sieciówek, bo wiadomo ani to zdrowe ani pożywne, dlatego polecam zrobić pyszne domowe hamburgery w dodatku z mięsa indyczego, czyli delikatniejszego i zdrowszego dla naszych pociech, z domowym sosem jogurtowym i bułkami, które świetnie się nadają zarówno do hamburgerów jak i na kanapki, które można zrobić na grillu. Z tej proporcji wychodzi 12 sztuk. Przepis Eweliny. Bułki piekłam z innym
Bernika - moj kulinarny pamietnikzastrzeżeń co do smaku, jednak jakoś nie powalił mnie na kolana, może dlatego, że moje podniebienie przyzwyczajone jest do domowych marynat ziołowo- miodowych, ziołowo- cytrynowych, ziołowo - jogurtowych, ziołowo- pomidorowych, które komponuję sobie sama. Dziś zamarynowałam w sosie żeberka wieprzowe, niedługo podzielę się wrażeniami, może wieprzowina i ten sos stworzą lepszy duet? Zobaczymy. Intuicja podpowiada mi, że sos może świetnie
Blondynka Gotujedodac 500 ml jogurtu greckiego, posolic , popieprzyc. Dodac dwie lyzki startego sera. Wymieszac. Do naczynia zaroodpornego ukladamy na spodzie oberzyne, na to mieso mielone, oberzyne I polewamy sosem jogurtowym. Na wierzch posypujemy starty parmesan.Wkladamy do nagrzanego do 180 c piekarnika na ok 40 min. Smacznego
Smaki Edytymielonego0.5 lyzeczki kminku0.5 lyzeczki kolendrypieprz, paprika, sol1 jajko2 cebule starte na duzych oczkachWszystko laczymy. Orginalnie formujemy paluch , ktory oblepiamy metalowe lub drewniane patyki Grilujemy Podajemy z ryzem I dipem jogurtowym oraz z pitta bread Smacznego
Smaki Edytyjogurt I paste curry. Jezeli lubimy "na ostro" mozemy dodac1-2 lyzki pasty wiecej. Dodalemy ok 1 lyzeczki bazyli I pietruszki. Mieszamy , mozemy dodac ok 200 ml wody. Jogurtowe curry dodajemy do kurczaka. Gotujemy ok 5 min. Podajemy z ryzem lub z makaronem jajecznym. Zycze smacznego
Smaki Edytyśmietaną. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : * kg jabłek * galaretka cytrynowa * łyżka masła Masa jogurtowa : * litr jogurtu owocowego - u mnie truskawkowy z owocami * galaretka truskawkowa * łyżka żelatyny Bita śmietana : * pół litra kremówki * 2 łyżeczki żelatyny * 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo 24 delicje
Magiczne Życie Martymisce ułożyć warstwę kurczaka z cebulą. Dodać 2 łyżki sosu. Kurczaka posypać papryką, na paprykę dać ogórki konserwowe. Dodać ketchup i odsączoną kukurydzę z puszki. Polać resztą sosu majonezowo-jogurtowego. Przykryć poszatkowaną kapustą pekińską. Najlepiej podawać w przeźroczystej misce, wtedy widać ułożone warstwy sałatki
Magiczne Życie MartySkładniki :* filet z kurczaka* sok i skórka otarta z jednej limonki* łyżka soku z pomarańczy* przyprawa do kurczaka* oliwa z oliwek * sól, pieprz* pomidory* roszponka * kapusta pekińska * sos jogurtowy z ketchupem Przygotowanie :Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w soku z limonki i pomarańczy oraz przyprawie. Usmażyć na oliwie dodając skórkę z limonki oraz sól i pieprz do smaku. Kapustę
Magiczne Życie MartyCześć!Lassi jest tradycyjnym jogurtowym napojem. Pochodzi on z Punjabu - regionu na pograniczu Indii i Pakistanu. Tradycyjne lassi zawiera zmieszany ze sobą jogurt, wodę i przyprawy (cząber, kumin, cynamon, imbir czy sól). Słodka wersja lassi zawiera, zamiast przypraw, cukier bądź miód i owoce np. mango. Tym razem zdjęcie tylko jedno. Dlaczego? Spójrzcie na koniec postu :)Zapraszam!Inspirowane przepisem z Kwestii
Pora coś zjeśćświątecznych ciastach przyszła pora na coś lżejszego, a deser podany w pucharku to świetna propozycja na sylwestra lub noworoczny podwieczorek. Delikatna jogurtowa pianka pomarańczowa połączona z czekoladową śmietankową warstwą to duet bardzo zgrany, niezbyt słodki, a do tego ładnie prezentuje się w pucharku lub szklance.Taki deser jest prosty w podaniu, nie trzeba martwić się o krojenie czy talerzyki, więc można
Smakołyki Berenikiwilgotne i dość ciężkie. Przepis podaję z żółtkami, jeśli jednak lubicie ciasta przygotowane z całych jaj, możecie skusić się na dodanie białek. Podobny przepis bazowy wykorzystuję w przepisie na jogurtowy murzynek, tam w przepisie są właśnie całe jaja. Ciasto kawowe z polewą śmietanowąSkładniki:3 żółtka120g cukru150g śmietany 18%200g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kawy rozpuszczalnej50ml gorącej
Smakołyki Berenikiubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać na dwie raty cukier, dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca- gotową pianę przekładać stopniowo łyżką do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do połączenia się składników- gotową masę wylać na podpieczony spód ( u mnie masa zajęła prawie całą wysokość tortownicy), lekko wyrównać- na dół piekarnika wstawić duże
Smakołyki Berenikizimne przyjemności.Każda gałka, niczym porcja radości i uśmiechu.Nie zapomniwszy o smaku! I konsystencji. I kolorze.Delikatne i kremowe.Zabawnie kolorowe.Aromatyczne, pachnące świeżo i kusząco.Słodkie.To właśnie lody idealne. JOGURTOWE LODY MALINOWE.(autorskie;)500 ml jogurtu malinowego200 ml syropu malinowegoszklanka świeżych malinMaliny umyłam, przetarłam przez sito.Jogurt zmieszałam z malinami, syropem. Przelałam dozamykanego naczynia. Włożyłam do zamrażarki.Co pół godziny
W kuchni Karmel-itkisercu. Deszcz bez przerwy zacina w okna. Łzy dziś cieknąprzy każdej okazji. Zdjęcia walają się po całym mieszkaniu.A ja? Staram się stłumić ból. Zajadam na prędce wymyśloną pocieszajkę. POCIESZAJKA JOGURTOWA. (przepis własny;) 2 paczki "Piegusków" 600g jogurtu truskawkowego 200g mrożonych truskawek 4 galaretki truskawkowe 200ml kremówki 1/2 galaretki agrestowej czekoladowe gwiazdki Pieguskami wyłożyłam spód małej tortownicy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam
W kuchni Karmel-itkiwarstwą chmur. Nie mam czasu.Muszę jednak coś przyrządzić. Mam ochotę na...?Truskawki. I coś słodkiego.Kolejny szybki, lekki i bardzo letni deser. Kwintesencja smaku świeżych truskaweki kremowej masy jogurtowej. Efekt szybkiego przeglądu zawartości kuchennych szafekoraz lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się. TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500g jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny Galaretki
W kuchni Karmel-itki