Sałatka idealna na przyjęcia i rauty. Jeśli ułożymy ją w małych szklaneczkach to każdy dostanie swoją sałatkę. Buraczki tak podane są nie dość że widowiskowe to
Moje Małe Czarowanieprosty przepis , ale niezwykle smaczny , dosłownie zakochaliśmy się w nim smakuje pomiędzy kalafiorem a młoda kapustką , jest bardzo delikatna i maślana . Cudowna ciepła przystawka do młodych ziemniaczków , plus sadzone jajo i obiad mamy z głowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 kalarepki – średniej wielkości
Ogrodnik w podróżyskładniki: 450 g mąki pszennej orkiszowej 50 g mąki razowej orkiszowej 1 jajo 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu naturalnego 1 łyżeczka soli ok. 250 ml maślanki wykonanie: Mąki wsypujemy na stolnicę, dodajemy sodę oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, miód oraz stopniowo maślankę i zagniatamy elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na ok. 1 – 1,5 cm, wykrawamy
Domowy Smak JedzeniaGołąbki z farszem jajecznym bez gotowania Lato , to czas lekkich zielonych posiłków . Najsmaczniejsze jest to co zbierzemy z własnego ogrodu , działki czy balkonu . Dzisiejsza propozycja jest
Ogrodnik w podróżyrozwałkujemy, nałożymy na natłuszczoną blachę, dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut
Basia w kuchnizdrowo, ćwiczy, nawet oddycha chyba zdrowiej niż ja. Od niej to więc największy komplement. Sernik potrójnie truskawkowy z bzowym aromatem Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 400 g serka kremowego 400 g serka skyr 150 g mascarpone 200 ml syropu z kwiatów czarnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: herbatniki 30 dag, masło lub margaryna 15 dag, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, czarna porzeczka 3 szklanki ciastka kruche kupione na wagę w rozdrabniaczu zmiksować na drobno, wymieszać ze stopionym masłem i dać na dno blaszki 24x29 cm przyklepując po wierzchu żółtka, cukier w robocie utrzeć z 5 minut
W Mojej Kuchni Lubięoptymistyczne piegi oprócz słodyczy dają niebywałą radość. Ciasteczka są kruche i są doskonałe do popołudniowej, piątkowej kawki. Smacznego! :) Składniki: 150 g masła 150 g cukru 300 g mąki 1 jajo 2 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukierków m&m Wykonanie: Mieszamy mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera ucieramy miękkie
psgotujemygrzechem byłoby siedzenie w domu - polecam więc wskoczenie na rower i wycieczkę za miasto lub chociaż jakiś spacer. Smacznego! Składniki: 120 g miękkiego masła 80 g drobnego cukru 1 jajo 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka czekolady deserowej 50 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę kroimy na małe kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem
psgotujemykukurydzianej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 310 ml maślanki lub kefiru 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajo Wykonanie: Suche składniki (z wyjątkiem cukru) mieszamy razem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z cukrem, cukrem waniliowym i olejem, wlewamy maślankę lub kefir, całość mieszamy i łączymy z suchymi składnikami
psgotujemyskończy, takie doświadczenia i próby kulinarne są wciągające :) Składniki: 1 kg twarogu 1 l mleka (3,2% lub najlepiej wiejskie) 125 g masła 1 jajo 1 łyżka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie ulubione dodatki np. zioła prowansalskie, suszone pomidory itp. Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg. Często
W kuchennej krainieosiem jednakowych części, formułuję z nich kulki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę je spłaszczam i przykrywam ściereczką. Zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Smaruję jajem z mlekiem. Posypuję sezamem. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę Tak przygotowane bułki przekrawam na pól jeszcze ciepłe
Kuchnia co dniaSkładniki: 40 g drożdży świeżych (ja adekwatnie dodałam suszonych według zaleceń na opakowaniu) 550 g mąki pszennej (2 szklanki + 1/2 do podsypywania) pół szklanki ciepłego mleka duże jajo + żółtko do posmarowania chałki 2 łyżki masła 4 łyżki wody 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: 1. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko rozmieszać z trzema łyżkami mąki
AZgotuj!chrupko. 3. Z bloku foie gras wytnij pierścieniami kulinarnymi kółeczka wielkości pięciozłotówki. 4. Na sałacie układaj maliny, fasolkę , guziczki foie gras i jajo na twardo. 5. Sos winegret podaj w naczynku lub polej bezpośrednio sałatę. Podawaj z grzankami z wiejskiego chleba. Rozkosz podniebienia gwarantowana:) Do tej sałaty polecam wino Riesling d’Alsace. Dzięki
AZgotuj!lubię je nazywać. 300 gr mąki 50 gram stopionego masła olejek pomarańczowy cukier waniliowy prawdziwy 120 ml ciepłego mleka 25 gr świeżych drożdży 2 żółtka 1 całe jajo 3/4 szklanki cukru Diamant Cukier puder Diamant olej arachidowy do smażenia Rozetrzyj drożdże z cukrem, zalej połową ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki. Niech urosną. Po kilku minutach dodaj mąkę,cukry
AZgotuj!