tort serowy . Jeśli już się zdecyduję przygotować jogurtowiec to zawsze używam gęstego jogurtu. Robię również domową galaretkę owocową. Jogurtowiec to smaczny deser! Polecam! Jogurtowiec Składniki: 2 ciasta o średnicy 20 cm Masa jogurtowa 800 g greckiego jogurtu 5 łyżeczek żelatyny w proszku 50 ml wody 100 ml śmietanki lub mleka 80 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki soku(...)cukru 3 łyżki pistacji, grubo pokrojonych Pokrusz ciastka i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wylep masą spody foremek, przykryte papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki. W między czasie przygotuj masę jogurtową. Zalej żelatynę wodą i odstaw do napęcznienia na 15 minut. Zagotuj śmietankę lub mleko z cukrem. Zestaw z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj aż żelatyna się rozpuści, a następnie
codojedzenianabrał intensywności i łyżką, bardzo ostrożnie wylewamy na pierwszą warstwę. Należy to robić powoli i ostrożnie, bo inaczej warstwy się zmieszają. Czynności powtarzamy - czyli do masy jogurtowej dodajemy jagody i ostrożnie nakładamy warstwę ciasta. Całość chłodzimy w lodówce aż całkowicie stężeje. P.s. Oczywiście można też podzielić jogurt na 4-5 miseczek i warstwy przygotowywać osobno - będą równiejsze. Wtedy do jogurtów
Kolorowy Przepisowniktradycyjny sernik z dodatkiem jagód lub dowolnych owoców smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki na masę jogurtową : 800 g jogurtu naturalnego 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru pudru 210 g wiórek kokosowych 5 białek(...)białek i delikatnie wymieszać, na końcu dodać jagody i również delikatnie wymieszać. Jeśli dodajecie jagody mrożone to ich nie rozmrażajcie tylko dodajcie do masy jogurtowej zamrożone. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 45/50 minut. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren(...)klejący, o konsystencji pasztetu. Jeżeli wyjdzie zbyt zbity, dodać jedno jajko lub kilka łyżek rosołu, jeżeli wyjdzie zbyt luźny dodać jedną łyżkę siemienia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić. Blat/stolnicę wysmarować cienką warstwą oleju, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, ma być bardzo cienkie ale nie prześwitujące. Wykrawać 6,5 – 7 cm krążki, na każdy krążek
moj przepis naniebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują na ciepło, prosto z piekarnika, odsmażane na masełku lub zimne. Zrobiłam do nich jogurtowy sos koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy i myślę, że świetnie się razem komponują. Ciasto na pierogi około 50-60 sztuk: ok 560 gr mąki u mnie Luksusowa z Lubelli. 250 gr ciepłej wody lub mleka 30 gr świeżych(...)Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko przestudzić i pałaszować z sosem. Sos jogurtowy koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy 400 gr jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 1/2 pączku szczypiorku 1 ząbek czosnku sól pieprz Koperek i szczypiorek posiekać, czosnek
moj przepis naSezon na wiśnie w pełni więc nie mogło sięobyć bez ciasta z wiśniami,postawiłam na moje ulubione jogurtowe,ostatnio było z truskawkami i cukrem pudrem,tym razem z wiśniami,jagodami i polewą z białej czekolady-pychotka,proste ,tanie,szybkie do zrobienia i mega wilgotne-uwielbiam takie ciasta,owoców możecie użyć tak naprawdę jakich chcecie-zawsze będzie pysznie-polecam.... Składniki
Swojskie jedzonkoSKŁADNIKI 1 kubeczek jogurtu 125 g 3 kubeczki ( od jogurtu ) mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego
zielonacukinkaWigilijna Gwiazdka Pieczenie pierników, to świąteczna tradycja, ale również czekamy za naszym ulubionym ciastem. Pyszne ciasto kakaowe z orzeszkami i masą jogurtową z piernikami. Składniki na tortownicę 24 cm x 24 cm · 6 jajek · 1 szklanka cukru · 2 szklanki mąki pszennej(...)wylewamy do tortownicy. 6. Orzechy drobno kroimy i wrzucamy do masy. 7. Pieczemy 40 minut w 180 °C. 8. W tym czasie, co piecze nam się ciasto, rozpuszczamy galaretki w 1 ½ szklanki gorącej wody i studzimy. 9. Jogurty przekładamy do miski i miksujemy mikserem, dodając śmietanę 36 % i cukier puder. 10. Wlewamy galaretkę
Kulinarna Chwilasztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp 160 -180 st 0k 40 min . Ja ciasto upiekłam z połowy w blaszce 24 na 24 , w książce nie jest podane w jakiej blaszce piec. masa jabłkowa 1 galaretka agrestowa ,1 kg jabłek ,1 łyżka masła ,2 łyżki(...)żelatyny 3lub 4 łyżki cukru pudru wykonanie żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody .Smetanę ubić z cukrem pudrem i letnią żelatyną. dodatkowo paczka biszkoptów dużych składanie ciasta Biszkopt-masa jabłkowa -biszkopty -masa jogurtowa -bita śmietana
Moje Wyrobynagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formach dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik twarogowo-jogurtowy jest bardzo aksamitny, delikatny, wilgotny, na cieście babkowym smakuje idealnie.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięubijamy na sztywną pianę dodajemy szklankę cukru i dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Dno blachy wykładamy herbatnikami lub krakersami i na nie wylewamy masę jogurtową. Piekarnik nagrzewamy do 180C,wstawiamy ciasto i pieczemy godzinę bez termoobiegu.Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.Na koniec posypujemy cukrem pudrem SMACZNEGO
Mała w garnku mieszajogurtów greckich. I w dodatku ma rekomendację mojego Niejadka :D Tak sobie myślę, że albo nauczyłam się już trochę piec, albo moje dziecko powoli odczuwa chęć poznawania nowych smaków. Ciasta raczej nie stanowią dla niego atrakcyjnego produktu, no chyba że z czekolady (nawet bloku czekoladowego spróbował za którymś podejściem....), a tym razem chętnie spałaszował cały kawałek! Ten sernik jest lekki, delikatny(...)kropli aromatu śmietankowego lub pomarańczowego. 4. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie pianę dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia
Na kulinarnym poligonieŻółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać jogurt, olej i budynie, dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Truskawki pokroić na połówki, część odłożyć do dekoracji. Odrobinę ciasta wyłożyć na dno blaszki, ułożyć na nim część pokrojonych truskawek. Wylać resztę masy jogurtowej i na wierzchu także ułożyć truskawki. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTego koloru jeszcze nie mam w swoim zbiorze serników.... Smak upieczonych winogron idealnie współgra z waniliowym serem i słodkim musem.... Sernik jest łatwy i
Wypieki Rene