poprzedniego dnia) maka jako śliwki sol cukier cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane takie same jak na kopytka . a) ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko i make i wyrabiamy. Jak to zrobić krok po kroku >>> TUTAJ 2. Śliwki najlepiej węgierki, myjemy i przecinamy tak by wyjąć pestkę i sprawdzić czy śliwka
Kulinarnie z Polką na Kresachswych gości. Można rzec, że to jesienna chmurka kokosową z jabłkami, która wyśmienicie smakuje. Polecam nie tylko od święta. Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką SKŁADNIKI : biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 zielone galaretki 3 łyżki wody masa kokosowa
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPachnie nieziemsko... smakuje tak samo! Zdrowe, pyszne ciasto bez kompletnie żadnych wyrzutów sumienia? Niemożliwe? Możliwe i bardzo proste do zrobienia! Bez glutenu, jajek, masła, cukru... Teraz pewnie niektórzy zwątpią, że ciasto jest smaczne... ;-) A jednak! Kruche ciasto oparte jest na samych zdrowych składnikach: migdałach, mące gryczanej, oleju kokosowym, słodyczy nadaje mu miód. Do tego całe mnóstwo jabłek, jeśli wybierzecie właściwe
maniapieczeniaprzecieramy przez sito i dodajemy do wywaru. Do talerza wkładamy ugotowany makaron i zalewamy zupą. Możemy dodać też śmietankę, ja wolę bez ;) Makaron: na 100 g mąki dajemy 1 jajko + szczypta soli Składniki na makaron ugniatamy, wałkujemy cieniutko i przepuszczamy przez maszynkę lub zwijamy ciasto w rulonik i kroimy w paseczki. Wrzucamy do osolonej wody, gotujemy ok. 5 minut
Pelusiowa KuchniaSkładniki: 500 g twarogu 2 jajka szklanka mąki pszennej 4 łyżki masła masła 2 łyżki bułki tartej cukier Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtka, mąkę, wymieszać. Białka ubić na pianę i połączyć z masą serową. Masa będzie się lepić, ale nie dosypujemy mąki. Stolnice oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć. Pokroić
magiczna kuchnia Kasikażdej gruszki nałożyć konfitury. Połowę mleka wlać do garnka. Wanilię przekroić wzdłuż, czubkiem noża zeskrobać ziarenka, dodać do mleka w garnku wraz z cukrem. Zagotować. W pozostałym mleku roztrzepać jajko i wlać do zagotowanego mleka mieszając cały czas. Całość zagotować na niewielkim ogniu, podobnie jak robi się budyń. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie
Codzienna kuchnia niecodziennabeszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka klasy M szczypta soli łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni
Kuchnia Elliemasła 1 żółtko Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na ok. 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i podypać cukrem. Piec 20 minut w 180*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blogjogurtowy jest bardzo smaczny, z pewnością będziecie zadowoleni z tego przepisu, szczególnie osoby, które liczą kalorie Składniki na tortownicę o śr. 18 cm: 1 jogurt grecki( 400 g ) 3 jajka ¼ szklanki cukru 1 cukier wanilinowy (u mnie Winiary) 1 budyń śmietankowy bez cukru- 35 g (u mnie Winiary) ¼ szklanki oleju rzepakowego szczypta soli Polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka kakao
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSłodkie a zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa
VioletoweKucharzeniemuszlą klozetową. Nie umiem się zmuszać do jedzenia posiłków, na które nie mam najmniejszej ochoty i nie umiem trzymać się sztywnych diet. Nie chciałam przez dwa tygodnie jeść tylko jajek i szpinaku, żeby po tym czasie pochłonąć tabliczkę czekolady w ciągu trzech minut. Byłam gotowa na duże zmiany nawyków żywieniowych. Byłam gotowa na długą i wyboistą drogę po własne zdrowie
bistro mamawspaniałe ciasto, słodkie i pyszne, w sam raz do kawki na tarasie :) Składniki: (na blaszkę 20x20cm) CIASTO: 350g mąki 200g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 200g masła 2 jajka 2 łyżeczko proszku do pieczenia MASA ŚLIWKOWA: 1 kg śliwek (po wypestkowaniu) 200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody LUKIER: 120g
Cakes By Kejtcukrem pudrem, dodajemy mąkę, W rondelku zagotowujemy mleko z laską wanilii, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy do masy jajecznej, nigdy na odwrót. Jeśli dolejecie jajka do mleka to macie jak w banku efekt słodkiej, kluskowatej jajecznicy. Całość masy przelewamy do garnka, dodajemy ziarenka z laski wanilii i podgrzewamy aż do momentu uzyskania
sama złodyczsmaczna - mąka jęczmienna. Naleśniki są bardzo delikatne i elastyczne. Jadłam zarówno na słodko z wiśniową frużeliną i na ostro z serkiem z nerkowców i jarmurzem. Mniam :) Składniki: 2 jajka 300 ml mleka 200 g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 10 ml oliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać Smażyć cienkie naleśniki Serek z nerkowców: Składniki: 200 g nerkowców 100 g czarnych oliwek
pyszne zdrowościSkładniki: 400 g miąższu z dyni 130 g sera feta 1 jajko 5 łyżek mąki sól, pieprz Dynię zetrzeć na tartce na drobnych oczkach, dodać ser i rozetrzeć w rękach, tak aby ser rozpłynął się. Dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi