jajko - 22300 przepisów (strona:657/1487)

Biszkoptowy torcik w kształcie lalki 251

mnie zupełnie nowe wyzwanie i chyba poradziłam sobie całkiem nieźle. Z resztą oceńcie sami. Tort z kremem śmietankowym i o smaku owoców leśnych Do przygotowania biszkoptów będziemy potrzebować: 9 jajek 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, jeśli np. nie jesteście pewni jajek lub piekarnika(...)typu barbi z nogami owiniętymi folią spożywczą lub specjalna połówka lalki (bez nóg, ale ze szpikulcem) do tortów tego typu Najpierw musimy upiec trzy biszkopty. Każdy pieczemy z 3 jajek, 0,5 szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy oddzielnie. Nie robimy

Ratunku obiad
Placki z dyni hokkaido z sosem czosnkowym 240

najsmaczniejsza odmiana tego warzywa. Tym razem przygotowałam z niej placki , które bardzo polecam. Składniki na 2 porcje: 1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g) 1 mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz sól curry w proszku olej do smażenia Na sos: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pieprz sól Sposób przygotowania: Dynię obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Cebulę również obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do warzyw dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Jeśli masa wydaje się za sucha, można dodać więcej jajka, jeśli jest zbyt lejąca, dodać mąki. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i formować zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku

Obiad za dychę
Niebieski tort urodzinowy. Projekt WIOSNA!!! 402

jada się na co dzień. Opłatek na tort i masę cukierniczą kupiłam w Galerii Cukiernika w Krakowie. Zacznijmy więc od biszkoptu: Biszkopt rzucany Składniki na tortownicę 22 cm: 5 jaj; 3/4 szkl. mąki pszennej; 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej; 3/4 szkl. cukru. Ewentualnie barwniki spożywcze. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier. Nadal ubijając dodajemy

Miksturownik
Frittata z warzywami i boczkiem 271

osoby czyli jedną patelnię: *  warzywa jakie się chce, u mnie dzisiaj mrożonka z zielonych warzyw * wędlina – kiełbasa, resztki wędlin, u mnie dzisiaj 4 plastry boczku * 3 całe jajka i 2 żółtka* * 1-2 łyżki oleju dla zwilżenia patelni - patelnia najlepsza z powłoką nieprzywieralną   Na patelnię wlałam olej, wrzuciłam mrożonkę na ok. 10 minut na mały ogień, często mieszałam(...)międzyczasie pokroiłam boczek i wrzuciłam na  chwilkę na drugą patelnię, można również przyrumienić mocniej, jak kto lubi. Jajka z żółtkami rozbełtałam w garnuszku, posoliłam. Boczek rozłożyłam równomiernie na warzywach, zalałam jajkami i włożyłam na kilka minut do piekarnika, bo akurat miałam nagrzany jeszcze po wcześniejszym pieczeniu chleba. Zwykle jednak piekę na palniku kuchenki, ale musi być malutki ogień

Zdrowa Kuchnia Sowy
Filety rybne w serowej panierce 183

Filety rybne serwuję najczęściej w postaci panierowanej w jajku. Tym razem wymyśliłam sobie urozmaicenie w postaci dodania sera. Składniki: * 3 filety * 2 jajka * garść sera żółtego startego na grubych oczkach * sól, pieprz, papryka słodka Jajka rozbełtałam, przyprawiłam, dodałam ser i wymieszałam. Maczałam lekko posolone filety w masie jajeczno - serowej, a po położeniu na rozgrzany tłuszcz dodatkowo nakładałam masę na wierzch(...)Smażyłam do zrumienienia, delikatnie przekładając na drugą stronę. Rybka wyszła bardzo smaczna:) ********** A dzisiaj zrobiłam wersję taką: maczałam fileta w jajku, a potem w żółtym serze  startym na drobnych oczkach wymieszanym z małą ilością mąki pp. Również polecam, wyszła świetna chrupiąca skórka serowa:) Na I fazie ta wersja nie jest polecana - można ew. mąkę zastąpić mielonymi otrębami - podaję

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wyjazdowe ciasteczka z masłem orzechowym i bakaliami 344

masła * 200 g masła orzechowego * 130 g brązowego cukru - dałam jak zwykle fruktozę * 200 g mąki - dałam mąkę pełnoziarnistą typ 1850 graham * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 2 jajka * 100 g płatków owsianych * 100 g bakalii - dałam orzechy nerkowce i włoskie, żurawinę, morele suszone * 3-4 łyżki mleka, w zależności od konsystencji - u mnie nie było potrzeby dodawać Najpierw nastawiłam piekarnik(...)pojęcia jak takie coś miałabym miksować, a może nie mam po prostu stosownej końcówki, dlatego zawsze ucieram w makutrze i dobrze jest! Do masy dodałam mąkę, sodę, jajka i płatki i dobrze wymieszałam. Dorzuciłam bakalie i znów wymieszałam. Toczyłam kulki (bardzo dobrze się lepiły, nawet nie potrzeba było rękawiczek), kładłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczałam. Zrobiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zapiekane bakalie 210

kurs ostatnio (zresztą po raz 3) zaliczyłam i polecam:) Przepis prosty, składniki smakowite i zdrowe, więc nie czekał długo na realizację:) Składniki na ok. 30 ciasteczek: 4 średnie jajka 100 g rodzynek 150 g słonecznika lub dyni - dałam większość słonecznika i łyżkę dyni  100 g orzechów włoskich lub migdałów - dałam 150 g mieszanki, również z orzechami nerkowca  dołożyłam kilka(...)Jajka lekko roztrzepałam i dosypałam do nich wymieszane i pokrojone na niewielkie kawałki bakalie. Z masy zrobiłam kupki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyłam do piekarnika na 15 min. w temp. 160 0 C. Ciasteczka, ku mojemu zdziwieniu, nie wyszły chrupiące, bo takich się spodziewałam, tylko bardzo miękkie, co nie jest ich wadą, a wręcz przeciwnie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Barszcz (?) z płatkami orkiszowymi - nadspodziewanie dobry 199

pora *  spory burak  *  2 łyżki płatków orkiszowych *  sól, tymianek, bazylia, zmielony kminek *  2 ząbki czosnku *  łyżka soku z cytryny *  dodat ki : jajko ugotowane na twardo i gar ś ć ugotowanej ciecierzycy Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1.  na wrzątek wrzuciłam pietruszkę (sł) 2.  dodałam seler i pora (o) Gotowałam(...)życiu jeszcze ich do zupy nie dodawałam (o) Gotowałam jeszcze ok. 15 min. , po czym lekko zmiksowałam. Na talerz wycisnęłam 1/2 ząbka czosnku, nalałam zupę, wymieszałam i włożyłam pokrojone jajko na twardo. Posypałam koperkiem i zjadłam dziwiąc się (i ciesząc), że takie dobre mi wyszło:) Danie bez dodatku jajka odpowiednie na I fazę MM. A na drugi dzień zamiast jajka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 189

dziewczynki od razu chciały otworzyć kokosowe ciastka, chyba zachęciła je do tego sympatyczna małpka widniejąca na opakowaniu CIASTKA KOKOSOWE: Skład: mąka pszenna, tłuszcz roślinny, wiórki kokosowe ( 16,5%), cukier, jaja, aromat identyczny z naturalnym. Masa netto: 145 g Wartość odżywcza w 100g produktu - 2237,7kJ/ 532,8kcal MOJA OPINIA: Ciastka kruchutkie i bardzo kokosowe. Idealne do herbaty lub ciepłego

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 186

Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki:  500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów małą garść płatków migdałowych Przygotowanie

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 255

minut. Zaprawić zupę śmietaną - zagotować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron Wielicki WSTĄŻKA - produkowany  tradycyjną metodą walcową, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny oraz ze świeżych jaj. Makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - zapiekanek warzywnych, mięsnych, serowych - potraw mięsnych

kolorowotorcikowo
Czekoladowiec z bazylią 173

ciasto: 6 jaj 1 szkl. cukru pudru 250 g margaryny 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka listków siekanej bazylii czerwonej Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Do utartej na puch margaryny dodajemy po jednym żółtku - ciągle ucierając. Mąki, kakao i proszek do pieczenia łączymy razem. Wsypujemy

kolorowotorcikowo
Krem selerowo-szpinakowy z jajkiem 183

rozdrobnionego 3 żabki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki śmietanki 30% sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego białego 2 łyżki soku z cytryny gotowane jajka Wykonanie: W garnku delikatnie podgrzać oliwę z oliwek. Czosnek rozetrzeć - dodać do oliwy - delikatnie podsmażyć. Łodygi selera umyć, pokroić w kostkę - dodać do czosnku - smażyć około 3-5 minut(...)będzie miękki. Pod koniec gotowania dolać śmietankę, sok z cytryny i ocet winny. Doprawić do smaku. Gotową zupę zblendować na krem. Krem selerowo-szpinakowy podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Babka marmurkowa oblana czekoladą 210

oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki: 12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa ) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj 250 g masła ( lub po 125 g masła i margaryny ) 2 szklanki cukru 250 ml mleka 4 łyżki kakao, u mnie DecoMorreno do polania: 100 g kuwetury lub gorzkiej czekolady 1 łyżka

kolorowotorcikowo
Drożdżówki z dżemem ( koperty z dżemem ) 195

długi spacer czy rowerową przejażdżkę.   Składniki: 3,5 szkl mąki pszennej 20 g drożdży 3 łyżki cukru około 1 szklanki letniego mleka 100 g masła 1 całe jajko 1 żółtko dowolny gęsty dżem - ja pomieszałam powidła z marmoladą jeżynową. dodatkowo - jajko do posmarowania drożdżówek Wykonanie:  W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić(...)około 30-40 minut. Czas rośnięcia zależy od temperatury powietrza. Korzystając z uroków pogody, polecam postawić w tym najbardziej nasłonecznionym pokoju ;) Przed wstawieniem do piekarnika drożdżówki posmarować roztrzepanym  jajkiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte i posmarowane jajkiem bułeczki piec przez około 15 minut, na złoto. Smacznego

kolorowotorcikowo