jajko - 22300 przepisów (strona:746/1487)

Piernikowe uszka z żurawiną 131

morelą. Mogą to być również wiśnie z kompotu czy po prostu dżem/gęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru Dodatkowo: suszona żurawina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wrzucamy wszystkie składniki

Kolorowy Przepisownik
Tort żydowski 329

masła spirytus Masło utrzeć na puch.  Dodawać stopniowo masę krówkową.  Na koniec dodać spirytus.   Masa jajeczna: 6-8 jaj 2 szklanki cukru 2 kostki masła spirytus Jajka ubijać na parze ok 20 minut. Oziębić. Utrzeć na puch z 2 kostkami masła.   Bakalie: 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg orzechów nerkowca 20 dkg nasion

Sto kolorów kuchni
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4237

makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo .     Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek

Mała Cukierenka
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 185

szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier królewski do dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas od czasu mieszając na średnim ogniu

Kuchnia Łukasza
Tort migdałowy amaretti 200

sklepie ale ja oczywiście upiekłam. Nie ma jak domowe wypieki ! Przepis na tort migdałowy Składniki: 10 porcji tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka Biszkopt migdałowy 3 jajka, białka i żółtka oddzielone 70 g zmielonych migdałów 100 g mąki 30 g utartych ciasteczek amaretti 80 g cukru Krem amaretto 200 g masła, miękkiego 250 ml mleka 3 żółtka

codojedzenia
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, Beata Pawlikowska - recenzja 180

kuchni samej autorki - super! „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, bo tak brzmi pełen tytuł propozycji Pawlikowskiej, zawiera trzydzieści cztery przepisy absolutnie pozbawione nie tylko mięsa, jajek, masła czy majonezu, ale również np. typowej, zwykłej pszennej mąki (zastępuje ją mąka z samopszy, starej odmiany pszenicy, uprawianej w Polsce wyłącznie na ekologicznych plantacjach). Chodzi nie tylko o to, żeby

Życie zamknięte w smaku
Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 188

Święta Bożego Narodzenia! Zapraszam! PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka - 55 g margaryny - 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika tj.  cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody

SMYKWKUCHNI
Sernik na spodzie piernikowym z galaretką żurawinową 118

gram ulubionych pierniczków 60 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka przyprawy do piernika Masa serowa 400 gram twarogu, zmielonego trzykrotnie 400 gram serka homogenizowanego waniliowego 150 gram ricotty 1 jajo 1 żółtko 40 gram budyniu (proszek) 5 łyżek cukru pudru Galaretka żurawinowa 500 gram świeżej żurawiny (lub z kompotu, nalewki, itd...) 1 galaretka o kolorze czerwonym (np. truskawkowa, malinowa

Mango Papaja
Lukier do pierników 229

wszelkie inne ozdobniki zaczynają zlewać się w całość. Wtedy trzeba zrobić sobie przerwę. ;) Do ozdabiania najlepszy będzie lukier na bazie cukru pudru i białka. Jeżeli boicie się surowych jajek, można je dokładnie umyć i sparzyć przez kilka sekund. Możecie użyć też pasteryzowanych białek w proszku (tym razem użyłam właśnie takich). Oprócz woreczków lub rękawów cukierniczych niezbędny podczas ozdabiania jest zwilżony

Pełny talerz
Babka piernikowa 131

zmięknąć , to jest miękkie od razu. Upieczone dzień przed Świętami będzie doskonałe. Polecane dla k ulinarnych leniuszków. ; -) 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 jajko 1 szklanka mleka 4 łyżki konfitury wiśniowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 tabliczka czekolady wiśnie kandyzowane 1. Wszystkie składniki dokładnie

Szefowa kuchni
Maślane korzenne pierniczki 144

Pierniczki na ostatnią chwilę, nie potrzebują leżakowania, gotowe do zjedzenia zaraz po upieczeniu. Najlepszy przepis dla zabieganych i niecierpliwych osób ;) Polecam! Składniki: 200 g masła 220 g cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, schłodzić w lodówce

Domowa cukiernia Ewy
Tort czekoladowy z żurawiną 223

Tort jest wilgotny, aromatyczny i lekko alkoholowy. Uważam, że połączenie smaków jest idealne. Gorzka czekolada i kwaskowata żurawina wspaniale do siebie pasują. Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 100g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody

Mała Cukierenka
Pierogi ruskie czyli z ziemniakami, cebulką i porem ♣ 148

PIEROGI - 0,5 kilo mąki krupczatki - 100 g masła - 0,5 l mleka - 1 jajo - szczypta soli - mąka do podsypania FARSZ - 1 kg ziemniaków - 700 g twarogu półtłustego - 1 duża cebula - 1 średnia cebula i 2 ząbki czosnku - 1 średni por - łyżeczka pieprzu mielonego - łyżeczka soli - łyżka smalcu lub oleju Ziemniaki gotujemy z małą cebulą i czosnkiem w osolonej wodzie

Pasje Jolki
Masa makowa - najlepsza! 272

wanilii i cynamon. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Masa jest gotowa. Wykorzystanie masy w wypiekach: w większości przypadków masę należy połączyć z ubitymi na sztywno białkami lub utartymi całymi jajkami - działają jak dodatkowe spoiwo masy

maniapieczenia
Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 173

same negatywne skojarz enia kulinarne.  Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków,  w znakomitym towarzystwie  jajka w koszulce, kasztanów, pieczonej skorzonery i kalafiora. Staropolska kuchnia była bardzo kreatywna :) Wystarczą dobre krajowe produkty, karp ze sprawdzonej hodowli np. Stawy Milickie , dobry przepis i dzieją się cuda :) Eleganckie

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania