pieprz. Podsmażać aż mięso się zarumieni. Dodać pomidory z puszki i gotować chwilkę, by płyny odparowały. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy całość jest chłodna, wyjąć tymianek i liść laurowy, wbić jajo i połączyć masę. Formę wysmarować masłem. Na spód ułożyć największy liść, zabezpieczyć kolejno i dokładnie boki. Wyłożyć pierwszą warstwę mięsa na grubość około 1 cm. Przykryć liściem. W ten sposób
Poezja Smaków - blog kulinarnyMałgorzata , Lidia, Bożena , Danuta , Iwona , Bożena , składniki: 1 szkl mąki tortowej 40 g świeżych drożdży 3/4 szkl mleka 2 duże łyżki cukru 1 łyżka rumu 80% lub spirytusu 1 jajo szczypta soli ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i ciepłe mleko. Odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe
6niebobardzo mało. Teraz chyba próbuje nadrobić, ale nie będę ukrywać że mam jednak te swoje ulubione i ta ogórkowa jest właśnie jedną z nich. Konkretna, kwaśna i taka "z jajem" jak ja to mówię, bo na garnek idzie cały słoik ogórków łącznie z kwasem ;) Do tego ziemniaki i grzanki- tego akurat nauczyłam się od Teściowej ;) W domu, u Mamy preferuje
Kuchnia w czekoladzieMoja pierwsza wędlina przygotowana w szynkowarze. Dzięki Monice z bloga Sio-smutki i jej przepisowi na łopatkę z szynkowara, postanowiłam to urządzenie zakupić. Schab
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieRating: Przepyszne kotleciki z jajek podałam dzisiaj na śniadanie – kilka razy sięgałam po ten przepis, ale za każdym razem odkładałam na bok obawiając się, że
Magiczny GarnekPanierowane mięso, lub ryby są w naszym kraju bardzo popularne. W niektórych domach co niedziele obtacza się schab w jajku, bułce tarte, czy mące i smaży. My pokażemy troszkę inną panierkę, może nie do końca nadaje się do schabu, ale kawałki kurczaka, czy ryba wychodzą znakomicie. Do poszukiwań przepisu na chrupiącego kurczaka zachęciła nas podobnie jak w przypadku, smażonego makaronu
KasiaiKrzysiu.plPrzepyszna domowa mielonka ze słoika - moje wspomnienie z dzieciństwa. Ze aromatycznym smalczykiem na górze i galaretką, w której można moczyć chleb i wyjadać prosto ze słoika
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTe placuszki są leciutkie jak pianka i smakują obłędnie. Upieczenie takich chmurek to najlepszy sposób na wykorzystanie białek a efekt zadziwi każdego. Polecam same lub z
Moje Małe Czarowaniemisy, dodajemy odmierzony cukier. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe , niegorące czasem bo drożdże nam się sparzą. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do mąki. W bijamy jajo i miksujemy na jednolitą masę.Zostawiłam na 20 minut pod ściereczką. Nastawiłam garnek z olejem i łyżką nakładałam ciasto racuch-owe. Porosły mi jak pączuszki, Smażyłam z obu stron na dosyć
Różowa kuchniareszta mięsa może stanowić wyśmienitą wędlinę domowej roboty. Przepis własny Składniki: mięso wieprzowe, kawałek 1,5 kg (łopatka, szynka) folia aluminiowa + łyżeczka smalcu do natłuszczenia folii 1 jajo kopiasta łyżka musztardy ziołowej łyżka białej gorczycy 10 ziaren ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu ziołowego liść laurowy łyżka suszonego oregano sok wyciśnięty z 1 cytryny łyżeczka soli Wykonanie: Mięso natrzeć
Poezja Smaków - blog kulinarnyNie ma nic lepszego jak pyszne wilgotne ciasto, a jednocześnie puszyste i naszpikowane bakaliami :) Takim ciastem jest właśnie makowiec japoński, który również
Kuchenne WariacjeDzisiaj propozycja na kolejne sycące śniadanie dla dzieci i dorosłych. Płatki owsiane w połączeniu z owocami na pewno posmakują każdemu. Można je przygotować na śniadanie albo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieoregano, papryka słodka i ostra Przygotowanie: Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę – będzie nam potrzebna gdy już zrobimy porządek z mięsem. Mięso wrzucamy do miski, wbijamy do niego jajo. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do mięska, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Teraz trochę pobrudzimy rączki – wszystko trzeba wygnieść dłonią ;) Masa jest dość klejąca – to dlatego
Jak gotować i nie zwariowaćJeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy czasu ani ochoty na kilkugodzinne pieczenie, możemy zrobić ziemniaczki. W zasadzie możemy użyć wszystkiego, co mamy pod
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBardzo szybkie i proste do przygotowania paszteciki z mięsa, które pozostało nam np. z rosołu. Znakomite na ciepło i na zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie