wilgotne i dość ciężkie. Przepis podaję z żółtkami, jeśli jednak lubicie ciasta przygotowane z całych jaj, możecie skusić się na dodanie białek. Podobny przepis bazowy wykorzystuję w przepisie na jogurtowy murzynek, tam w przepisie są właśnie całe jaja. Ciasto kawowe z polewą śmietanowąSkładniki:3 żółtka120g cukru150g śmietany 18%200g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kawy rozpuszczalnej50ml gorącej
Smakołyki Berenikiubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać na dwie raty cukier, dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca- gotową pianę przekładać stopniowo łyżką do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do połączenia się składników- gotową masę wylać na podpieczony spód ( u mnie masa zajęła prawie całą wysokość tortownicy), lekko wyrównać- na dół piekarnika wstawić duże
Smakołyki Berenikizimne przyjemności.Każda gałka, niczym porcja radości i uśmiechu.Nie zapomniwszy o smaku! I konsystencji. I kolorze.Delikatne i kremowe.Zabawnie kolorowe.Aromatyczne, pachnące świeżo i kusząco.Słodkie.To właśnie lody idealne. JOGURTOWE LODY MALINOWE.(autorskie;)500 ml jogurtu malinowego200 ml syropu malinowegoszklanka świeżych malinMaliny umyłam, przetarłam przez sito.Jogurt zmieszałam z malinami, syropem. Przelałam dozamykanego naczynia. Włożyłam do zamrażarki.Co pół godziny
W kuchni Karmel-itkisercu. Deszcz bez przerwy zacina w okna. Łzy dziś cieknąprzy każdej okazji. Zdjęcia walają się po całym mieszkaniu.A ja? Staram się stłumić ból. Zajadam na prędce wymyśloną pocieszajkę. POCIESZAJKA JOGURTOWA. (przepis własny;) 2 paczki "Piegusków" 600g jogurtu truskawkowego 200g mrożonych truskawek 4 galaretki truskawkowe 200ml kremówki 1/2 galaretki agrestowej czekoladowe gwiazdki Pieguskami wyłożyłam spód małej tortownicy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam
W kuchni Karmel-itkiwarstwą chmur. Nie mam czasu.Muszę jednak coś przyrządzić. Mam ochotę na...?Truskawki. I coś słodkiego.Kolejny szybki, lekki i bardzo letni deser. Kwintesencja smaku świeżych truskaweki kremowej masy jogurtowej. Efekt szybkiego przeglądu zawartości kuchennych szafekoraz lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się. TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500g jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny Galaretki
W kuchni Karmel-itkiPewnie z wielu z Was myśli, że placek cebulowy oznacza zionięcie zapachem cebuli, nieprzyjemnym i odrzucający. A tu niespodzianka! Co prawda, czuć smak cebuli, jednak dzięki kminowi i jogurtowi naturalnemu nie kończy się to brzydkim zapachem z usta, a i nawet sam placek nie smakuje jak wielgachna cebula. Natomiast kminek nadaje orientalnego charakteru i ciekawego posmaku. Z czystym sumieniem
W kuchni Karmel-itkiszklance gorącej wody rozrabiam żelatynę z cukrem i kawą (tylko tyle, by nadać koloru). Odstawiam, by wystygło. Kiedy jest już zimne i nieco gęstnieje, wylewam na wierzch masy jogurtowej, wstawiam z powrotem do lodówki. Schładzam minimum 3 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipieczenia i sól (opcjonalnie dodać ziarenka z 1 laski wanilii). Utrzeć jogurt z miodem, jajkiem i opcjonalnie z masłem orzechowym. Zrobić zagłębienie w środku suchych składników i wlać jogurtową masę. Dodać żurawinę lub rodzynki. Wymieszać łyżką delikatnie (jak ciasto na muffinki). Przełożyć ciasto do foremki i piec 1 h ok. 20 min. (piekłam o 25 minut dłużej). Ciasto ma się
coolinarnastrefa.blogspot.comrusztu, z serem pleśniowym, są pyszną przekąską. Można też je przygotować w piekarniku jeśli ktoś miałby ochotę.Lubisz grillowane warzywa ? Zobacz przepis na Grillowaną młodą cukinię z sosem jogurtowym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajogurt naturalny wymieszać z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, delikatnie podgrzać na małym ogniu (nie gotować). Miłośnicy czosnku mogą dodać drobno posiekany bądź wyciśnięty czosnek.Podając ryż polewamy jogurtowym sosem, obok wykładamy mięso z kolorową papryką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamiękkie). Czosnek obrać i przecisnać przez praskę (ewentualnie drobniutko posiekać). Dodać do jogurtu wraz z posiekanym drobno koperkiem. Ziemniaki przed podaniem naciąć do połowy, polać przygotowanym sosem jogurtowym. Podawać z jajkiem sadzonym i ulubioną sałatką (np. z proponowanym bukietem sałat z pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem czerwoną cebulą, polaną sosem winegret
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaOgórkowa jest jedną z naszych ulubionych zup. Ma charakterystyczny smaczek, wzbogacony dodatkiem curry i aksamitnie jogurtową powłoczkę co podnosi jej atrakcyjność w oczach dbających o linię. Dodatkowe atuty poniższej propozycji to wyłącznie bezmięsne składniki oraz niskie koszty uzyskania tego pysznego, ogórkowego smaku:) Ogórkowa z curry i jogurtem Składniki (ok. 5 porcji
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapół pomidorki koktajlowe oraz oliwki ( ja oliwek nie lubię ale mój mężuś lubi dlatego też zrobiłam dwie porcje jedną z oliwkami a drugą bez). Wszystko wymieszać, dodać sos jogurtowy i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać. Sałatka jest bardzo smakowita, może być również dodatkiem do grillowanego kurczaka
Monia miesza i gotujeowoce. Jeżeli chcecie to możecie je osłodzić miodem, wtedy zawsze jest zdrowiej. Zrobiłam ich dwie wersje smakowe, gdyż przy okazji proponuję jednocześnie dwie formy podania. Jedna w formie lodów jogurtowych (bananowe kulki) oraz drugie w formie mrożonego jogurtu (mango – wersja dla leniwych, którzy nie chcą czekać paru godzin). Przepis podpatrzyłam uDomi w kuchni, jednak oryginalnie pochodzi on od Jamiego Oliviera
Fabryka pomysłów