szklanki) 125 g masła 1 płaska łyżeczka soli śmietana kremówka koło 1/4 szklanki lub tyle ile zabierze ciasto Na farsz : 500 g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3/4 szklanki śmietanki kremówki 150 g sera żółtego sól , pieprz olej + łyczka masła Wykonanie : Cebule kroimy w cienkie półplasterki tak samo pieczarki Rozgrzewamy olej , dodajemy masło
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęfajnie wyglądające ciacho:) Na blaszkę o wym. 33x25cm Biszkopt kakaowy z migdałami (składniki x2, bo potrzebne są dwa takie same biszkopty) 3 jajka 4 łyżki cukru 36 łyżki kakao ciemnego 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30g płatków migdałowych Piekarnik nagrzać
Maślane ciasteczkozmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować mieszając (2 – 3 minuty, w masie nie może być grudek kakao). Zestawić z ognia do wystudzenia. Do zimnej masy dodać 1 całe jajo, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto ostrożnie wykładamy na ułożone w blaszce
Nie tylko w kuchnikostkę. Rozgrzać olej na patelni - podsmażyć na nim marchew, cebulę. Zdjąć z ognia, przestudzić. Do miski przełożyć mięso mielone, wystudzoną marchew z cebulką, natkę pietruszki, bułkę tartą, majonez, jajo, przyprawy – wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na 9 – 10 równych porcji i formować z niego kule, ułożyć na talerzu. Rozłożyć arkusz ciasta francuskiego i pociąć
Nie tylko w kuchniwody, ¼ szklanki oleju, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, płaska łyżeczka soli Na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki, 1 szklanka wody, 1 jajo, sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Rybę opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze części. W misce przygotować ciasto naleśnikowe – mikserem połączyć wszystkie składniki. Kawałki ryby zanurzyć w cieście
Nie tylko w kuchnilekkie i chrupiace 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez około
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepisu wychodzi ok. 10 gofrów, którą są pyszne i chrupiące! Składniki: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 2 jajka 100 g masła 100 ml wody 1 łyżka whiskey (można pominąć ;)) Przepis: Masło rozpuszczamy w garnuszku i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pozostałe składniki (oprócz masła). Całość miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło
Emcia Pichcijogurcie Przepis: własny / 5-6 gofrów - 2-3 porcje / składniki: 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubella) 80 g puree z dyni 80 g gęstego jogurtu jajko szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i soli czubata łyżeczka cukru waniliowego olej do gofrownicy jak zrobić? Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Piec gofry w dobrze nagrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy
tost z dżememmamą. Zdarzało mi się oczywiście próbować lepić pierogi lecz zawsze coś było nie tak. Z pewnością moją zmorą było ciasto, na które nie miałam odpowiedniego przepisu. Jedni dodają jajka, inni śmietanę. Są Ci, którzy robią ciasto jedynie z mąki i wody, inni natomiast dodają całą masę składników, której nie da się spamiętać. Ufałam każdemu przepisowi i liczyłam, że to właśnie
Mango Papajamięsa i warzyw. Wyciągamy mięso i obieramy je z kości. Siekamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Solimy. Składniki na makaron: - 200 gramów semoliny - 100 gramów mąki pszennej - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżki oliwy - 1/4 szklanki wody Przygotowanie makaronu: Zagniatamy ciasto z podanych składników, dbając by nie dodać zbyt dużej ilości wody. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Dzielimy
Życie zamknięte w smakuZagotuj. Łyżkę mąki rozpuść w zimnej wodzie, dodaj do masy. Masa zagęści się i nabierze formę słodkiego sosu. CHMURKI DYNIOWE: - 300 g dyni piżmowej - 2 łyżki mąki ryżowej - 1 jajo - cukier brązowy dla smaku - łyżka oleju kokosowego - przyprawy korzenne i rozmaryn Dynię ułoż na blaszce i upiecz, około 25 minut. Po całkowitym wystudzeniu, miąższ oddziel od skórki i zmiksuj blenderem
SMYKWKUCHNIciasto: 130 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g cukru (ok. 6 łyżeczek) 70 g zimnego masła 3 żółtka (miałam dość małe jajka, więc jeśli macie duże, to możecie użyć dwóch żółtek). Beza: 3 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru przesianego przez sitko 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku
Kulinarne PrzebojeDobrze przeczytaliście tytuł, właśnie na papryce gdyż tutaj papryka użyta została jako miseczka, pyszna chrupiąca miseczka. Sałatka jest szybka w wykonaniu a użyłam tutaj dorsza z
Moje Małe Czarowanieśmietankowa,czego chcieć więcej.Ciasto nie jest zbyt słodkie,lekko kwaskowe,istna rozkosz. Upiec biszkopt z 6 jaj Ciasto II: 30 dag mąki 5 dag margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ciepłego mleka 1/2 łyżeczki amoniaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jaja utrzeć z cukrem,połączyć z roztopioną margaryną,dodać mleko z rozpuszczonym amoniakiem. Wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarnelubią, ale nie mogą lub jedynie od czasu do czasu. Moim zdaniem ten placek, jest takim ciastem, na które można sobie pozwolić częściej niż tylko od święta. Nie zawiera jajek, dużej ilości tłuszczu, zawiera tylko jedną łyżkę ksylitolu zamiast ogromnej ilości cukru (nawet można ją pominąć), a podstawą nie jest mąka pszenna, tylko żytnia. Więc na co czekacie? Bierzcie się
Be Fit Be Strong