jajko - 22300 przepisów (strona:743/1487)

Gołąb z tortownicy - gołąbki pieczone po francusku. 150

pieprz. Podsmażać aż mięso się zarumieni. Dodać pomidory z puszki i gotować chwilkę, by płyny odparowały. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy całość jest chłodna, wyjąć tymianek i liść laurowy, wbić jajo i połączyć masę. Formę wysmarować masłem. Na spód ułożyć największy liść, zabezpieczyć kolejno i dokładnie boki. Wyłożyć pierwszą warstwę mięsa na grubość około 1 cm. Przykryć liściem. W ten sposób

Poezja Smaków - blog kulinarny
błyskawiczne, drożdżowe pączuszki - racuszki 171

Małgorzata , Lidia, Bożena , Danuta , Iwona , Bożena , składniki: 1 szkl mąki tortowej 40 g świeżych drożdży 3/4 szkl mleka 2 duże łyżki cukru 1 łyżka rumu 80% lub spirytusu 1 jajo szczypta soli ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i ciepłe mleko. Odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe

6niebo
Ogórkowa z ziemniakami i grzankami 157

bardzo mało. Teraz chyba próbuje nadrobić, ale nie będę ukrywać że mam jednak te swoje ulubione i ta ogórkowa jest właśnie jedną z nich. Konkretna, kwaśna i taka "z jajem" jak ja to mówię, bo na garnek idzie cały słoik ogórków łącznie z kwasem ;) Do tego ziemniaki i grzanki- tego akurat nauczyłam się od Teściowej ;) W domu, u Mamy preferuje

Kuchnia w czekoladzie
Schab z majerankiem 112

Moja pierwsza wędlina przygotowana w szynkowarze. Dzięki Monice z bloga Sio-smutki  i jej przepisowi na łopatkę z szynkowara, postanowiłam to urządzenie zakupić. Schab

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Przepyszne kotleciki z jajek 141

Rating: Przepyszne kotleciki z jajek podałam dzisiaj na śniadanie – kilka razy sięgałam po ten przepis, ale za każdym razem odkładałam na bok obawiając się, że

Magiczny Garnek
Chrupiące ciasto piwne do kurczaka, lub ryby. 292

Panierowane mięso, lub ryby są w naszym kraju bardzo popularne. W niektórych domach co niedziele obtacza się schab w jajku, bułce tarte, czy mące i smaży. My pokażemy troszkę inną panierkę, może nie do końca nadaje się do schabu, ale kawałki kurczaka, czy ryba wychodzą znakomicie. Do poszukiwań przepisu na chrupiącego kurczaka zachęciła nas podobnie jak w przypadku, smażonego makaronu

KasiaiKrzysiu.pl
Mielonka ze słoika 129

Przepyszna domowa mielonka ze słoika - moje wspomnienie z dzieciństwa. Ze aromatycznym smalczykiem na górze i galaretką, w której można moczyć chleb i wyjadać prosto ze słoika

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Białkowe placuszki lekkie jak pianka 958

Te placuszki są leciutkie jak pianka i smakują obłędnie. Upieczenie takich chmurek to najlepszy sposób na wykorzystanie białek a efekt zadziwi każdego. Polecam same lub z

Moje Małe Czarowanie
Racuchy ala pączki 162

misy, dodajemy odmierzony cukier. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe , niegorące czasem bo drożdże nam się sparzą. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do mąki. W bijamy jajo i miksujemy na jednolitą masę.Zostawiłam na 20 minut pod ściereczką. Nastawiłam garnek z olejem i łyżką nakładałam ciasto racuch-owe. Porosły mi jak pączuszki, Smażyłam z obu stron na dosyć

Różowa kuchnia
Soczysta pieczeń wieprzowa z ziołową skórką. 195

reszta mięsa może stanowić wyśmienitą wędlinę domowej roboty.  Przepis własny Składniki: mięso wieprzowe, kawałek 1,5 kg (łopatka, szynka) folia aluminiowa + łyżeczka smalcu do natłuszczenia folii 1 jajo kopiasta łyżka musztardy ziołowej łyżka białej gorczycy 10 ziaren ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu ziołowego liść laurowy łyżka suszonego oregano sok wyciśnięty z 1 cytryny łyżeczka soli Wykonanie: Mięso natrzeć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makowiec japoński (makowiec z jabłkami) 371

Nie ma nic lepszego jak pyszne wilgotne ciasto, a jednocześnie puszyste i naszpikowane bakaliami :) Takim ciastem jest właśnie makowiec japoński, który również

Kuchenne Wariacje
Piątkowe Inspiracje - owsianka z wiśniami i gruszkami 115

Dzisiaj propozycja na kolejne sycące śniadanie dla dzieci i dorosłych. Płatki owsiane w połączeniu z owocami na pewno posmakują każdemu. Można je przygotować na śniadanie albo

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Klopsiki w sosie pomidorowym 226

oregano, papryka słodka i ostra   Przygotowanie: Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę – będzie nam potrzebna gdy już zrobimy porządek z mięsem. Mięso wrzucamy do miski, wbijamy do niego jajo. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do mięska, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Teraz trochę pobrudzimy rączki – wszystko trzeba wygnieść dłonią ;) Masa jest dość klejąca – to dlatego

Jak gotować i nie zwariować
Ciastka ziemniaczki 120

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy czasu ani ochoty na kilkugodzinne pieczenie, możemy zrobić ziemniaczki. W zasadzie możemy użyć wszystkiego, co mamy pod

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Francuskie paszteciki z mięsem 121

Bardzo szybkie i proste do przygotowania paszteciki z mięsa, które pozostało nam np. z rosołu. Znakomite na ciepło i na zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania