udało mi się opublikować ponad 850 przepisów, a najchętniej odwiedzane przez Was przepisy to: 1) Sałatka z serkiem wiejskim 2) Cytrynówka 3) Ciasto z pianką budyniową i wiśniami 4) Ciasto bydyniowe ze śliwkami 5) Udka maślano-jogurtowe Cieszę się bardzo, że 4 lata temu zdecydowałam się założyć ten blog, bo robię to co kocham. Nie powiem, że przez ten czas(...)petarda! Smakuje genialnie, ale jest dość pracochłonny - trzeba upiec dwa biszkopty, przygotować dwie masy, no i beza, której suszenie trwa 90 minut. Jednak na specjalne okazje, gdy potrzebujemy wyjątkowego ciasta, warto się trochę pomęczyć... Składniki: Biszkopt jasny: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na ciasto biszkoptowe przełożone lekkim kremem jogurtowo-śmietanowym i bananami. Pyszne i efektowne! Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek szklanka mąki tortowej (250 g) 3/4 szklanki cukru łyżka octu 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 800g naturalnego jogurtu pół szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 300 g śmietany 30% Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny(...)kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Połowę bananów wykładamy na spodni blat biszkopta (najlepiej żeby był w blaszce), wylewamy 3/4 masy jogurtowej, przykrywamy wierzchnim blatem biszkopta, rozsmarowujemy resztę masy, układamy banany i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnezamiennik - jest równie pyszny ale o wiele wiele mniej kaloryczny:) Mowa o jogurcie greckim. Od kiedy odkryłam jak można w łatwy sposób zrobić krem do ciast z jogurtu greckiego zaczął on często gościć w moich wypiekach. Na pierwszy ogień poszło właśnie Tiramisu. Jedna porcja (na mojej blasze wyszło 16 porcji takich jak na zdjęciu poniżej(...)masy jogurtowej. Przykrywamy drugim biszkoptem. Jego również polewamy kawą. Wykładamy pozostałą część masy. Całość posypujemy startą czekoladą oraz kawą. Wkładamy do lodówki. Ciasto jest mega smaczne i delikatne. Najlepiej smakuje na drugi dzień ponieważ masa jogurtowa jest jeszcze lepiej schłodzona:) Dla mnie to ideał :) W dodatku ma bardzo mało kalorii! Smacznego
Health-Fit-Lifestół. Jak się okazuje parówki też podać można nietuzinkowo;) Przekąska, która smakuje podana na ciepło lub zimno w towarzystwie sosów np. pomidorowego lub ziołowo-jogurtowego z czosnkiem. Zamiast parówek możecie użyć dowolnej kiełbasy, a ciasto posmarować pastą z papryki lub musztardą. Szaszłyki z parówek w cieście francuskim SKŁADNIKI: 450 g ciasta francuskiego (u mnie mrożone – 6 prostokątnych płatów
Zasmakuj Kuchnigrecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką. Masę jogurtową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut
Cukiernia Pychotkimoże dodatkowo trzeba będzie przecedzić borówki przez sito, aby pozbyć się skórek. Ja użyłam thermomix i nie było to konieczne. Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki. Żelatynę wsypać do małego garnczka i zalać wodą, tak aby woda nieznacznie wystawała ponad poziom żelatyny. Wymieszać i pozostawić na 10 minut, żeby żelatyna napęczniała(...)pojawiły się grudki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia masy. Do ostygniętej masy dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i zmiksować na gładką masę. Całość wyłożyć na stężałą już masę jogurtową, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, idealnie na całą noc. Udekorować dowolnie wybranymi, ulubionymi owocami i liśćmi mięty. Smacznego
gutfutUlubiona pizza mojego taty. Dużo ciągnącego się sera, delikatne kawałki kurczaka choć dosyć mocno przyprawione do tego cebulka z sosem jogurtowym. Po prostu niebo w gębie! :) Z podanych proporcji na ciasto wyjdą dwie pizze o średnicy ok 36 cm z tym, że będą one na grubym cieście (uwielbiam takie!) jeśli wolicie na cienkim zdecydowanie polecam podzielić ciasto na więcej części
Kuchnia Vikimojprzepisna.pl | Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Tort został upieczony z okazji 2 urodzin Antosia, synka naszych przyjaciół. Tort w 100% jadalny i przeznaczony jak najbardziej dla dzieci, delikatny, lekki krem jogurtowo-truskawkowy, do tego puszysty biszkopt z przepisu na biszkopt rzucany . Całość przystrojona kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej w stylu ombre, przepis na krem jest ze strony Moje wypieki . Solenizant(...)bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec
moj przepis naW lodówce zalegał mi jeszcze jeden pojemniczek tegorocznych jagód. Chciałam przygotować z nich coś pysznego, póki świeże. W pierwszej kolejności zdecydowałam się na jogurtowy serniczek bez
Smaki Na Talerzujogurtową miksujemy, aby nadać jej puszystości i wykładamy ją na spód z ciasteczek. Blachę wkładamy do lodówki, aby masa jogurtowa całkowicie stężała. Na stężałą masę jogurtową wykładamy masę cukiniową, wygładzamy i wkładamy do lodówki. Ciasto po 24 godzinach jest bardzo łatwe do pokrojenia i co najważniejsze - pyszne! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaSkładniki: Kruche ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 łyżki kakao szczypta soli 1/2 szklanki cukru 17 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 3 duże jogurty greckie (40 dag) 8 jaj 3/4 szklanki cukru 2 opakowaniu cukru waniliowego 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/2 szklanki oleju Polewa czekoladowa: 3 łyżki(...)solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy wszystko razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. Ciastem wykładamy dno i boki formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 20 minut. Masa jogurtowa: Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jogurt i budynie (w proszku). Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą
Qchnia po prostuAromatyczna babka czyli banalnie prosty deserek w sam raz do kawy czy herbaty. To klasyczne ucierane ciasto,jednak dodatek jogurtu sprawia, że nie jest sucha a delikatnie wilgotna. Do tego ten rodzaj ciast charakteryzuje się szybkością wykonania. Artykuł Babka jogurtowo-pomarańczowa pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Truskawkowych słodkości ciąg dalszy? Yhy! Mam dla Was przepisy na jeszcze 2 nowe ciacha! Dziś zapraszam na przepyszne ciasto z truskawkami bez pieczenia. Z dodatkiem lekkiej jogurtowej masy i słodkiej galaretki, która przykrywa ciągle jeszcze soczyste truskawki. Możecie dodać też inne, sezonowe owoce! Szybkie! łatwe! Pyszne! Zapraszam! SKŁADNIKI: SPÓD: * okrągłe biszkopty MASA: * śmietana 30% – 650 ml * jogurt grecki
Ostra na Słodkokażdym dżemem, owocami, kefirem, jogurtem czy serkiem homogenizowanym. Do ich zrobienia potrzebujecie kilku składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej lodówce. Z poniższej porcji ciasta wyjdzie Wam około 12 śniadaniowych, lekkich placuszków jogurtowych. Smażcie je na dobrze rozgrzanym oleju, po kilka minut z jednej strony i podajcie kiedy są jeszcze ciepłe. Placuszki mogą być także dobrym pomysłem na drugie śniadanie
Kuchnia Bazylii