jajko - 22300 przepisów (strona:662/1487)

Placki z dyni hokkaido z sosem czosnkowym 211

najsmaczniejsza odmiana tego warzywa. Tym razem przygotowałam z niej placki , które bardzo polecam. Składniki na 2 porcje: 1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g) 1 mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz sól curry w proszku olej do smażenia Na sos: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pieprz sól Sposób przygotowania: Dynię obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Cebulę również obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do warzyw dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Jeśli masa wydaje się za sucha, można dodać więcej jajka, jeśli jest zbyt lejąca, dodać mąki. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i formować zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku

Obiad za dychę
Niebieski tort urodzinowy. Projekt WIOSNA!!! 371

jada się na co dzień. Opłatek na tort i masę cukierniczą kupiłam w Galerii Cukiernika w Krakowie. Zacznijmy więc od biszkoptu: Biszkopt rzucany Składniki na tortownicę 22 cm: 5 jaj; 3/4 szkl. mąki pszennej; 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej; 3/4 szkl. cukru. Ewentualnie barwniki spożywcze. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier. Nadal ubijając dodajemy

Miksturownik
Jajecznica z maślakami :) 130

Kolejny weekend na działeczce... W sobotę na śniadanie miały być jajka na miękko... Miały. Pojechałam rano po pyszny wiejski chleb, a kiedy wróciłam i wysiadłam z auta wyrósł koło mnie śliczny maślaczek ;) Oczywiście plany śniadaniowe uległy zmianie, a po piętnastu minutach buszowania pomiędzy sosenkami miałam to, co na zdjęciu :) Wystarczyło ;) Maślaki to moje ulubione grzyby do jajecznicy :) Krótka instrukcja wykonania(...)Składniki (2 porcje): - maślaki - 4 -5 jajek - łyżka masła - sól - opcjonalnie: mała cebula, pieprz Przygotowanie: 1. Maślaki obieramy ze skórki, korzonki delikatnie czyścimy nożykiem. Kroimy je w kostkę. 2. Rozgrzewamy masło na patelni, a kiedy się roztopi wrzucamy grzybki (i ewentualnie pokrojoną w kostkę niedużą cebulkę). Delikatnie solimy i porządnie podsmażamy kilka minut. 3. Wbijamy jajka i jeszcze raz solimy

Kraina Tysiąca Smaków
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 161

część pisana już z większą precyzją i dokładną ilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami ! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów. Wśród wielu przepisów na potrawy zwykłe i niezwykłe znajdziemy również

Kraina Tysiąca Smaków
Kluski śląskie - prosty przepis 8294

Nikogo nie cytując - smacznie jak u mamy:) Najprostszy na świecie przepis:) Potrzebne są dosłownie trzy składniki: ugotowane ziemniaki, jajko i mąka ziemniaczana. No i osolona woda do gotowania :)  Nie podaję konkretnej ilości ziemniaków, bo sama zazwyczaj wykorzystuję takie, które zostały po obiedzie albo gotuję "na oko". W każdym razie na około kilogram ziemniaków spokojnie wystarczy jedno jajko.  Ziemniaki(...)będą takie ładne. Te które widzicie też były przygotowane "na leniucha", czyli właśnie potłuczone ;)  Składniki:  - ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki - mąka ziemniaczana (ilość opisana dalej) - 1 jajko - duży garnek wrzącej, osolonej wody Przygotowanie: 1. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ziemniaków kulkę i spłaszczamy ją z wierzchu. Następnie, jak na poniższym zdjęciu, wycinamy jedną czwartą i odsuwamy

Kraina Tysiąca Smaków
Jajka zapiekane w szynce z żółtym serem i szczypiorkiem 160

Jajka zapiekane w szynce z żółtym serem i szczypiorkiem Jajka zapiekane w szynce bardzo ładnie prezentują się na stole, dlatego są idealne na wielkanocne śniadanie. Podałam je z żółtym serem i szczypiorkiem, ale można też użyć innych dodatków: mozzarelli, suszonych pomidorów lub rzeżuchy czy kiełków rzodkiewki. Podaję składniki na 1 porcję, łatwo można pomnożyć przez ilość osób w rodzinie ;) Ponieważ

