czosnkowy najlepszy jest w Presto. Tam go spróbowałam po raz pierwszy i nigdzie indziej nie jest on tak dobry. Aksamitna, jogurtowa konsystencja, a moc taka, że przez dwa dni gębę wypala od czosnku ;) Mnie też chyba udało się stworzyć coś podobnego... Sos czosnkowy ząbki czosnku (ilość dowolna, zależna od mocy sosu) suszona bazylia 4 łyżki jogurtu naturalnego (może być też
bastalenaTartinki z tuńczykiem3 kromki chlebatuńczyk w wodziegarść kukurydzy3 ogórki konserwowe1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtupieprzTuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba wyciętych na kształt koła. Kurczę w galarecieudko z kurczakaszyja indyczamarchewziele angielskie, liść laurowy2-3 łyżki groszku konserwowego 2 łyżeczki
bastalenawody i podzielić na połowę.Truskawki [ trochę zostawić] zmiksować lub rozetrzeć widelcem.Jogurty z cukrem [ do smaku ] zmiksować i podzielić na połowę.Do jednej części dodać truskawki.Do każdej części jogurtowej i truskawkowej dodać żelatynę i wymieszać.Wyłożyć w dowolny sposób [ u mnie jak zebra]na zastygniętą galaretkę z piankami.Odstawić do lekkiego stężenia.Ułożyć truskawki i zalać drugą tężejącą galaretką
Moje domowe kucharzeniesałata lodowa · rukola · ogórek konserwowy · czerwona cebula Sos jogurtowy z chili: · 3/4 szklanki jogurtu greckiego · 1 łyżka majonezu · ½ papryczki chili drobno posiekanej
Mania Gotowaniapapryczki chili 1 papryka mała czerwona 1 papryka mała zielona 4 tortille 2 pomidory 2 kulki sera mozzarella lub 3/4 szklanki tartego sera oliwa lub olej Dip jogurtowy: 5 łyżek jogurtu greckiego light 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Mięso kroimy w podłużne paseczki. Doprawiamy sokiem z limonki
Mania Gotowaniakruche ciasto lub użyć kupnych ciastek, a następnie rozkruszyć je w misce. Jeśli chcemy zrobić wersję light proponuje do ich zrobienia użyć np. ciasta marchewkowego light lub ciasta jogurtowego (http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/dietetyczne-cytrynowe-ciasto-jogurtowe.html,http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/06/ciasto-marchewkowe-light.html) Bajaderka light Składniki na około 10 bajaderek: 500 dag pokruszonego ciasta (mniej więcej blaszka 20x20) 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka 1/2 szklanki rodzynków
Mania GotowaniaPavlova Składniki: 5 białek 250-300 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 400 ml śmietany kremówki (można zrobić również krem jogurtowy, który doskonale komponuje się ze słodka bezą) owoce sezonowe Krem: 400ml jogurtu greckiego 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/5 szklanki gorącej wody aromat lub ekstrakt waniliowy
Mania Gotowaniarozgnieść ziarna lub dodaćposiekana świeżą) szczypta oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku szczypta kminu rzymskiego szczypta mielonego ziela angielskiego(można rozgnieść ziarna) szczypta gałki muszkatołowej garść świeżej mięty szczypta kurkuma Sos jogurtowy: 1 łyżka majonezu ½ łyżeczki octu 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 150 ml jogurtu greckiego Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, czosnkiem
Mania Gotowaniadrobnego cukru 150 g białej czekolady 150 g płatków migdałowych 3 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z ½ cytryny Krem jogurtowy: 150 g serka mascarpone 70 ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z ½ cytryny ½ łyżeczki żelatyny fix rozpuszczonej w 1 łyżce wody Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka
Mania Gotowaniawrażliwość na bodźce zewnętrzne. Po takiej dawce afrodyzjaków myślę, że randka będzie na pewno udana J Przy okazji chciałam pochwalić się walentynkowymi zdobyczami. Moja walentynkowa muffinka z kremem jogurtowym, makaroniki oraz cupcake's na specjalne zamówienie mojej koleżanki. Po prostu nie można się im oprzeć. Pyszne i po prostu przecudne babeczki prosto z mojej ulubionej kawiarni „Abadaba”. Idealny prezent
Mania Gotowaniawskazówek na opakowaniu. Gdy galaretka wystygnie, dodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam. Tortownicę o średnicy 21/23 cm wykładam folią spożywczą, a na dnie układam krakersy. Kiedy masa jogurtowa zacznie tężeć i będzie mocno gęsta (ale nie sztywna), wylewam do tortownicy. Na wierzchu układam borówki i wkładam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam galaretkę jagodową Winiary w 2 1/3 szklanki
W kuchni Karmel-itkiopakowanie - ananas (1 puszka) - 100 g ryżu kolorowego (z dzikim) - puszka czerwonej fasoli - majonez + jogurt naturalny - sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy sosem majonezowo- jogurtowym. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego! spróbuj też: Sałatka z kurczakiem i ananasemSałatka z tortellini PO WIĘCEJ INSPIRACJI ZAPRASZAM NA FB SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNImielimy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu, możemy też użyć cynamonu i kardamonu już w postaci sypkiej) - w kubku rozpuść w jaknajmniejszej ilośći ciepłej wody żelatynę - dodaj do masy jogurtowej, za pomocą trzepaczki bardzo dokładnie wymieszaj - masę wlewamy do kokilek - czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - polej grubą warstwą na wierch kokilek - wstaw na 1 gdzinę do lodówki Wspaniałe połączenie smaku
SMYKWKUCHNIobierz, i pokroj w cienkie plasterki. Szparagi obierz z zderwniałych częsci, pokrój na 2,5 cm kawałki. Na podpieczonym cieście ułóż plasterki buraczków, posiekaną botwinkę, szparagi, zalej masą jajeczno-jogurtową. Piecz w piekarniku 25-30 minut w temp. 200 stopni C. Smacznego! Zapraszam
SMYKWKUCHNIdodaj ziemniaki, cukinię i resztę składników - wymieszaj wszystko na jednolitą masę -powinna być gęsta - smaż na patelni teflonowej na minimalnej ilości oleju rzepakowego Placuszki możecie podać też z sosem jogurtowym (jogurt naturalny, sól, pieprz, posiekana bazylia, sok z cytryny, odrobina ziół np. prowansalskich) Smacznego!!! Zapraszam na FB! Pięknego dnia! Karola
SMYKWKUCHNI