osoba to na prawdę byliśmy w szoku. Jedzenie the best do tego ogromne porcje, tak naprawdę najadłam się przystawką którą był tatar wołowy z marynowanymi kurkami, cebulą i przepiórczym jajem. Daniem głównym były pyzy z mięsem w sosie z boczniaka, a na deser zaserwowali budyń waniliowy z wodą różą - tylko nie myślcie, że nie dałam rady, zjadłam wszystko do samego
Niezły MłynekSPÓD: 150 g miękkiego masła 100 g przesianego cukru pudru 1 jajko 250 g mąki Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajo, jeszcze chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie
Rozpustne gotowaniebłyskawicznie, są banalnie proste i stanowią idealny szybki deser lub przekąskę dla niespodziewanych gości. SKŁADNIKI: (na 8 sztuk) 3/4 szkl mąki* 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 2 jajka 3/4 szkl maślanki (ewentualnie kefiru) 1/4 szkl mleka 50 g masła 2 łyżki cukru (w zdrowszej wersji - trzcinowy) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kto ugości moich gości?Mój jogurt przeszedł najważniejszy dla mnie test czyli masa to quiche’a. Moja ulubiona potrawa z czasów wegetariańskich, wystarczyło zagnieść kruche ciasto, wymieszać jogurt z jajkami i zalać tą masą jakiekolwiek podduszone warzywa, pół godzinki i obiad był gotowy, po przejściu na weganizm sprawa się trochę skomplikowała, ale na szczęście odkryłam jogurt wegański i znowu będę mogła robić nieskończenie
greenscarfgłębi pizzy i jeżeli ktoś ma problem z doborem przypraw to będzie zachwycony efektem końcowym. Przepis własny Składniki na 2 blaszki okrągłe jak na zdjęciu. Składniki na ciasto: 1 jajo 30 dag mąki pszennej tortowej 3 dag drożdży 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru szczypta soli Mleko podgrzać tak by było ciepłe. Rozkruszyć drożdże, rozetrzeć z cukrem i dodać mleko. Kiedy
Poezja Smaków - blog kulinarnykremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej w młynku. Ubij na sztywno, dodaj
SMYKWKUCHNIChociaż kawowy smak mocno konkuruje z gruszkami. Następym razem przetestuję z delikatniejszym kremem waniliowym ... a może z dodatkiem ajerkoniaku ? hmmmm Można poeksperymentować :) Składniki : Biszkopt czekoladowy : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 3 łyki oleju 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnego proszku ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu
Malinowa Kawiarenkasmak. Jeśli jednak ktoś nie da się namówić na gorzką czekoladę, wystarczy w przepisie użyć czekolady mlecznej. To jedno z najlepszych moich ciast, więc szczerze polecam :) Biszkopt kakaowy: 7 jajek 200 g drobnego cukru do wypieków 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dalej
Trzeci talerzbułki tartej, 250 ml mleka, 60 g masła, 4 jajka, 80 g mąki, sól, Bułkę wsypać do miski, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać, 1 łyżeczkę soli, roztopione masło i żółtka, dokładnie wymieszać/wyrobić. Białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Do bułki dodać białka i mąkę, wymieszać. Z ciasta wyrabiać okrągłe knedle
królestwo garówprzypali, a na dodatek, co zawsze podkreślam, smaki są zdecydowanie bardziej intensywne. Polecam. składniki na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko, lekko roztrzepane 1/3 szklanki tartej bułki 1/2 - 1 łyżeczka czosnku suszonego lub świeżego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta soli do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki
Stare GaryDzisiaj pyszne śniadanie, ze zrobieniem którego poradzi sobie nawet beztalencie kulinarne albo ktoś kto dopiero uczy się gotowania. Tosty francuskie to kromki pieczywa namoczone w mieszance jajek i mleka a potem usmażone na maśle. Smakują jak placuszki a nie trzeba szykować żadnego ciasta. Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka , ale od biedy nada
Smaczna Pyzastartego lub drobno pokrojonego sera żółtego 55 g posiekanych pieczarek 4 g mąki szymanowskiej (1 łyżeczka) 4 g bułki tartej (1 łyżeczka) 20 g (pół) roztrzepanego jajka sól pieprz do smażenia 1 łyżka oleju Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki mieszamy. 2. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe kotleciki. 3. Smażymy na oleju. Można spróbować w piekarniku :) Jeżeli spróbujecie z piekarnika, dajcie
Malowane smakiemmigdałowych 250 g mąki 200 g masła 75 g cukru 1 jajko 3 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajem na puch. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Palce zanurzać w mące i formować rogaliki. Układać na blaszce z piekarnika i piec w 180*C około kwadransa. Po upieczeniu jeszcze ciepłe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaokoło 30 - 40 minut w 180 stopniach, najlepiej na termoobiegu. Czym dłużej będą się piec tym bardziej będą chrupkie, ale też suche. Kilka przydatnych wskazówek: Do ciasta można dodać jajko, lecz dla mnie jest ono zbędne. Placki można smażyć na patelni, ja jednak wolę wersję pieczoną. Wszystkie składniki muszą być jak najbardziej odsączone od wody i nie rozgotowane! Jeżeli chcesz
Pland based filleupieczenia! Składniki 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka czekolady pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki oleju 1 jajo 1 szklanka mleka Polewa 1 tabliczka czekolady deserowej opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokruszone orzechy Wykonanie: Przygotować dwie miseczki - w jednej wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej wymieszać składniki mokre . Mokre
kgwjanczewo