łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika ( można użyć gotowej lub domowej) łyżeczka cynamonu 2 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki domowych powideł śliwkowych 3 jajka ( oddzielnie białka i żółtka) kilka mrożonych śliwek lub innych owoców Wykonanie: W rondelku umieścić 1/2 szklanki mleka, cukier oraz masło i podgrzać na małym ogniu. W niedużej misce umieścić pozostałą połowę
Niebieski kubek z kawaDodatkowo olej do smażenia. WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Masło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy 1 1/4 szklanki mąki i dobrze mieszamy. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs
W kuchennym oknie EwyDrożdże wymieszać z cukrem, mleko lekko podgrzać. Połączyć w/w składniki dodając 3 łyżki mąki - zostawić ok. 15 min do wyrośnięcia. Do dużej miski przełożyć resztę mąki, dodać sól, jajo, stopione masło, zawiesinę drożdżową i dokładnie wyrobić ciasto ręką. Nie dosypywać mąki, ma się kleić do dłoni
pieprzny smaczekłatwo się wałkuje i idealnie odwzorowuje kształty. Jeśli nie macie silikonowych stempelków sprawdzą się ulubione foremki ze świątecznymi wzorami. Zapraszam! Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy korzennej do ciasteczek np. Kamis 2 łyżki płynnego miodu 90 cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w misce i zarobić gładkie ciasto. Owinąć folią i umieścić w lodówce
Chocolate Muffin Blogorganizowanym na durszlak.pl pt. Mój piękny stół, sponsorowany przez www.mojpieknystol.pl . SKŁADNIKI: na ciasto pół- kruche: - 150 g masła - 240 mąki pszennej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo - sól 1/2 łyżeczki - 1/4 łyżeczki kurkumy - łyżka lodowatej wody Szybko zagniatamy ciasto, na gładkie i miękkie. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez 30 minut w lodówce. FARSZ
SMYKWKUCHNImąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta 0,5 szklanki cukru 1 torebka cukru wanilinowego Delecta 2 jajka 0,5 szklanki oleju 300 g jogurtu (u mnie prawie cały kubek greckiego) Dodatkowo: owoce świeże, z puszki lub mrożone ;). U mnie zapuszkowany ananas. Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie zmiksować
Kuchnia w szuwarachsłoiczek selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 150 g sera żółtego 150 g szynki lub wędliny drobiowej 3 jaja pęczek rzodkiewki natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo ( dodać 1/2 łyżki soli, aby dobrze się obierały ze skorupki), ostudzić i pokroić w kostkę. Seler konserwowy i kukurydzę konserwową dobrze odsączyć na sitku. Ser żółty, wędlinę
talerz przyjemnościwrażenia mnie zauroczył wyprofilowanymi bokami, które ułatwiają przelewanie płynów. Zresztą rondelki używam kilka razy dziennie. Patelnia do naleśników ? Też się przyda w kuchni, nie tylko do naleśników, ale do jajek, placuszków i innych fajnych dań. Wszystkie produkty nie boją się piekarnika, więc dania można przygotować nie tylko smażone, duszone, ale także zapiekane. To prezent dający radość na co dzień. INSIGNIS
Blondynka Gotujerazem odłożyłam sobie kilka szklanek, by przetestować przepisy z użyciem młóta. Inspirację na ciasteczka znalazłam na blogu Piwny Lajfstajl. Składniki: 300 g mąki pszennej 1 szklanka młóta 2 jajka 100 gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g mieszanki Czytaj dalej... Artykuł Ciasteczka z młótem i suszonymi morelami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuwodzie do miękkości - odcedzamy i studzimy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez pra s kę lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy m ąkę pszenną, zi emniaczan ą , sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto - starajmy się nie dosypywać mąki. Na matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy mas ę i formujemy z niej długie cienkie wałki, które następn ie delikatnie spłaszczamy
Słodka Stronakubkiem mleka - na pewno dostaną super prezenty :) Oczywiście można je przygotować na każdą okazję i w dowolnych kształtach. SKŁADNIKI Na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do posmarowania: woda gruboziarnisty cukier PRZYGOTOWANIE Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto. Zawinięte w folię wkładamy na pół
Moje Kuchenne Rewelacjewypiekami do twarzy ( na twarzy i się znalazły). http://owsiankaikawa.blogspot.no/2015/11/z-wypiekami-mi-do-twarzy-konkurs.html kruche ciasto: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczysczonej masa jabłkowa: 1 kg jabłek szklanka cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki kaszy manny 1 łyżka masła 1 galaretka pomarańczowa masa z kaszy manny
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 5 dag mąki przennej 25 dag cukru kryształu 25 dag margaryny lub masła 6 jajek sok z jednej cytryny 1 mały proszek do pieczenia 2 łyżki kakao Wykonanie: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodając pojedynczo żółtka następnie sok z cytryny, mąkę z proszkiem
Gorący kąsekjest nie tylko smaczna, ale w dodatku poprawia humor i samopoczucie. Proponuję dzisiaj bardzo czekoladowy torcik Sachera. Składniki; TORT 150g gorzkiej czekolady 1 50g masła 150g cukru 5 jajek 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 200g dżemu morelowego Polewa: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła Przygotowanie: Tort : czekoladę łamiemy, wkładamy do małego
Gorący kąsekchodzi, czasem te proste bywają......najlepsze. Warto spróbować. Składniki: Ciasto na formę 26 cm 25 dag mąki orkiszowej typ 650 15 dag masła 60 g cukru brązowego trzcinowego 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 330 ml śmietanki 30% 30 dag serka philadelphia ewentualnie mascarpone lub ricotty 30 dag gorzkiej czekolady 60% zawartości kakao 1/2 szklanki cukru pudru 4-5 figi
Wanilia i Kardamon