kajmak - 2148 przepisów (strona:99/144)

Kruche babeczki z kremem i owocami 159

Kruche babeczki to takie proste, w miarę szybkie przegryzacze, które można przygotować sporo wcześniej i nawet ewentualnie zamrozić. Można je napełniać różnymi farszami, kajmakiem, kremem, bitą śmietaną... Owocowy dodatek podkręca smak i sprawia, że nawet najmłodsi chętnie sięgną po takie babki :) Składniki: CIASTO: 500g mąki pszennej 200g masła 200g cukru pudru 4 żółtka łyżka śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia

Cakes By Kejt
WUZETKA Z KREMEM KARMELOWYM 135

połówki. Biszkopt nie jest wysoki.  Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy cały serek waniliowy i po porcji kajmaku aż cały wyrobimy. Na koniec, wlewamy płynną żelatynę i energicznie mieszamy.  Pierwszą połówkę biszkoptu umieszczamy w formie, nasączamy herbatą i smarujemy dżemem, wykładamy  masę ( zostawiamy trochę do ozdoby

Kulinarne Fantazje Marioli
Maślany wafel ciasteczkowy - druga propozycja świąteczna 148

lubię domowych wafli. Najczęściej są one kajmakowe lub czekoladowe i chociaż lubię kajmak, lubię czekoladę i lubię suche andruty, to ich połączenia, czyli domowych wafli nie lubię. Wiem jednak, że jestem w mniejszości, z reguły ten rodzaj słodkości jest często wybierany przez małych i dużych. Jest jednak stary przepis obecny u nas za sprawą pewnej dawnej nauczycielki

I tu będę miała takie te
Kostka alpejska 202

suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.   Masa kajmakowo-bezowa: Miękkie masło utrzeć do puszystości, pod koniec ucierania, łyżka po łyżce dodawać kajmak, cały czas miksując. Na koniec wsypać pokruszone bezy i delikatnie wmieszać je do masy. Masę rozprowadzić po biszkopcie, który jeśli chcemy, możemy wcześniej naponczować, np. herbatą z cukrem i cytryną

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto orzechowe cappuccino 209

wolałam użyć śmietany kremówki i przygotować z niej krem z dodatkiem cappuccino, który ustabilizowałam niewielką ilością żelatyny. Zarówno ciasto, jak i krem, nie są bardzo słodkie, dlatego cienka warstwa kajmaku na wierzchu ciasta jest jak kropka nad „i”. Zachęcam do wypróbowania przepisu. To jedno z niewielu ciast tortowych, które tak łatwo przygotować, a jednocześnie jest tak smaczne :) Składniki na blaszkę

Trzeci talerz
Torcik waflowy cappuccino 109

smaku cappuccino. Miałam okrągłe wafle, ale również możecie wykorzystać takie w kwadracie. Jeśli lubicie takie smaki to polecam.Idealny deser do herbaty,kawy. Na blogu znajdziecie również wafle przekładane kajmakiem, a przepis tutaj Składniki 1 opakowanie okrągłych wafli 250 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%) 1 szklanka mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki

O kuchni z uczuciem
Sernik Snickers 123

minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. Puszkę z pozostałym kajmakiem umieszczamy w rondelku z wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu. Wierzch sernika dekorujemy również pokrojonymi w plasterki

Kocham Czekoladę
Sernik Snickers wersja druga 108

minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. Puszkę z pozostałym kajmakiem umieszczamy w rondelku z wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu. Wierzch sernika dekorujemy również pokrojonymi w plasterki

Kocham Czekoladę
Tarta chałwowa 105

Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje, albo do zamrażalnika i czekamy tylko kilka minut. W tym czasie pół puszki masy kajmakowej rozpuszczamy w garneczku, po ostudzeniu wylewamy kajmak na tartę i ładnie gładzimy. Wstawiamy do lodówki. Pychotka chałwowa była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Więc mamy zdjęcie chałwy. Resztki chałwy też ktoś wchłonął, zdjęcie pożyczyłam

Kocham Czekoladę
3 bit 173

pudru  Przygotowanie: Budynie ugotować w 1l mleka, ostudzony budyń połączyć z masłem. W kolejnej misce ubić śmietankę na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.  Puszkę z gotowym kajmakiem włożyć na 5 minut do gotującej się wody. Następnie wyłożyć do miski dodać 3 łyżki gorącej wody i łyżkę masła - zmiksować (w ten sposób łatwiej można rozsmarować masę

Garnkowe fanaberie
Sernik Pina Colada 1652

uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć i całkowicie wystudzony wstawić do zastygnięcia do lodówki. Taki sernik najlepiej podawać dopiero na drugi dzień, dobrze schłodzony. Zobacz również: Sernik z masą krówkową (kajmak) Sernik z rodzynkami

Kuchcik gotuje
snikers milionera... 114

wyrobić jednolite ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną blaszkę. Piec ok 15 min w temp 200 stopni. Na ciepłym wciąż cieście rozsmarować kajmak, wysypać orzeszki, lekko docisnąć. Posypać solą morską; jeśli używamy prażonych orzeszków solonych nie dosalać dodatkowo, i tak całe ciasto będzie wówczas bardziej "orzechowo-słone". Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać

6niebo
Ciasto "3 Bit" 157

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier puder. Układamy kolejno: herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, budyń, herbatniki i bita śmietana. Ja budyń nakładam jeszcze ciepły, lepiej się rozprowadza. Kajmak również o temp. pokojowej. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekoladowymi lub czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Gotowy deser przykryć folią aluminiową i chłodzić w lodówce. Najlepiej

Alutka-Gotuje
Ryżowe kulki karmelowe. Ryż w karmelu 171

chrupiące kulki ryżowe, pycha. Ryż wykorzystany do tego deseru nie jest preparowany tylko gotowany. Możecie kulki zrobić samodzielnie w domu! To nic trudnego. A może zrobicie też sobie domowy kajmak lub batoniki karmelowe z orzechami , Polecam! Przepis na ryżowe kulki karmelowe :     Składniki : 50 g ryżu ugotowanego al dente 50 g masła ½ szklanki cukru 2 łyżki jasnego miodu Przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DELICJA Z KAJMAKIEM I WIŚNIAMI 118

końcu mąkę wymieszaną z kakao. Wylewamy na blaszkę, pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Biszkopt studzimy, nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem. Krem: miękkie masło ucieramy dodając powoli kajmak. Biszkopt smarujemy kremem, układamy wiśnie osączone z syropu, następnie układamy biszkopty nasączone w kawie i alkoholu, zalewamy tężejącą galaretką

słodki bratek