Utworzono wydarzenie na FB "Desery w pucharku" [ klik ] i ja w nim udział wzięłam po raz kolejny. Moje pucharki są małe ale za to
Moje Małe Czarowaniewyrośnięciu ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, dzielimy na 6 części i formujemy podłużne bagietki, układamy je na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy bardzo ostrym nożem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 4. W czasie wyrastania bagietek masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła oraz sól i pieprz, łączymy wszystkie składniki za sobą. Następnie delikatnie
Apetyczna babeczkaWyraziste i smaczne w cenie 9 zł każda. Uważam, że jest to absolutnie rozsądna cena. Żydowski kawior Żydowski kawior, czyli siekana wątróbka z przesmażoną cebulką, orzechami włoskimi i startym jajkiem na twardo. Jest to tradycyjne żydowskie danie szabasowe podawane z chałką. W karcie jest to przystawka, jednak dla mnie zupełnie wystarczająca :) Cena 12 zł. Wątróbka na miodzie i winie
Taste Of My Daymojej mamy po moich niewielkich modyfikacjach. Składniki: 200g masła ½ szklanki oleju 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 6 łyżek kakao miąższ z jednej laski wanilii lub aromat waniliowy 4 jajka 2 szklanki mąki 20g proszku do pieczenia Wykonanie: W garnku umieszczamy masło, olej. Gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao dobrze rozmieszane w wodzie. Podgrzewamy do uzyskania
Pyry na Gazmnie owoce zaraz obok truskawek :) Tym razem wylądowały w pysznych plackach na bazie twarogu, które doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub podwieczorek. Inspiracja: ( klik ) Składniki: 250 g twarogu 2 jajka 5 łyżek mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka olej do smażenia czereśnie Czereśnie umyć i wydrylować. Żółtka oddzielić
My simple kitchensię zrobić :) dlatego mogę z czystym sumieniem je wam polecić :) Składniki : - 1 szklanka mąki owsianej (lub innej dowolnej) - 2 łyżki ksylitolu/cukru - 3/4 szklanki jogurtu greckiego - 1 jajko - 1 szklanka jagód - 6 łyżek mleka (może być roślinne lub zwykłe) Przygotowanie : Wymieszać łyżką wszystkie składniki, usmażyć na patelce z niewielką ilością oleju , wyłożyć do odsączenia na papierowe ręczniki :) można
zdrowa vege kuchniasody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 60 g cukru białego 60 g cukru trzcinowego 100 g masła (rozpuszczonego) 120 ml jogurtu naturalnego, waniliowego lub śmietany 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżka ekstraktu waniliowego 80 g cukrowego groszku wielokolorowego Krem cytrynowy : 1 serek "Mój ulubiony" lub "Philadelphia" lub inny kremowy mielony twarożek
Kuchnia Prezydentowejsię je błyskawicznie, pysznie smakują i można jej jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie - z pewnością wchodzą na stałe do naszego menu. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 2 jajka 2 łyżki masła 4 łyżki kaszy mannej błyskawicznej 3 łyżki mąki szczypta soli 1. W szerokim garnku zagotować wodę, osolić. 2. Oddzielić białka od żółtek. Masło rozpuścić. 3. Żółtka zmiksować
Kto ugości moich gości?czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki na tort o średnicy 18cm: 3 jajka 75 g cukru, drobnego do wypieków 55 g mąki pszennej 12 g kakao 20 g masła, roztopionego i wystudzonego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy
Blondynka Gotujeskładniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną z kakao oraz proszkiem do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaBotwina kojarzy się z wiosenną zupą , pełną młodych listków, podawaną koniecznie z ugotowanym na twardo jajem. Bardzo taką lubię, ale sezon na nią trwa krótko i już chwilę później na straganach można kupić pęczki dorodnych buraków w pióropuszami okazałych liści. Te liście zwykle się wyrzuca jako niepotrzebne, ale jeśli są ładne to po prostu mi ich szkoda. Jeżeli
Smaczna Pyzakotlecie dzisiaj tez usłyszycie tymczasem zapraszam na kremowo biszkoptowe ciasto straciatella znalezione na blogi Daktyle w Czekoladzie . Ciasto straciatella biszkopt: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka lekko roztrzepujemy i dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy
Dzieje kuchennej WiewióryDodatkowo (u mnie) : - jogurt grecki naturalny - zielona cebulka - miechunka peruwiańska Do przygotowania ciasta użyłam miksera koktajlowego. Ziemniaki, szalotki i czosnek kroimy w kostkę. Do pojemnika miksera wbijamy całe jajko, dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki i czosnek. Miksujemy na gładką i puszystą masę. Do większej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy drożdże instant i sól – mieszamy składniki. Dodajemy zmiksowaną masę i łyżką
mojewypiekiinietylkoLejdi , Mirabelki , Mopsika i Panny Malwinny również możecie obejrzeć słodkości z truskawkami, zajrzyjcie do nich koniecznie! Truskawkowa fantazja Składniki: (na tortwonicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej chrupka chałwowa: 60 g mąki pszennej 60 g zimnego masła 30 g jasnego cukru muscovado 60 g chałwy poncz
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodniebienia. Bardzo wam polecam. Składniki na około 20 sztuk: 75 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka zmielonych migdałów 3 łyżki masła 1 jajko Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto
Made By Mom And Son