lekkie i chrupiace 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez około
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepisu wychodzi ok. 10 gofrów, którą są pyszne i chrupiące! Składniki: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 2 jajka 100 g masła 100 ml wody 1 łyżka whiskey (można pominąć ;)) Przepis: Masło rozpuszczamy w garnuszku i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pozostałe składniki (oprócz masła). Całość miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło
Emcia Pichcijogurcie Przepis: własny / 5-6 gofrów - 2-3 porcje / składniki: 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubella) 80 g puree z dyni 80 g gęstego jogurtu jajko szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i soli czubata łyżeczka cukru waniliowego olej do gofrownicy jak zrobić? Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Piec gofry w dobrze nagrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy
tost z dżememmamą. Zdarzało mi się oczywiście próbować lepić pierogi lecz zawsze coś było nie tak. Z pewnością moją zmorą było ciasto, na które nie miałam odpowiedniego przepisu. Jedni dodają jajka, inni śmietanę. Są Ci, którzy robią ciasto jedynie z mąki i wody, inni natomiast dodają całą masę składników, której nie da się spamiętać. Ufałam każdemu przepisowi i liczyłam, że to właśnie
Mango Papajamięsa i warzyw. Wyciągamy mięso i obieramy je z kości. Siekamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Solimy. Składniki na makaron: - 200 gramów semoliny - 100 gramów mąki pszennej - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżki oliwy - 1/4 szklanki wody Przygotowanie makaronu: Zagniatamy ciasto z podanych składników, dbając by nie dodać zbyt dużej ilości wody. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Dzielimy
Życie zamknięte w smakuZagotuj. Łyżkę mąki rozpuść w zimnej wodzie, dodaj do masy. Masa zagęści się i nabierze formę słodkiego sosu. CHMURKI DYNIOWE: - 300 g dyni piżmowej - 2 łyżki mąki ryżowej - 1 jajo - cukier brązowy dla smaku - łyżka oleju kokosowego - przyprawy korzenne i rozmaryn Dynię ułoż na blaszce i upiecz, około 25 minut. Po całkowitym wystudzeniu, miąższ oddziel od skórki i zmiksuj blenderem
SMYKWKUCHNIciasto: 130 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g cukru (ok. 6 łyżeczek) 70 g zimnego masła 3 żółtka (miałam dość małe jajka, więc jeśli macie duże, to możecie użyć dwóch żółtek). Beza: 3 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru przesianego przez sitko 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku
Kulinarne PrzebojeDobrze przeczytaliście tytuł, właśnie na papryce gdyż tutaj papryka użyta została jako miseczka, pyszna chrupiąca miseczka. Sałatka jest szybka w wykonaniu a użyłam tutaj dorsza z
Moje Małe Czarowanieśmietankowa,czego chcieć więcej.Ciasto nie jest zbyt słodkie,lekko kwaskowe,istna rozkosz. Upiec biszkopt z 6 jaj Ciasto II: 30 dag mąki 5 dag margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ciepłego mleka 1/2 łyżeczki amoniaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jaja utrzeć z cukrem,połączyć z roztopioną margaryną,dodać mleko z rozpuszczonym amoniakiem. Wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarneproszkiem do pieczenia. Dodajemy ksylitol i cukier waniliowy. Schłodzone masło wyjmujemy z lodówki siekamy nożem i dodajemy do składników i teraz razem wszystko siekamy nożem. W trakcie dodajemy jajo i żółtko i nadal siekamy nożem z 2-3 minuty. Teraz raz dwa ugniatamy ciasto rękoma. Formujemy kule, zawijamy w folie spożywcza i do lodówki na 30 minut
Różowa kuchnialubią, ale nie mogą lub jedynie od czasu do czasu. Moim zdaniem ten placek, jest takim ciastem, na które można sobie pozwolić częściej niż tylko od święta. Nie zawiera jajek, dużej ilości tłuszczu, zawiera tylko jedną łyżkę ksylitolu zamiast ogromnej ilości cukru (nawet można ją pominąć), a podstawą nie jest mąka pszenna, tylko żytnia. Więc na co czekacie? Bierzcie się
Be Fit Be Strongdodajemy posiekany w kosteczkę czosnek, doprawiamy i smażymy około 8-10 min. Przesmażony szpinak rozkładamy na osuszonych z mleka kotletach i ciasno zwijamy. Mięso przed smażeniem polecam obtoczyć w jajku i bułce tartej lecz nie za grubo. Schab to dość złośliwe mięso, łatwo zrobić z niego twardą podeszwę a zawijanego kotleta można bardzo szybko przeciągnąć, czyli przesmażyć. Tak więc prosty
Kuba Gotujeroztworze. Ważne jest aby sól dodawać w sposób ciągły i równomierny, bowiem jajko będzie pływało zarówno w roztworze soli 35%, jak i 70% ( przestajemy dodawać sól, w chwili kiedy jajo zacznie pływać, ani chwili dłużej). Teraz możemy wodę zagotować ( jajko już wyciągamy), do gotującej się wody dodajemy gorczycę, liście laurowe, cukier, saletrę, oraz zmiażdżone nożem, ziarna jałowca, ziela angielskiego
Miód i pieprzSkładniki: ( na 18-20 muffinek ) 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 100 g czekolady ( proporcji 50g gorzkiej, 50 g mlecznej lub tylko gorzka) 2 jajka 1/4 szklanki cukru trzcinowego ( można pominąć ) 1/2 szklanki napoju sojowego czekoladowego Alpro ( lub chudego mleka ) 1 łyżeczka sody 2 banany Wykonanie: Banany obrać ze skóry i pognieść widelcem w miseczce
kolorowotorcikowozrobienia-polecam SKŁADNIKI: 2 ciasta francuskie oliwa 250g startego miąższu dyni 250g startej marchewki 100g drobno pokrojonego pora 1 posiekany ząbek czosnku na polewę: 200g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka vegety szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100g startego żółtego sera(połowę sera dajemy do polewy a drugą połową posypujemy
Swojskie jedzonko