jajko - 22300 przepisów (strona:754/1487)

Sałatka warstwowa z buraczkami 338

Sałatka idealna na przyjęcia i rauty. Jeśli ułożymy ją w małych szklaneczkach to każdy dostanie swoją sałatkę. Buraczki tak podane są nie dość że widowiskowe to

Moje Małe Czarowanie
Kalarepka w maślanym sosie 213

prosty przepis , ale niezwykle smaczny , dosłownie zakochaliśmy się w nim smakuje pomiędzy kalafiorem a młoda kapustką , jest bardzo delikatna i maślana . Cudowna ciepła przystawka do młodych ziemniaczków , plus sadzone jajo i obiad mamy z głowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 kalarepki – średniej wielkości

Ogrodnik w podróży
domowe proziaki z piekarnika wg babci Zosi 322

składniki: 450 g mąki pszennej orkiszowej 50 g mąki razowej orkiszowej 1 jajo 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu naturalnego 1 łyżeczka soli ok. 250 ml maślanki wykonanie: Mąki wsypujemy na stolnicę, dodajemy sodę oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, miód oraz stopniowo maślankę i zagniatamy elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na ok. 1 – 1,5 cm, wykrawamy

Domowy Smak Jedzenia
Gołąbki z farszem jajecznym bez gotowania 262

Gołąbki z farszem jajecznym bez gotowania Lato , to czas lekkich zielonych posiłków . Najsmaczniejsze jest to co zbierzemy z własnego ogrodu , działki czy balkonu . Dzisiejsza propozycja jest

Ogrodnik w podróży
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 235

rozwałkujemy, nałożymy na natłuszczoną blachę, dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut

Basia w kuchni
Ciasto nie tylko do kawy 227

zdrowo, ćwiczy, nawet oddycha chyba zdrowiej niż ja. Od niej to więc największy komplement. Sernik potrójnie truskawkowy z bzowym aromatem Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 400 g serka kremowego 400 g serka skyr 150 g mascarpone 200 ml syropu z kwiatów czarnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
łatwy sernik pieczony z czarną porzeczką... 182

Składniki: herbatniki 30 dag, masło lub margaryna 15 dag, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, czarna porzeczka 3 szklanki ciastka kruche kupione na wagę w rozdrabniaczu zmiksować na drobno, wymieszać ze stopionym masłem i dać na dno blaszki 24x29 cm przyklepując po wierzchu żółtka, cukier w robocie utrzeć z 5 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka w piegi wg A. Starmach 155

optymistyczne piegi oprócz słodyczy dają niebywałą radość. Ciasteczka są kruche i są doskonałe do popołudniowej, piątkowej kawki. Smacznego! :) Składniki: 150 g masła 150 g cukru 300 g mąki 1 jajo 2 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukierków m&m   Wykonanie:   Mieszamy mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera ucieramy miękkie

psgotujemy
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 174

grzechem byłoby siedzenie w domu - polecam więc wskoczenie na rower i wycieczkę za miasto lub chociaż jakiś spacer. Smacznego! Składniki: 120 g miękkiego masła 80 g drobnego cukru 1 jajo 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka  czekolady deserowej 50 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:   Czekoladę kroimy na małe kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem

psgotujemy
Placuszki kukurydziane 164

kukurydzianej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 310 ml maślanki lub kefiru 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajo Wykonanie: Suche składniki (z wyjątkiem cukru) mieszamy razem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z cukrem, cukrem waniliowym i olejem, wlewamy maślankę lub kefir, całość mieszamy i łączymy z suchymi składnikami

psgotujemy
Domowy ser żółty z twarogu 183

skończy, takie doświadczenia i próby kulinarne są wciągające :) Składniki:   1 kg twarogu  1 l mleka (3,2% lub najlepiej wiejskie)  125 g masła  1 jajo  1 łyżka soli  1 łyżeczka sody oczyszczonej  opcjonalnie ulubione dodatki np. zioła prowansalskie, suszone pomidory itp.  Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg. Często

W kuchennej krainie
Domowe bułki na hamburgery 217

osiem jednakowych części, formułuję z nich kulki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę je spłaszczam i przykrywam ściereczką. Zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut.  Smaruję jajem z mlekiem. Posypuję sezamem. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę Tak przygotowane bułki przekrawam na pól jeszcze ciepłe

Kuchnia co dnia
Chałka na śniadanie 120

Składniki: 40 g drożdży świeżych (ja adekwatnie dodałam suszonych według zaleceń na opakowaniu) 550 g mąki pszennej (2 szklanki + 1/2 do podsypywania) pół szklanki ciepłego mleka  duże jajo + żółtko do posmarowania chałki 2 łyżki masła 4 łyżki wody  1/2 szklanki cukru  Przygotowanie: 1.  Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko rozmieszać z trzema łyżkami mąki

AZgotuj!
Sałata z guziczkami z foie gras z malinami i chlebem wiejskim 216

chrupko. 3. Z bloku foie gras wytnij pierścieniami kulinarnymi kółeczka wielkości pięciozłotówki. 4. Na sałacie układaj maliny, fasolkę , guziczki foie gras i jajo na twardo. 5. Sos winegret podaj w naczynku lub polej bezpośrednio sałatę. Podawaj z grzankami z wiejskiego chleba. Rozkosz podniebienia gwarantowana:) Do tej sałaty polecam wino  Riesling d’Alsace. Dzięki

AZgotuj!
Oponki od serca 145

lubię je nazywać.  300 gr mąki 50 gram stopionego masła olejek pomarańczowy  cukier waniliowy prawdziwy 120 ml ciepłego mleka 25 gr świeżych drożdży 2 żółtka 1 całe jajo 3/4 szklanki cukru Diamant Cukier puder Diamant olej arachidowy do smażenia Rozetrzyj drożdże z cukrem, zalej połową ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki. Niech urosną. Po kilku minutach dodaj mąkę,cukry

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania