jajko - 22300 przepisów (strona:662/1487)

Najlepszy sorbet. Jeżynowy 161

coraz więcej ciekawych pomysłów. Zobaczymy, ile uda wcielić mi się w życie, zanim na dobre się skończą...Tym razem mam dla Was lody. Nie byle jakie, bo jeżynowe. Bez jajek, mleka, śmietany. Jednym słowem: sorbet. A konsystencję ma taką, jakby tam było przynajmniej z pół litra kremówki! Jestem z niego niesłychanie dumna: to najlepszy sorbet, jaki kiedykolwiek zrobiłam, i jeden

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Botwinka 196

miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki, dodać chochlę ciepłej zupy i dokładnie wymieszać. Całość dodać do zupy i wymieszać.Koperek drobno posiekać i dodać do zupy.Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, lub zmniejszyć jego ilość. Najlepiej nie rezygnować z octu czy z soku z cytryny, bo on zapewnia zupie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką 379

wodę i zupę cebulową i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Na jego dnie ułożyć plastry ziemniaków, następnie położyć różyczki brokułów, posypać drobno pokrojonym jajkiem i wędliną, zalać sosem śmietanowo-cebulowym i posypać na wierzchu startą mozzarellą i prażoną cebulką.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka

Gospodyni Miejska
Kuleczki poppingowe z parowaru 226

łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego3 łyżki mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały) 1 łyżka żurawiny suszonej 1 łyżka sezamu 2 łyżki miodu 1 jajko   Przepis jest bardzo prosty :) Wszystkie składniki dodajemy po kolei do miski po czym mieszamy, żeby się ładnie wszystkie produkty połączyły. Po czym formujemy kuleczki czy inne płaskie ciasteczka

Parowar Faceta
677. Domowy chleb. 181

Tost(y?)* z  żółtym serem,szynką, jajkiem sadzonym** i szczypiorkiemkeczup, ogórek, pomidor, sałata*z domowego chleba na zakwasie z suszoną żurawiną(nasza miłość z mamą, żurawina musi być obowiązkowo *.* )(chleb opieczony, a następnie usmażony z serem na patelni )** z płynnym żółtkiemMatko, ale duszno :OCzasami sama jestem na siebie zła, za.. za wszystko, własną głupotę przede wszystkim

More food, love and dreams
ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE 234

warzywa.Do zupy wlewamyzakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przezpraskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamyśmietaną.Chlebki wydrążamy w środku, zapiekamy po ok 5 minut wpiekarniku, wlewamy żurek, podajemy z jajkiem i białą kiełbaskąpieczoną

Z Majeczką w kuchni
Kluski leniwe 589

Czy jest ktoś, kto nie lubi klusek leniwych? Ja uwielbiam :) Na obiad, na kolację, na słodko, na słono... Poniżej przepis na moją wersję - z cukrem i

My Culinary Art
Śniadanie na słodko 191

śniadanie, które Wam proponuję, przywołuje na myśl wspomnienia wczesnego dzieciństwa, kiedy to często jadłam ten placek, u mnie w domu zwany "grzybkiem", przyrządzany przez mamę lub babcię :). Składniki: 1 jajko 3 łyżki mąki 1/4 szklanki wody szczypta soli płaska łyżka cukru Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, na którym smażymy ciasto

Taste Of My Day
Ciasto na quiche / wytrawną tartę 132

blasze :)  Zachęcam Was do eksperymentowania ze smakami i kombinacją składników oraz do dzielenia się ze mną Waszymi odkryciami. Składniki: 2 szklanki mąki pół margaryny (125g) 1 lub 2 jajka płaska łyżeczka soli opcjonalnie zioła: majeranek / tymianek / zioła prowansalskie Wykonanie: Wszystkie produkty łączymy i zagniatamy ciasto. Wykładamy je na formę i dokładnie ją nim oblepiamy, po czym nakłuwamy placek widelcem

Taste Of My Day
Muffinki owsiane 189

pszennej (możecie też użyć mąki razowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów pszennych szczypta soli 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 starte jabłko średniej wielkości 3 łyżki oleju ok 1/3 szklanki miodu garść rodzynek / żurawiny po łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu opcjonalnie: szczypta kardamonu, ulubione orzechy

Taste Of My Day
Biszkoptowy omlet 169

Idealny omlet na śniadanie z cukrem pudrem, dżemem, Nutellą lub świeżymi owocami :) Składniki na 1 omlet: 3 jajka 2 łyżki mąki szczypta soli masło do wysmarowania patelni cukier puder dżem (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek, mąkę przesiewamy. W jednej miseczce dokładnie mieszamy żółtka z mąką, w drugiej ubijamy na sztywno białka

My Culinary Art
Tort tęczowy w kratkę 241

mamy je w swojej kuchni to połowa trudności już za nami :) Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji: 12 Składniki: Biszkopty (6 szt. każdy będzie w innym kolorze) 8 jajek 2-3 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka cukru z wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany kremówki 30% 50g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru

Kolizje Smaków
Bułeczki odrywane ..z bakaliami i dżemem 218

dodatek jeszcze dżem...pycha.. 20 g świeżych drożdży 350 g mąki  50 g cukru cukier waniliowy 70 g miękkiego masła 120 ml ciepłego mleka 1 jajko spora garść mieszanki studenckiej Helio dżem Łowicz Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać. Na koniec dodać mieszankę studencką.Wyrobione - przykryć

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówka z bakaliami 193

dodatkiem bakalii..czyli mieszanki studenckiej Helio. 20 g świeżych drożdży 350 g mąki  50 g  cukru cukier waniliowy 70 g miękkiego masła 120 ml ciepłego mleka 1 jajko spora garść mieszanki studenckiej Helio Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać. Na koniec dodać mieszankę studencką.Wyrobione - przykryć

Moje domowe kucharzenie
Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte 352

Wypełniony nadzieniem z orzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii. Składniki: Kruche ciasto: 200 g masła 175 g cukru 2 jajka 400 g mąki pszennej sól szczypta Nadzienie: 200 g orzechów włoskich 150 g orzechów laskowych 200 g cukru 200 g śmietany kremówki 4 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu Dodatkowo(...)masło do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia jajko do posmarowania Przygotowanie: Masa orzechowa:  Orzechy włoskie i laskowe pokroić. Na patelni stopić i lekko  skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia

Ala piecze i gotuje