chociaż smaczny? I to jeszcze jak! Pychota! Już planuję zrobić go na kilka innych sposobów, na przykład przełożyć jakimś kremem… Mniam, już mi ślinka cieknie😉 Skład: 4 duże jajka 7 łyżek mąki gryczanej (pełnoziarnistej) 3-4 łyżki słodzidła (jeśli erytrol, to może być potrzebne trochę więcej – trzeba spróbować😉 ) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Duuuuuużo dowolnych owoców (mrożonych lub świeżych
Jak gotować i nie zwariowaćsmakuje :) Myślę, że jeszcze nie raz sięgniecie po nie tego lata :) A przez pozostałą część roku wykorzystajcie mrożone owoce, jakie tylko lubicie :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM: 400 g śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej w lodówce, najlepiej 12 h) 500 g mascarpone
Słodko-Słony Świat Ilonydomowej pizzy przygotowujemy z: - 600g mąki pszennej typ 650 - 32g świeżych drożdży - 1 łyżeczkę cukru - 2 płaskie łyżeczki soli -350g ciepłej wody - 3-4 łyżki oliwy - 1 jajko Dokładny sposób wykonania jest tu ciasto na pizzę . Jednak wypiekanie robię zgodnie ze wskazówkami z Książki kucharskiej rodziny Soprano. Oznacza to, że gotowe, wyrośnięte ciasto rozciągam na naoliwionej blaszce
I tu będę miała takie teprzyrządzić go z truskawkami, ponieważ sezon na nie zbliża się ku końcowi :) Oczywiście, można użyć także innych owoców, np. malin czy jagód :) Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao Masa biała: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki
My simple kitchensię słodkościom. Ciastko wyjęte wprost z paczki czy cukierek – to najszybsza opcja dla słodyczożerców. Ale jeśli szukacie czegoś odrobinę bardziej wyszukanego, warto smakiem ciastek wzbogacić domowe lody. Lody bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne. Śmietanę i mleko słodzone schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. Śmietanę wlewamy do wysokiej miski lub misy robota planetarnego i ubijamy
Karo in the Kitchenupiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu na Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie . Składniki na biszkopt: (forma keksowa 30 cm x 12 cm) - 4 jajka (o temperaturze pokojowej) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - aromat truskawkowy - szczypta soli Dodatkowo: - 600g truskawek
mojewypiekiinietylkonajpopularniejszej tortowej też wyjdą 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 30 g cukru 2 płaskie łyżeczki soli 65 g masła 285 ml mleka 50 g sezamu + łyżka do posypania 1 jajko (może być samo białko, żółtko użyjemy do kotletów) Po przygotowaniu wszystkich składników łączymy najpierw wszystkie sypkie i mieszamy. Masło rozpuszczamy na kuchence, a później łączymy z mlekiem. Jeśli
I tu będę miała takie tepotrzeba: - 6 dużych jabłek - 1 lub 1,5 szklankę pokrojonych bakalii (mieszamy to, co mamy i lubimy) - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 łyżeczkę sody oczyszczonej - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy Pierwszą czynnością , jaką wykonuję, jest przygotowanie blaszki, głównie dlatego, że bardzo tego nie lubię ;) Bakalie kroję, jeżeli
I tu będę miała takie tewłożeniu do piekarnika spodu przygotowuję masę odpowiedzialną za pyszny smak torcika. Orzechy mielę, łączę z rodzynkami, maleńką szczyptą soli i mąką oraz przyprawami, goździki należy zmiażdżyć lub zmielić. Wszystkie jajka rozbijam i oddzielam białka od żółtek. Dwa białka można wykorzystać do innych celów, dwa ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier, wciąż ubijając. Cztery żółtka rozbijam widelcem i łączę
I tu będę miała takie tepewno wystudzone. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Wielokrotnie mieszam całość wciąż przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Trzeba zawsze sięgać do dna naczynia. Ciasto w naszej wersji jest bez jajek. Według mnie jest wówczas delikatniejsze i bardziej miękkie podczas pracy. Mąkę sypię na stolnicę, robię wgłębienie i powolutku wlewam ciepłą wodę łącząc stopniowo, aż mąka przyjmie całą wodę. Wody wchodzi czasem
I tu będę miała takie tePotrawa będzie dość ostra, ale nie bardzo, skoro my ją lubimy, a raczej nie jesteśmy amatorami bardzo pikantnych dań. Trzeba dobrze wymieszać wszystkie składniki klopsików: mięso, cebulkę, czosnek, przyprawy, jajko i bułkę tartą. Po uzyskaniu jednolitej masy mięsnej moczonymi w zimnej wodzie dłońmi toczę kulki klopsików, nadaję im wielkość około 5 cm. Kiedy są gotowe wszystkie w dosyć dużym garnku
I tu będę miała takie temało masz... " W doczesnym wymiarze szczęście chwilowe możemy sobie zafundować piekąc ciasto pleśniak. Aktualnie najlepiej z rabarbarem, póki jest. Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki - 1 szklankę cukru + 2 łyżki - 4 jajka - 1 kostkę masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżki kakao - 1 cukier wanilinowy - 5- 5 lasek rabarbaru ok. 45cm długości (lub inne owoce ewentualnie słoiczek kwaskowego dżemu
I tu będę miała takie teamarene sciroppate 200 ml di sciroppo di amarene PRZYGOTOWANIE Ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Dodajemy 2 jajka i szczyptę soli. Wyrobione ciasto kruche owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Formę do tarty o średnicy
La grande e la piccola cuocapracy. Po prostu nie chce mi się jeść rano, pewnie przez tą kawę. Ale przepraszam, po nocnych zmianach jadam śniadania o 8 rano i zawsze to są jajka na miękko, ta faza trwa już od kilku lat. Nie, nie znudziły mi się :) Więc jak widać bywa różnie. Tak sobie pomyślałam, że może Dawid Bez, autor książki "Śniadnlove" mnie zmobilizuje
Blondynka Gotuje