upiec. Składniki:keksówka 30 na 10 cm 1 kg cukinii 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 150 g pieczarek 1 łyżka masła pietruszka zielona ,pół pęczka 3 jajka 140 g bułki tartej 100 g żółtego sera sól ,pieprz szczypta chili Najpierw obieramy marchewki i ścieramy na tartce o grubych oczkach .Następnie myjemy cukinię ,odcinamy końcówki i też ścieramy
Ladylaura.drobiowe 4,5 l wody 4 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 malutki por lub kawałek dużego kawałek selera 1 cebula pęczek natki pietruszki sól , pieprz do smaku kluski : 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki wody szczypta soli Cebulę obieramy , przekrawamy na pół i każdą połówkę przypalamy nad ogniem ( można na gazie ) Korpusy płukamy , obieramy z nadmiaru tłuszczu i dzielimy
Ogrodnik w podróżydomowy ketchup Nr 1 wśród tych, które robiliśmy do tej pory. Znakomity dodatek do potraw wytrawnych, nam szczególnie przypadł do gustu z karkówką wołową długo duszoną w porto, z jajkiem przepiórki, grillowaną cukinią i rukwią wodną. Z pomidorów usuwamy skórki i gniazda nasienne, które są znakomitym surowcem do przygotowania domowego octu pomidorowego. Polecamy :) Deseczki: MeryLu handmade Porcje: 14 słoików
SzczyptaSmaQrozpoczniemy dzień to będzie on o wiele lepszy. Od długiego czasu jem na śniadanie owsianki, staram się je jeść dwa, trzy razy w tygodniu. Często goszczą też u mnie jajka na miękko, czy różnego rodzaju smoothie z owocami. I dzisiaj właśnie takim szybkim śniadaniem, pełnym energii, z Wami się dziele. Składniki: - 1 dojrzały banan - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 łyżeczka
SMYKWKUCHNIKażdy w swoim archiwum ma taki przepis babciny, na sernik który przypomina dzieciństwo i kojarzy się ze spotkaniami u babci. Ten mój dzisiejszy sernik to właśnie
Moje Małe Czarowaniekuchni, otwieram lodówkę i już wymyślam co zrobię. Tak! zdecydowanie ten moment lubię najbardziej. Polecam Tarta z brzoskwiniami! SKŁADNIKI: NA CIASTO: 200 g mąki pszennej 1 jajo duże łyżka jogurtu 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru brązowego Ciasto zagniatamy bardzo szybko. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ponadto: - brzoskwinie polskie (9-7 sztuk
SMYKWKUCHNICo jakiś czas wyrabiam domowe chorizo. Zauroczyła mnie ta kiełbasa i postanowiłam ją robić tak często jak to jest możliwe, aby tylko nam się nie przejadła
Moje Małe Czarowaniemargaryną i zawijamy je w ciasto lekko na skos tak aby nachodziło jeden na jeden aż do końca. Przekładamy rurki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200 stopniach koło 20 minut. Nadziewamy czym chcemy u mnie akurat to śmietana , dodatkowo polane czekoladą . Polewa : Czekoladę rozpuszczamy z dwiema łyżkami mleka
Różowa kuchniaroztworze. Ważne jest aby sól dodawać w sposób ciągły i równomierny, bowiem jajko będzie pływało zarówno w roztworze soli 35%, jak i 70% ( przestajemy dodawać sól, w chwili kiedy jajo zacznie pływać, ani chwili dłużej). Teraz możemy wodę zagotować ( jajko już wyciągamy), do gotującej się wody dodajemy gorczycę, liście laurowe, cukier, saletrę, oraz zmiażdżone nożem, ziarna jałowca, ziela angielskiego
Miód i pieprzpomyślałam tak zrobiłam . Zawsze mam kilka szt gotowego ciasta w lodówce. Wracając do mojej błyskawicznej przekąski - otworzyłam lodówkę i co tam mam ? rzeczone ciasto , upieczoną makrelę i jajo . Z drugiej strony - można z tego całą ucztę zrobić . O TO CO WYSZŁO Składniki na 10 szt 1 ciasto francuskie 1/2 makreli upieczonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka
Eli Gotowanienaleśnika położyć plaster sera i plaster wędliny. Zwinąć go dość ściśle. Krok 2 . Zwinięty naleśnik pokroić w poprzek (powstaną krążki) Grubość krążka ok 1 cm. Krok 3 . Jajo rozkłócić na talerzyku . Moczyć krążek naleśnikowy w jajku a potem w bułce tartej. Krok 4 . Krążki kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej strony do zrumienienia. Podać można
Eli Gotowanieprzy niej mruczy najgłośniej, więc myślę, że bułeczkę też by chętnie wmrutnął. Oczywiście umaczaną w czarnej herbacie, bo mój kot to koneser. Brazyliskie bułeczki kokosowe 1/2 filiżanki mleka 1 jajo (+ 1 do posmarowania wierzchu) 2 filiżanki mąki pszennej 30 g masła 2 łyżki cukru 25g drożdży 1/4 łyżeczki soli 1/3 filiżanki cukru 1/2 filiżanki mleka 1 i 1/2 filiżanki wiórków
Przepysznik - BLW i nie tylkomogą być świeże 2,5 grama ale trzeba zrobić rozczyn) 175 ml mleka 80 g masła 2 łyżki cukru pół płaskiej łyżeczki soli 2 jajka do ciasta plus 1 jajo do smarowania Dodatkowo; sałata, wędlina, rzodkiewka, ser biały w plastrach, kiełki , kilka goździków Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto. Masło możemy rozpuscic w mleku.Jeśli używamy świeże
Radość kipiąca uśmiechem.piekarniku i tyle ! Składniki: Suche: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 4 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mokre: 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju 2 jajka Przygotowanie: W jednej misce mieszamy oddzielnie składniki suche, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokrą masę do suchych składników i wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i jak tylko składniki
Taste Therapykaszę jaglaną zapieczoną z ziarnami. Powiem, że smaczne bardzo, a z dodatkiem domowych powideł rewelacja! Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżeczki miodu szczypta imbiru szczypta soli 200 g cukinii małej startej na tarce 2 łyżki śmietany 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszonych jagód Goji 1 garść wyłuskanych orzechów
Blondynka Gotuje