Jogurtowe placki z makiem, podane z figą, jogurtem z mascarpone i miodem Jakie było moje zdziwienie kiedy po otwarciu maku okazał się on... mielony. No, nic trudno mak, to mak. Nie było więc chrupiących ziarenek. Placki też tak do końca nie wyszły po myśli, ale zdarzają się i takie poranki
More food, love and dreamsPyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki:100 g ryżu250 g mięsa
Oryginalny smakrównomiernie na grubych oczkach tarki do blaszki . 5. Jogurt wymieszać z cukrem , cukrem waniliowym , budyniem i wiórkami , dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać. 6. Warstwy; -- starte ciasto -- masa jogurtowa -- na wierzch starte ciasto 7. Piec w temp . 180/ 190 st. około 60 minut. 8. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . Rady Ciasto najlepiej kroić gdy dobrze ostygnie , po około
Sama słodycz i szczypta chiliTrochę bardziej wzbogacona wersja tradycyjnej sałaty ze śmietaną.Składniki:główka sałaty1 pomidorpół zielonego ogórkakoperek szczypiorek1 młoda cebulkasólpieprzśmietana jogurtowa 10%Wykonanie:Sałatę rwiemy na kawałki. Ogórka ścieramy na oczkach, odciskamy wodę. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę, podobnie jak cebulkę. Koper i szczypior siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, solimy, pieprzymy i zalewamy śmietaną (ilość śmietany wg naszych upodobań). Ponownie
Walijskie Pichceniekońca jestem przekonana do wszystkich indyjskich przypraw, to kurczak przyrządzony w tej sposób bardzo mi smakuje. Same mięso jest soczyste i aromatyczne no i ten sos... mmm.. pomidorowo-jogurtowy, pachnący papryką, curry, kolendrą ... Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój kurczak tikka masala", gdyż zdaję sobie sprawę, że przepis odbiega od oryginału i podanie takiego "niekompletnego" przepisu pewnie zaraz
Walijskie Pichceniepuszki pokrojonych pomidorów w sosie własnym bez skórki - jeszcze lepiej domowy przecier pomidorowy2 łyżki koncentratu pomidorowegosłodka i ostra papryka1 ząbek czosnku2 łyżki mąkiprzyprawa do rybłyżka śmietany 12% lub jogurtowej 10%oliwa z oliweksól, pieprz odrobina bazyliiodrobina cukrunatki pietruszki2 cebulaWykonanie:Filety rybne doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i włożyć do lodówki na pół
Walijskie Pichceniecukru ubij sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z pozostałą masą. Na koniec dodać skórkę pomarańczową. Tortownicę wyklej schłodzonym ciastem (spód i brzegi). Do środka wylej masę jogurtową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st i piecz ok 1h. Wystudź w uchylonym piekarniku
Walijskie Pichceniecukru pudru i roztopioną, wystudzoną czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier puder (3 łyżki). Następnie wolnym strumieniem wlewamy żelatynę do naszej masy czekoladowo - jogurtowej ciągle mieszając. Na koniec do masy delikatnie dodajemy ubitą śmietanę oraz cześć startej czekolady i odsączone wiśnie. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy mus na kilka godzin do lodówki
Walijskie Pichceniewysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło.Kiedy jest już zimny przekrawamy go na pół.Warstwy:1 opakowanie jogurtowego sernika na zimno Dr. Oetker600 ml mleka400g borówek lub jagód3 galaretki w kolorze fioletowym1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do całkowitego stężenia. 300 ml mleka wlewamy do wysokiego naczynia dodajemy
Malinowe Pocałunkiskórki z pomarańczy, natomiast żółtej na skórkę z jednego grejpfruta.Można także przygotować podobny deser w zielonym grejpfrucie zalewając go agrestową galaretką. 3. Małgorzata Niewiadomska Truskawkowe lody jogurtowe z nutą lawendy3 szklanki wyszypułkowanych truskawek½ szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie lody może spokojnie dodać więcej cukru)1 kwiatek świeżej lawendy (opcjonalnie, ale lawenda daje nieziemski aromat )1 duży
Malinowe Pocałunkimasą tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczeniana dnie rozłożyć biszkopty i na nie rozłożyć jeszcze ciepłe śliwki w kisielu - biszkopty nasiąkną i zmięknąna śliwki wyłożyć masę jogurtową i na wierzchu można dodać śliwkipiec w 200C około 50-60 minutpo upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy
W Mojej Kuchni Lubięmasy dodać ubita pianę z 4 białek i delikatnie wymieszać foremki silikonowe 7x4 cm na dnie foremek położyć 1 łyżkę duszonych śliwek teraz dodać po 4 czubate łyżki masy jogurtowej mikrofalówka z opcją kombi - foremki wstawić do mikrofalówki ustawić ją na opcję KOMBI - 500 Wat - na 10 minut ostudzone "oszukane" mini serniczki teraz można zajadać.......SMACZNEGO!!!w piekarniku piec
W Mojej Kuchni Lubiętortownica 24cm- dno wyłożyć papierem do pieczenia, boli posmarować tłuszczem i tartą bułką herbatniki zmiksować w blenderze z miękkim masłem i wyłożyć nimi dno blaszki ubijając lekko do masy jogurtowej dodać pianę, całą mieszankę studencką i delikatnie wymieszać, wlać do blaszki piec w 200C około 40-45 minut i ciasto zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc posypać pudrem cukrem
W Mojej Kuchni Lubięolej i z 1 minutę wymieszać w robocie - na koniec dodać ubitą pianę i już tylko łyżką delikatnie wymieszać ciasto żaroodporna tortownica 24 cm - na dnie poukładać biszkopty ciasto jogurtowe wlać na biszkopty i dodać pokrojone na kawałeczki brzoskwinie piec w mikrofali na opcji COMBI na 500 Wat około 30 minut - jeśli pod koniec wierzch ciasta za mocno się przypieka
W Mojej Kuchni Lubiękawałki kalafiora w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - odkładać na ręcznik papierowy podać na ciepło, można z sosem czosnkowym, jogurtowym lub z sosem tzatziki.....mi smakuje również na zimno jako przegryzka gdy chwyci głodek...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię