minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. Puszkę z pozostałym kajmakiem umieszczamy w rondelku z wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu. Wierzch sernika dekorujemy również pokrojonymi w plasterki
Kocham CzekoladęWkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje, albo do zamrażalnika i czekamy tylko kilka minut. W tym czasie pół puszki masy kajmakowej rozpuszczamy w garneczku, po ostudzeniu wylewamy kajmak na tartę i ładnie gładzimy. Wstawiamy do lodówki. Pychotka chałwowa była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Więc mamy zdjęcie chałwy. Resztki chałwy też ktoś wchłonął, zdjęcie pożyczyłam
Kocham Czekoladępudru Przygotowanie: Budynie ugotować w 1l mleka, ostudzony budyń połączyć z masłem. W kolejnej misce ubić śmietankę na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Puszkę z gotowym kajmakiem włożyć na 5 minut do gotującej się wody. Następnie wyłożyć do miski dodać 3 łyżki gorącej wody i łyżkę masła - zmiksować (w ten sposób łatwiej można rozsmarować masę
Garnkowe fanaberieuchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć i całkowicie wystudzony wstawić do zastygnięcia do lodówki. Taki sernik najlepiej podawać dopiero na drugi dzień, dobrze schłodzony. Zobacz również: Sernik z masą krówkową (kajmak) Sernik z rodzynkami
Kuchcik gotujewyrobić jednolite ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną blaszkę. Piec ok 15 min w temp 200 stopni. Na ciepłym wciąż cieście rozsmarować kajmak, wysypać orzeszki, lekko docisnąć. Posypać solą morską; jeśli używamy prażonych orzeszków solonych nie dosalać dodatkowo, i tak całe ciasto będzie wówczas bardziej "orzechowo-słone". Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać
6nieboŚmietanę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier puder. Układamy kolejno: herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, budyń, herbatniki i bita śmietana. Ja budyń nakładam jeszcze ciepły, lepiej się rozprowadza. Kajmak również o temp. pokojowej. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekoladowymi lub czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Gotowy deser przykryć folią aluminiową i chłodzić w lodówce. Najlepiej
Alutka-Gotujechrupiące kulki ryżowe, pycha. Ryż wykorzystany do tego deseru nie jest preparowany tylko gotowany. Możecie kulki zrobić samodzielnie w domu! To nic trudnego. A może zrobicie też sobie domowy kajmak lub batoniki karmelowe z orzechami , Polecam! Przepis na ryżowe kulki karmelowe : Składniki : 50 g ryżu ugotowanego al dente 50 g masła ½ szklanki cukru 2 łyżki jasnego miodu Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękońcu mąkę wymieszaną z kakao. Wylewamy na blaszkę, pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Biszkopt studzimy, nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem. Krem: miękkie masło ucieramy dodając powoli kajmak. Biszkopt smarujemy kremem, układamy wiśnie osączone z syropu, następnie układamy biszkopty nasączone w kawie i alkoholu, zalewamy tężejącą galaretką
słodki bratekDziś PRIMA APRILIS! ja zamiast żartu zostawię Wam przepis na pyszne naleśniki z nadzieniem serowym z dodatkiem kajmaku. Chociaż niektórzy rzeczywiście moją propozycję mogą potraktować jako żart bo danie jest banalnie proste. ;-) Zatem zapraszam! Miłego dnia kochani! Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru Odrobina oleju do smażenia kostka
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczka proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik: 30 dkg pestek słonecznika (już wyłuskanego ) 4 łyżki cukru 5 dkg masła 3 łyżki mleka Masa karmelowa: 1 puszka gotowego kajmaku lub porcja przygotowana wg tego przepisu 3 szklanki mleka 1 op budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 op (250g) miękkiego masła Wykonanie : Ciasto
Malinowa Kawiarenkaradosnej , rodzinnej atmosferze. Niech wiosna zapuka do waszych drzwi i opromieni słonecznym światłem. Cieszcie się chwilą , spokojem . Delektujcie się ciszą ,zapachem żonkili , śpiewem ptaków i smakiem kajmaku w mazurku :) WESOŁEGO ALLELUJA :) Polecam
Malinowa Kawiarenkatemperaturze pokojowej) zmiksować i dodać do niego rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Zmiksować na gładką masę. Zaczekać chwilę, żeby masa zgęstniała. Na koniec udekorować mazurka masą jogurtową i kajmakiem za pomocą rękawa cukierniczego
The Sweet Damselświetnie smakuje podana z chrzanem :) Buraczki, ziemniaczki, wędzony pstrąg w jajkach i chrzan - takie za mną chodzą smaki przed Wielkanocą Jutro będzie już bardziej tradycyjnie. Zamierzam upiec mazurek z kajmakiem i ugotować wegetariański żurek. A w dni świąteczne mam nadzieję odpocząć. Oby pogoda nas rozpieszczała i udało się spędzić trochę czasu na świeżym powietrzu! Życzę więc Wam już dziś radosnej
Chilli Czosnek i Oliwamasą twarogową i brzoskwinią 2. Kolorowe jajeczka (na bazie jogurtu naturalnego, kefiru i galaretek) 3. Kruche ciasteczka w kształcie zajączków i baranków 4. Babka piaskowa dwukolorowa 5. Mazurek z kajmakiem 6. Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 7. Mazurek z marcepanem, dżemem malinowym i czekoladą (przepyszny!) 8. Babka z jabłkami 9. Babeczki z masą kajmakową i orzechami 10. Makaroniki króliczki
Ugotowaćcukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy b/c 250 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 puszka masy orzechowej 400g (kajmak) orzechy włoskie ale-raj Przygotowanie: Ciasto miodowe: Wszystkie składniki umieścić w misie z miksera dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą masę. Ciasto podzielić
Ala piecze i gotuje