posmaku - więc dałam też miód. Połączenie wyszło super, zero goryczki. Może następnym razem dam samą stewię? Składniki: Mokre 1/2 kubka (około 150 ml) mleka owsianego - lub innego 1 jajko 3 łyżki oliwy około 100 ml płynnego miodu Suche 3/4 kubka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 kubka mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 1/2 kubka płatków owsianych 1/3 kubka otrąb żytnich 1 łyżeczka proszku
pyszne zdrowościłyżeczka proszku do pieczenia, 5 jaj, 1 kostka masła, ½ szklanki śmietany, 2 cukry waniliowe, 15 dag cukru, 1 kg śliwek, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , dodać masło i nadal ucierać na pulchną masę. Następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia , dodać śmietanę i dokładnie połączyć składniki. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej
Tradycyjna KuchniaDodajemy ją w całości do garnka. Cebuli – jeśli macie kuchenkę indukcyjną lub elektryczną – nie trzeba opalać. Można ją do rosołu wrzucić w pomarańczowej łupince. Pamiętacie jak barwi się jajka na Wielkanoc łupinami cebuli? Tutaj, przy długim gotowaniu, łupina cebuli również uwolni swój kolor. Wszystko w garnku zalewamy zimną wodą . Zawsze zimną. Smak ma się bardzo powoli uwalniać
Karo in the Kitchenwyrobione ciasto do wyrośnięcia . Pięknie wyrosło . Po godzinie wyrabiamy ciasto ponownie . Wałkujemy ciasto na 1 cm i wykrawamy pucharkiem do lodów . Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Rozbełtanym jajem smarujemy bułeczki posypujemy sezamem , a łopatką drewnianą robimy przedziałek . Pieczemy 25 minut w 180 stopniach . Buki wyszły przepyszne idealne na śniadanie
Różowa kuchniaPrzekonuję się jednak do mięsa indyczego, również w formie zmielonej, dlatego dziś jako pewnego rodzaju novum na blogu - takie właśnie kotlety. Żeby jednak nie było nudno, do mięsa zamiast jajka dodałam kaszę jaglaną, a do środka szpinak, którego jestem ogromną fanką. :) 500g mielonego mięsa indyczego 1 spora cebula pół szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku tłuszcz
Kuchenna Kontrrewolucyawyrośnięcia.Ciasto rozwałkować w duży prostokąt i pośrodku posmarować nadzienie. Złożyć dwa razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek . Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Moje domowe kucharzenieMąki Tortowej 200 g Mąki Ziemniaczanej Szczypta Soli Cukier Puder do posypania Foremka na Bankę lub Keksówka ok. 24 cm Olej do posmarowania Sposób wykonania: • Rozdzielić Jajka na żółtko i białko i wlać osobno do 2 misek • Masło ( wcześniej wyjąć z lodówki by miało pokojową temperaturę) włożyć do odzielnej miski i miksować na najwyższych obrotach
Gotowanie Patkirąk) ponieważ jego smak jest odwrotnie proporcjonalny do nakładu pracy. Pisząc prościej roboty mało a ciacho pyszne. składniki 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 jajka 350 g jagód ( mogą być mrożone) 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo cukier puder sposób wykonania Do jednej misy dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i mieszamy składniki ze sobą
Miód i pieprzłyżki kakao Dodatkowo jogurt waniliowy borówki lub jagody sos malinowy banany lub inne owoce do podania Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać razem. Jajka roztrzepać z kefirem, połączyć z olejem. Banana rozgnieść z sokiem cytrynowym na miazgę. Mokre składniki i banana dodać do suchych chwilę zmiksować (najłatwiej w malakserze) do połączenia. Ciasto na placki podzielić
Pełny talerzSkładniki ( na 22 sztuki ): Ciasto: ( można zrobić z mniejszej ilości mąki ponieważ mi trochę ciasta zostało ) 400g mąki pszennej, 1 łyżka oleju, 120 - 140ml ciepłej wody, 1 jajko, szczypta soli. Farsz: 500g świeżego szpinaku ( można również użyć mrożonego ), 1 większa cebula, 4 ząbki czosnku, masło do podsmażenia cebuli, sól, pieprz, bazylia, 200g sera feta. Ponadto: olej, sól, masło
W kuchni u Monikitarce) rozmaryn świeży drobno posiekany szczypta tymianek świeży drobno posiekany szczypta pietruszka świeża drobno posiekana szczypta pieprz ziołowy szczypta sól do smaku papryka ostra pół łyżeczki jajko 1 szt bułka tarta 2 łyżki Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kebabów olej do smażenia sos czosnkowy Folwark pieczywo Wykonanie: Karczek myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy
Różowa kuchniaporcji) Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej odrobina mleka do posmarowania ciasta Nadzienie: 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków
Kulinarne przygody Gatityogromnie. Korzystając z wolnego czasu, odkurzam stare przepisy, porządkuję zdjęcia. Te placuszki z serowym nadzieniem to propozycja na chwile, kiedy w lodówce zbyt wiele zapasów nie ma. Nie ma jajek, zostały jakieś resztki serów, pół paczki drożdży, na wpół uschnięta mięta na oknie... Wychodzi więc to, co na załączonym obrazku. Bieda placek albo jak kto woli "chaczapuri" :) ciasto
bistro mamaupałów. Gorąco w moim małym, znajdującym się na 6-tym piętrze od zachodniej strony mieszkanku był nie do zniesienia. Na odkrytym balkonie robiła się prawdziwa patelnia, wystarczyło tylko rozbić jajko, a zrobiłoby się sadzone.... Zaraz zaraz, pomyślałam. No właśnie balkon! Niech mi się ten upał na coś przyda! Przecież panująca właśnie temperatura i intensywność słońca niczym nie ustępuje warunkom
Chilli Czosnek i Oliwawstawiamy do lodówki. Sałatkę z tuńczykiem i jarmużem podajemy na zimno z ulubionym pieczywem. Sos podajemy oddzielnie. Osobom, które lubią tuńczyka polecam także inną wersję takiej sałatki z jajkiem i ogórkami kiszonymi . W tym poście można także przeczytać o tym, dlaczego warto jeść tuńczyka
My Chcemy Jeść