jajko - 22300 przepisów (strona:752/1487)

Kruche kawowe ciasto ze śmietanową pianką i jabłkami 158

szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok 60 minut do zamrażalnika. Masa śmietanowa:  440 gram kwaśniej śmietany (18 %) 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 budynie śmietankowe łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: jabłka ok. 1 kg, ale można je też zastąpić gruszkami lub innymi owocami ( u mnie były to gotowe prażone jabłka, których jednak nie polecam

Słodka Kraina Wypieków
Milky Way 229

ciasto po raz pierwszy,ale już wiem że będzie to jedno z ulubionych ciast. Fantastyczny mleczny krem, kakaowy biszkopt i czekolada, czy trzeba dodawać coś jeszcze?? Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Z połowy składników robimy biszkopt.  Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym

Słodka Kraina Wypieków
Torcik - owoce leśne 207

przejedli :) Przepis na biszkopt mam sprawdzony i niezawodny, więc upiekłam biszkopt, a potem już mi tylko została do zrobienia bita śmietana o smaku owoców leśnych. Składniki: biszkopt:  3 jajka, 60 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 90 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dodatkowo: 500 ml śmietanki 30%, 1 garść borówek, 1 masa śmietanowa owoce

Aga w kuchni
Gofry przed, gofry po. 216

spacerkach, ale do "wesela się zagoi" prawda? :)  Miłego dnia  Przepis: 55g mąki 1/2 startej na drobnej oczkach cukinii (ok.100g) ok. 3 czubatych łyżeczek kakao (15-20g) jajko ew. kilka łyżek mleka do konsystencji szczypta sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia szczypta soli, cynamon  ew. czekolada Startą cukinię solimy i pozostawiamy na chwilę

More food, love and dreams
Sos tatarski z kaparami 254

Pyszny i niezastąpiony sos tatarski z kaparami. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami i daniami z grilla, którym nadaje oryginalnego smaku. Pasuje również do jajek, ryb lub kanapek. Polecam Składniki: 100 g korniszonów 30 g kaparów 5 łyżek majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie

Oryginalny smak
Naleśniki z twarogiem i czereśniami 130

Naleśniki z twarogiem i czereśniami Składniki Danie dla czterech osób Ciasto 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru Szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz 200 gr twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego Konfitura z czereśni, przepis dostępny w tym miejscu . Sposób przygotowania Gotowe naleśniki Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem

Miód i pieprz
Brzoskwinia na cieście francuskim. 135

czereśni Przepis na konfiturę znaleźć można na   tej stronie 1 brzoskwinia Białko jaja Cukier brązowy Sposób przygotowania Z ciasta wykrajamy prostokąty, zaginamy brzegi smarując je jednocześnie białkiem jajka i posypując cukrem. Na powstałych kopertach układamy  konfiturę z czereśni,  na wierzchu kładziemy plastry brzoskwini i wstawiamy do piekarnika nagrzanego d o200 stopni na 8-9 minut

Miód i pieprz
Placki z cukinii 161

Placki z cukinii Gotowe placki z cukinii Składniki Danie dla czterech osób 4 średnie cukinie 2 żółtka jajek 6 łyżek mąki pszennej lub żytniej w powolnych proporcjach 5 łyżek oleju Pół pęczku szczypioru Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Sposób przygotowania Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) ,  ścieramy na tarce o grubych oczkach

Miód i pieprz
Tatar 103

razem z grzybami i oliwkami układamy na bokach półmiska. Mięso wyjmujemy z lodówki, formujemy w porcje i  układamy na  środku półmiska. Jeżeli lubimy tatara z żółtkiem jajka,  możemy je podać w  oddzielnej miseczce np. do sosów, lub na stołowej łyżce

Miód i pieprz
bezowy przekładaniec z jagodami 173

odrysowac na papierze do piecania kształt koła) a następnie oba spody wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 10 minut, w trakcie których masa powinna wyrosnąc a białko jajek ściąć wię w wysokiwj temperaturze. Póżniej zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni i przez kolejne 60 minut dopiekamy masę nie otwierając pikarnika. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy

Miód i pieprz
lody straciatella 150

Misę ustawiamy na garnku z wodą ,a ten stawiamy na płycie, całość podgrzewamy. Jaja ucieramy z cukrem na jednorodna masę w kąpieli wodnej, uważając, aby nie doszło do ścięcia jajek. Następnie cały czas mieszając do utartych jaj stopniowo dokładamy bitą śmietanę. Nadal podgrzewając ucieramy  masę do momentu, aż całość zgęstnieje, wyłączamy płytę i odstawiamy misę w chłodne miejsce

Miód i pieprz
kopytka z domowym twarogiem 183

chyba każdemu z nas kojarzy się z domem rodzinnym. Składniki dla czterech osób 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 300 g twarogu domowego 1 jajko szczypta soli dodatkowo 30 g masła 3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania Ziemniaki gotujemy w łupinach, a kiedy  będą już miękkie obieramy je ze skóry  i rozgniatamy

Miód i pieprz
Pierogi leniwe z serem i ziemniakami 205

Gorące, leniwe lato... leniwy więc obiad... ale za to jaki pyszny!!!     Proporcje dla 3-4 osób   250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 11-13 łyżek mąki pszennej sól, pieprz   Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać, wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę, dodać twaróg, oraz pozostałe składniki

Jadło i czytadło
Gofry ze śmietaną i dżemem 172

mąka pszenna 2 szkl · mleko 2 szkl · proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki · cukier puder 2 łyżki · olej rzepakowy 1/3 szkl · jajka 2 szt · sól · śmietana spray · dżem wiśniowy  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość drewnianą

Camilla w kuchni
Grzanki z kurkami i suszonymi pomidorami 231

wykorzystuję tę z suszonych pomidorów. Podsmażyć na niej kurki (większe grzyby trzeba pokroić na kilka kawałków). Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane suszone pomidory i zalać roztrzepanymi jajkami. Po prostu robimy jajecznicę. Kiedy jaja się lekko zetną doprawiamy całość ponownie solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek. Układamy farsz w połówkach grahamek. Na każdej grzance układamy odrobinę wiórków z żółtego

Kulinarne Inspiracje