już kolejna wersja ciasta jogurtowego. Truskawki i rabarbar to cudny duet, który się smakowicie uzupełnia ! Sprawdza się doskonale zarówno w dżemie, jak i w cieście. Ciasto: rabarbar, truskawka Składniki: 1 szklanka jogurtu 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka0,5 szklanki oleju1 cukier waniliowy1/2 łyżeczki kardamonu 2 laski rabarbarukilkanaście niewielkich truskawek, zależy
Kulinarne przygody Gatityziołami, solimy.Pomidora kroimy w cieniutkie pół-plasterki, cebulę w piórka, a sałatę w paski.Na desce kładziemy tortillię, układamy na niej sałatę, kawałki kurczaka, pomidora, cebulę i polewamy sosem jogurtowym. Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.Następnie tortillię zwijamy w miarę ciasno w rulonik. Kroimy na 3-4 kawałki
Kulinarne przygody Gatityzasypujemy cukrem i blendujemy. Następnie dodajemy do nich jogurt i mieszamy. W osobnym pojemniku ubijamy kremówkę na sztywno, i później dodajemy ją do masy truskawkowo-jogurtowej. Delikatnie mieszamy i przelewamy do maszynki do lodów, która była uprzednio odpowiednio zmrożona. Dalej postępujemy zgodnie ze wskazówkami producenta maszynki
Kulinarne przygody Gatityrodzynkami Domowe lody kawowe z rodzynkami Lody z czerwoną porzeczką Domowe lody porzeczkowe Lody morelowe Domowe lody morelowe Lody zurawinowe Domowe lody żurawinowe Lody rabarbarowe Lody rabarbarowe Lody truskawkowo-jogurtowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Lody pomarańczowe Domowe lody pomarańczowe
Kulinarne przygody Gatitycukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi, 12 szt. physalis, 1 łyżeczka syropu z agawy, 2 łyżki wody, orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Biszkopt: Owalne metalowe foremki
Moniki Smakołykitego drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz posiekane drobno jajka - wymieszajmy całość 2 - 3 łyżki majonezu utrzemy z łyżką jogurtu Całość posolić , dodać pieprzu i wymieszać z sosem majonezowo -jogurtowym Taką pastą posmarujmy sobie kromki chleba na kolację lub śniadanie :)Taki zestaw możemy podać tez jako prostą i szybką sałatkę
Proste Potrawyosączyć na sicie Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz Całość układamy w przezroczystej misce warstwowo, tzn. na dno kładziemy podzielony brokuł - polewamy częścią sosu majonezowo- jogurtowego, na brokuł wykładamy ser - polewamy, a na wierzchu fasolę i polewamy resztą sosu. Gotowe! Mogę z czystym sumieniem powiedzieć: szybka i łatwa do przyrządzenia, a przy tym na prawdę pyszna
Proste Potrawyłyżki jogurtu sól, pieprz Przygotowanie; Jajka, szczypiorek i pomidory pokroić Do groszku i porwanej rukoli dodać jajka, szczypiorek i pomidory Wszystko wymieszać, posolić, dodać pieprz i polać mieszanką majonezowo- jogurtową
Proste PotrawyŁodygi selera kroimy w średnią kostkę i posypujemy nimi pomidory Seler przykrywamy usmażonym filetem z kurczaka, wcześniej zamarynowanym w przyprawie gyros ( wg. przepisu na torebce) Całość polewamy sosem majonezowo- jogurtowym z kilkoma ząbkami czosnku, jeśli dysponujemy ziarnami słonecznika posypujemy sos po wierzchu, można dodać też natkę. Sałaty, selera i pomidorów starczyło mi na podwójną warstwę sałatki, filet był tylko
Proste Potrawyszarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik bez sera szybki i smaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka sledziowa sałatka z selerem naciowym i gyrosem szybka sałatka z papryką czerwoną sałatka
Proste Potrawyprzed pracą małe śniadanko: sałatka z tuńczykiem i obowiązkowa kawka, bez której życia sobie nie wyobrażam... Składniki: sałata lodowa jajko tuńczyk w oleju por pomidor oliwki ser żółty sos jogurtowy: 3 łyżki jogurtu naturalego ząbek czosnku sól i pieprz
NaKońcuJęzykasłów o podstawowych zasadach [źródło TU]: Kolejne wspólne pieczenie, tym razem bez przepisu...każdy piecze co chce. Tzn.wszyscy pieczemy babkę...ale każdy piecze babka jaką chce...makową, pomarańczową, budyniową, jogurtową, itd. ważne, aby była to babka.. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór - link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście - na swoim blogu
Grunt to przepis!telefon ma zasięg internetu! Nie wiem czy było to zaskoczenie pozytywne czy negatywne ;) W każdym razie po dłuższej chwili jestem i wkrótce pojawią się kolejne przepisy, np. na pyszny, jogurtowy dip z porem i marynowane prawdziwki, których znalazłam wczoraj kilkanaście ;)A tymczasem - kasza jaglana - moje stosunkowo świeże odkrycie. To zabawne, bo wcześniej nie miałam okazji jej próbować, a jakoś bardzo
Kraina Tysiąca SmakówSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt przekroić na dwie części, spód nasączyć ponczem, posmarować połową kremu przykryć drugą częścią biszkoptu. Ponownie nasączyć biszkopt ponczem posmarować kremem dokładnie wyrównać, zalać tężejącą masą jogurtową. Tak przygotowane ciasto udekorować kandyzowanymi płatkami róż. Ciemne kropki w kremie to płatki róży z konfitury rrarossa@gmail.com
RAROSSAMój szwagier pracuje w piekarni i kiedyś przyniósł nam wyśmienite bułeczki z kremem jogurtowym. Od dwóch lat próbuję zrobić podobne i chyba w końcu znalazłam najbardziej zbliżony przepis;) Pyszne, delikatne bułeczki i obłędny krem waniliowy... Do tego odrobina kwaśnych porzeczek dla przełamania smaku i nic więcej mi już nie trzeba! InspiracjaCiasto:3 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, jajko,4 łyżki
Z miłości do słodkości