jajko - 22300 przepisów (strona:755/1487)

Sałata z guziczkami z foie gras z malinami i chlebem wiejskim 194

chrupko. 3. Z bloku foie gras wytnij pierścieniami kulinarnymi kółeczka wielkości pięciozłotówki. 4. Na sałacie układaj maliny, fasolkę , guziczki foie gras i jajo na twardo. 5. Sos winegret podaj w naczynku lub polej bezpośrednio sałatę. Podawaj z grzankami z wiejskiego chleba. Rozkosz podniebienia gwarantowana:) Do tej sałaty polecam wino  Riesling d’Alsace. Dzięki

AZgotuj!
Oponki od serca 128

lubię je nazywać.  300 gr mąki 50 gram stopionego masła olejek pomarańczowy  cukier waniliowy prawdziwy 120 ml ciepłego mleka 25 gr świeżych drożdży 2 żółtka 1 całe jajo 3/4 szklanki cukru Diamant Cukier puder Diamant olej arachidowy do smażenia Rozetrzyj drożdże z cukrem, zalej połową ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki. Niech urosną. Po kilku minutach dodaj mąkę,cukry

AZgotuj!
Drożdżówka z zieloną herbatą 154

zmiksuj z cukrem na biały puch, dodaj zieloną herbatę i wymieszaj na jednolitą konsystencję. Całość przelej do mąki, wlej masło, mleko z drożdżami oraz wbij jajo. Wyrabiaj. Ciasto będzie  dość lepkie, dlatego ja wyrabiałam je najpierw mikserem, potem łopatką ręcznie, podsypując delikatnie mąką. Formę keksową wysmaruj zimnym masłem, oprósz krupczatką.  Ciasto piecze

AZgotuj!
Pancakes z mąki owsianej 155

rozczarowały mnie. Powtórki będą. szklanka mąki owsianej 3 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól i cukier do smaku 3/4 szklanki mleka  1 jajo olej do smażenia Z podanych składników zrób jednolite ciasto i smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Podawaj np. z syropem klonowym

AZgotuj!
Pizza w czterech smakach 190

szparag zmięknie w trakcie pieczenia. Nie zmiękną. Bo w mojej pizzy nie ma tłustego sera.  Kilka minut we wrzątku i będą wspaniałe 2 łyżki sosu pomidorowego* jajo kilka kawałków porwanej mozzarelli light** Odcinek drugi: 2 łyżki sosu pomidorowego 4 pieczarki 2 krążki cebuli czerwonej kilka kawałków porwanej mozzarelli light Odcinek trzeci: 2 łyżki

AZgotuj!
Naleśniki Suzette z sokiem z mandarynek 158

przy tym zrobiłam takie maleńkie, które są rozkoszne.  Pojawiały się już mandarynki, więc postanowiłam je wykorzystać.   Ciasto:  szklanka wody  3/4 szklanki mąki  1 jajo ekologiczne szczypta kurkumy szczypta soli  Sos: 2 łyżki miękkiego masła sok z 6 mandarynek sok z połówki cytryny skórka z mandarynki i cytryny kieliszek likieru mandarynkowego ( szczęśliwie posiadam prosto

AZgotuj!
Babeczki z owocami z kompotu 148

Miałam konfiturę morelową zrobioną latem i słoik moreli w kompocie. No i wyszły babeczki morelowe.  ciasto kruche: 200 gram mąki 100 gram masła zimnego 100 gram cukru pudru jajo słoik konfitury morelowej słoik moreli w kompocie  Ciasto kruche wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy odpowiedni kawałeczek ciasta i układamy w formie na muffiny. Pieczemy 20 minut

AZgotuj!
Gofry gryczane z brokułem i bryndzą 164

słodko. Te z brokułem są pyszne. Mogą być spożywane na śniadanie czy kolacje. U mnie dziś występują jako obiad:) 200 gram mąka gryczana  250 ml mleko 1 szt jajo 0,5 łyżeczka sól 1 łyżeczka proszek do pieczenia Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite ciasto. Gdyby było geste dolej mleka. Piecz w gofrownicy. Z podanej ilości wyszło 8 sztuk

AZgotuj!
Bliny z mąki kasztanowej z sokiem z pomarańczy 153

będąc okropnie głodna. Ale wytrzymałam.  na 6 sztuk szklanka mąki kasztanowej pół szklanki soku z pomarańczy płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub pół łyżeczki suszonych drożdży jajo 0 cukier puder konfitura pomarańczowa ( u mnie z czerwonych pomarańczy) olej rzepakowy Ze składników robimy ciasto. Smażymy bardzo krótko z obu stron. Ok minuty. Bliny szybko się przypalają bo mąka sama

AZgotuj!
Zielone szparagi w cieście 208

Różnica ogromna w smaku. Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku. Z wody ... lżejsze ale smak wygotowany. wiązka zielonych szparagów 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól jajo odrobina wody zimnej gazowanej pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia olej rzepakowy  Szparagi myjemy, przecinamy na pół wzdłuż. Przygotowujemy ciasto, obtaczamy szparagi i krótko smażymy w bardzo dobrze rozgrzanym

AZgotuj!
Kule jaglane smażone ala arancini 178

rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki w proszku pomidory w puszce  ząbek czosnku  bazylia  sól oliwa z oliwek Wykonanie: Kaszę wykładamy do miski wbijamy jajo, dodajemy pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Ser kroimy na kosteczki (ok 1,5 cm). Nabieramy niewielką ilość masy ( wielkość mniej więcej jak na pulpeciki) rozprowadzamy w dłoni

AZgotuj!
Nuggetsy rybne w tajskim stylu 257

mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę ( zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i makę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i... smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym

AZgotuj!
Nominacja do Liebster Blog Award 143

jakiego sprzętu kuchennego nie umiałabyś się obejść ? Na dzień dzisiejszy jest to wielofunkcyjny robot kuchenny. 2. Czy jest coś, czego nigdy byś nie zjadła? Surowe mięso, surowe jajka – u mnie nie do przeskoczenia 3. Kto jest Twoim kulinarnym idolem? Nie będę oryginała jeśli powiem, że Nigella. Jest czarująca w tym co robi. 4. Czy jest jakaś potrawa lub deser

Made By Mom And Son
Miętusek 943

ciasto dostałam od znajomej. Dla mnie to strzał w dziesiątkę- jestem pewna, że i Wam posmakuje;)    Miętuska podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja Gloria    Składniki: 3 jajka szczypta soli  1/3 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru  2 czubate łyżki kakao Krem miętowy: 0,75 l mleka 3.2% 2 budynie waniliowe

Krakowskie smaki Ani
OMLET BISZKOPTOWY Z MALINAMI 128

główkuje co by tu zrobić, żeby upiec ciasto i nie "zjechać" przy piecu. Polecam cudownie puszysty omlet biszkoptowy :) Bez włączania piekarnika, a równie smaczny jak tradycyjny biszkopt. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki szczypta soli kilka kropel soku z cytryny olej bita śmietana maliny A jak to zrobić: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno

Kuchnia w opałach