuje nasz smakołyk, zachęcamy do eksperymentowania! Pamiętaj: 2 małe bezy nie są bezami tylko dla 2 osób

KreatywnePiny
Czekoladowe banoffee, szybkie ciasto bez pieczenia 397

tego ciasta :) Szybkie i proste, istny rarytas dla prawdziwych, dyplomowanych pożeraczy słodkości :) Składniki: (na tortownicę 18-22 cm) 200-250 g herbatników 65-75 g masła 400 g czekoladowego kajmaku 1 łyżka whisky 250-250 g śmietany 30% odrobina cynamonu 1 łyżka cukru pudru 3 banany Dekoracja: starta czekolada deserowa  Przygotowanie: 1. Ciasteczka pokruszyć na piasek, następnie dodać miękkie

KreatywnePiny