poszperałam w starym zeszycie i znalazłam taki oto placek :) tymczasowo zaspokoił apetyt męża. Ciasto cynamonowy z jabłkami 400 g mąki pszennej 250 g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżka cynamonu 15 g proszku do pieczenia 2 kwaśne jabłka Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z cynamonem
Dzieje kuchennej WiewióryNastępnie wyjmujemy z owoców pestki, smarujemy je plastrem cytryny ( aby owoc nie ściemniał), lekko pieprzymy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Teraz do awokado, w miejscu po pestce, wlewamy rozbite jajo ( jeżeli jajka są duże to powiększamy otwór po pestce). Całość delikatnie solimy i wkładamy na 20 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Zapieczone owoce wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekaną
Miód i pieprzBardzo smaczny barszcz czerwony na żeberkach, nieco inny niż barszcz ukraiński z fasolą , ale równie smaczny. Intensywnie czerwony dzięki dodatkowi cukru i kwasku cytrynowego. Dla
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKolejny pomysł na szybkie dziecięce drugie śniadanie. Smakowity mus z wykorzystaniem ugotowanych płatków owsianych górskich, kaszy jaglanej, z dodatkiem siemienia lnianego i czerwonej porzeczki - może być
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy jaglanej - 6 średnich jabłek - 40 dag białego sera - słoik dżemu lub galaretki brzoskwiniowej, duży o pojemności 300-350 ml - jajo - 2 lub3 łyżki ksylitolu - cynamon - sól Jeśli szukacie dobrej ceny i jakości kaszy, przypraw czy ksylitolu warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie na durszlaku
Apetyczna babeczkaBardzo wilgotne, lekko zakalcowate ciasto czekoladowe z dodatkiem buraczków ćwikłowych. Było już ciasto marchewkowe wiec pora na ciasto buraczane. Dzięki swojej konsystencji nie czuć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePrawie jak budyń na mleku, ale zdecydowanie zdrowszy i przede wszystkim doskonały dla alergików. Dzisiaj z dodatkiem ciemnego kakao, na które na szczęście nasz alergik nie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieW tym roku mało u nas było dyniowych dań. Więc jak tylko zobaczyłam w warzywniaku piękną, pomarańczową dynię to postanowiłam ją wykorzystać i zrobić pyszną, rozgrzewającą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBiałe kluski śląskie Nadszedł czas sięgnąć do kuchni regionalnej . Co prawda kuchnia śląska , to nie moja rodowita kuchnia , ale jest tak smaczna , że z przyjemnością wyciągam
Ogrodnik w podróżyMoje dzieci uwielbiają soczki, kompoty, herbatki owocowe. Nie kupuję im gotowych soczków ze sklepu, a jeśli już to bardzo rzadko. Staram się przygotowywać je w domu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKolejna pyszna zupka z naszej kolekcji zup - kalafiorowa, ale nie zupa krem (choć ją też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDzisiaj pierogi na słodko, z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko, z dodatkiem cukru waniliowego, rodzynek, z pysznym musem truskawkowym - ja używałam swoich truskawek mrożonych, które przed
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieobowiązkiem!. No cóż każdy ma jakiegoś bzika.... Składniki na ok. 15 sztuk: 75 dag mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 12 dag masła 15 dag cukru 1 jajo, żółtko do ciasta i białko do smarowania 5 dag świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: słoik konfitury z dyni cukier puder 1. Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. W ciepłym mleku
Apetyczna babeczkaglutenu, z glutenem co ułatwia nam nasze osobiste wybory. Potem opowiada jakich innych niezbędnych składników – zamienników używa w kuchni. I tutaj dowiadujemy się n przykład, że zamiast jajek używa odwar z siemienia lnianego. Jej przepisy są wegetariańskie ale z łatwością do przerobienia na wegańskie. Wystarczy masło zastąpić na oleje lub masło kokosowe. Składniki odmierza mało precyzyjnie wręcz rustykalnie
Bon Appetit Małgorzatybakalie. Można go również upiec w wersji na słodko. Mój pierwszy chleb zawierał 1/2 szklankę cukru (przez pomyłkę) i wyszedł rewelacyjny, wcale nie słodki. 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżeczki roztopionego masła 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. (Powinna
Di gotuje