jajko - 22300 przepisów (strona:736/1487)

Sałatka śledziowa górnośląskie Hekele i Kuchnia Regionalnych Smaków 206

Dostałam zaproszenie do Styczniowej Kuchni Regionalnych Smaków od Renaty [ klik ] i ponieważ uwielbiam regionalne przysmaki, uwielbiam śledzie, sałatkę czem prędzej zrobiłam. Sałatka jest bardzo smakowita i

Moje Małe Czarowanie
Ciasto z jabłkami 198

Dziś zaproponuję taką trochę zdrowszą wersję zwykłego jabłecznika. Piszę zdrowszą bo z dodatkiem mąki żytniej i cukru prostego jakim jest glukoza. Jabłecznik zaskoczył mnie swoją kruchością

Moje Małe Czarowanie
Omlet z persymoną i serem pleśniowym 148

Szybki omlet polecam na śniadanie. Słodycz persymony ( kaki ) idealnie komponuje tutaj z serem pleśniowym dlatego jeśli ktoś lubi omlety to polecam taką wersję. Omlet z persymoną

Moje Małe Czarowanie
Makaron z serem i kiełbasą 170

Jadłam to danie wieki temu.. Pewnego dnia potrzebowałam czegoś na szybko, nie miałam czasu na gotowanie, dzieci głodne.. Przypomniałam sobie o makaronie z serem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka żydowska 521

Kilka składników, a efekt zadziwiający. Ponieważ ziemniaki lubimy postanowiłam ją zrobić podchodząc trochę sceptycznie do sprawy. I nie było to wcale potrzebne bo efekt wspaniały, sałatka

Moje Małe Czarowanie
Gołąb z tortownicy - gołąbki pieczone po francusku. 173

pieprz. Podsmażać aż mięso się zarumieni. Dodać pomidory z puszki i gotować chwilkę, by płyny odparowały. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy całość jest chłodna, wyjąć tymianek i liść laurowy, wbić jajo i połączyć masę. Formę wysmarować masłem. Na spód ułożyć największy liść, zabezpieczyć kolejno i dokładnie boki. Wyłożyć pierwszą warstwę mięsa na grubość około 1 cm. Przykryć liściem. W ten sposób

Poezja Smaków - blog kulinarny
błyskawiczne, drożdżowe pączuszki - racuszki 209

Małgorzata , Lidia, Bożena , Danuta , Iwona , Bożena , składniki: 1 szkl mąki tortowej 40 g świeżych drożdży 3/4 szkl mleka 2 duże łyżki cukru 1 łyżka rumu 80% lub spirytusu 1 jajo szczypta soli ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i ciepłe mleko. Odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe

6niebo
Ogórkowa z ziemniakami i grzankami 178

bardzo mało. Teraz chyba próbuje nadrobić, ale nie będę ukrywać że mam jednak te swoje ulubione i ta ogórkowa jest właśnie jedną z nich. Konkretna, kwaśna i taka "z jajem" jak ja to mówię, bo na garnek idzie cały słoik ogórków łącznie z kwasem ;) Do tego ziemniaki i grzanki- tego akurat nauczyłam się od Teściowej ;) W domu, u Mamy preferuje

Kuchnia w czekoladzie
Schab z majerankiem 138

Moja pierwsza wędlina przygotowana w szynkowarze. Dzięki Monice z bloga Sio-smutki  i jej przepisowi na łopatkę z szynkowara, postanowiłam to urządzenie zakupić. Schab

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Przepyszne kotleciki z jajek 166

Rating: Przepyszne kotleciki z jajek podałam dzisiaj na śniadanie – kilka razy sięgałam po ten przepis, ale za każdym razem odkładałam na bok obawiając się, że

Magiczny Garnek
Chrupiące ciasto piwne do kurczaka, lub ryby. 313

Panierowane mięso, lub ryby są w naszym kraju bardzo popularne. W niektórych domach co niedziele obtacza się schab w jajku, bułce tarte, czy mące i smaży. My pokażemy troszkę inną panierkę, może nie do końca nadaje się do schabu, ale kawałki kurczaka, czy ryba wychodzą znakomicie. Do poszukiwań przepisu na chrupiącego kurczaka zachęciła nas podobnie jak w przypadku, smażonego makaronu

KasiaiKrzysiu.pl
Mielonka ze słoika 159

Przepyszna domowa mielonka ze słoika - moje wspomnienie z dzieciństwa. Ze aromatycznym smalczykiem na górze i galaretką, w której można moczyć chleb i wyjadać prosto ze słoika

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Białkowe placuszki lekkie jak pianka 980

Te placuszki są leciutkie jak pianka i smakują obłędnie. Upieczenie takich chmurek to najlepszy sposób na wykorzystanie białek a efekt zadziwi każdego. Polecam same lub z

Moje Małe Czarowanie
Racuchy ala pączki 219

misy, dodajemy odmierzony cukier. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe , niegorące czasem bo drożdże nam się sparzą. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do mąki. W bijamy jajo i miksujemy na jednolitą masę.Zostawiłam na 20 minut pod ściereczką. Nastawiłam garnek z olejem i łyżką nakładałam ciasto racuch-owe. Porosły mi jak pączuszki, Smażyłam z obu stron na dosyć

Różowa kuchnia
Soczysta pieczeń wieprzowa z ziołową skórką. 222

reszta mięsa może stanowić wyśmienitą wędlinę domowej roboty.  Przepis własny Składniki: mięso wieprzowe, kawałek 1,5 kg (łopatka, szynka) folia aluminiowa + łyżeczka smalcu do natłuszczenia folii 1 jajo kopiasta łyżka musztardy ziołowej łyżka białej gorczycy 10 ziaren ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu ziołowego liść laurowy łyżka suszonego oregano sok wyciśnięty z 1 cytryny łyżeczka soli Wykonanie: Mięso natrzeć

Poezja Smaków - blog kulinarny