Kraina Tysiąca Smaków
Frittata z warzywami i boczkiem 248

osoby czyli jedną patelnię: *  warzywa jakie się chce, u mnie dzisiaj mrożonka z zielonych warzyw * wędlina – kiełbasa, resztki wędlin, u mnie dzisiaj 4 plastry boczku * 3 całe jajka i 2 żółtka* * 1-2 łyżki oleju dla zwilżenia patelni - patelnia najlepsza z powłoką nieprzywieralną   Na patelnię wlałam olej, wrzuciłam mrożonkę na ok. 10 minut na mały ogień, często mieszałam(...)międzyczasie pokroiłam boczek i wrzuciłam na  chwilkę na drugą patelnię, można również przyrumienić mocniej, jak kto lubi. Jajka z żółtkami rozbełtałam w garnuszku, posoliłam. Boczek rozłożyłam równomiernie na warzywach, zalałam jajkami i włożyłam na kilka minut do piekarnika, bo akurat miałam nagrzany jeszcze po wcześniejszym pieczeniu chleba. Zwykle jednak piekę na palniku kuchenki, ale musi być malutki ogień

Zdrowa Kuchnia Sowy
Filety rybne w serowej panierce 164

Filety rybne serwuję najczęściej w postaci panierowanej w jajku. Tym razem wymyśliłam sobie urozmaicenie w postaci dodania sera. Składniki: * 3 filety * 2 jajka * garść sera żółtego startego na grubych oczkach * sól, pieprz, papryka słodka Jajka rozbełtałam, przyprawiłam, dodałam ser i wymieszałam. Maczałam lekko posolone filety w masie jajeczno - serowej, a po położeniu na rozgrzany tłuszcz dodatkowo nakładałam masę na wierzch(...)Smażyłam do zrumienienia, delikatnie przekładając na drugą stronę. Rybka wyszła bardzo smaczna:) ********** A dzisiaj zrobiłam wersję taką: maczałam fileta w jajku, a potem w żółtym serze  startym na drobnych oczkach wymieszanym z małą ilością mąki pp. Również polecam, wyszła świetna chrupiąca skórka serowa:) Na I fazie ta wersja nie jest polecana - można ew. mąkę zastąpić mielonymi otrębami - podaję

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wyjazdowe ciasteczka z masłem orzechowym i bakaliami 317

masła * 200 g masła orzechowego * 130 g brązowego cukru - dałam jak zwykle fruktozę * 200 g mąki - dałam mąkę pełnoziarnistą typ 1850 graham * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 2 jajka * 100 g płatków owsianych * 100 g bakalii - dałam orzechy nerkowce i włoskie, żurawinę, morele suszone * 3-4 łyżki mleka, w zależności od konsystencji - u mnie nie było potrzeby dodawać Najpierw nastawiłam piekarnik(...)pojęcia jak takie coś miałabym miksować, a może nie mam po prostu stosownej końcówki, dlatego zawsze ucieram w makutrze i dobrze jest! Do masy dodałam mąkę, sodę, jajka i płatki i dobrze wymieszałam. Dorzuciłam bakalie i znów wymieszałam. Toczyłam kulki (bardzo dobrze się lepiły, nawet nie potrzeba było rękawiczek), kładłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczałam. Zrobiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zapiekane bakalie 184

kurs ostatnio (zresztą po raz 3) zaliczyłam i polecam:) Przepis prosty, składniki smakowite i zdrowe, więc nie czekał długo na realizację:) Składniki na ok. 30 ciasteczek: 4 średnie jajka 100 g rodzynek 150 g słonecznika lub dyni - dałam większość słonecznika i łyżkę dyni  100 g orzechów włoskich lub migdałów - dałam 150 g mieszanki, również z orzechami nerkowca  dołożyłam kilka(...)Jajka lekko roztrzepałam i dosypałam do nich wymieszane i pokrojone na niewielkie kawałki bakalie. Z masy zrobiłam kupki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyłam do piekarnika na 15 min. w temp. 160 0 C. Ciasteczka, ku mojemu zdziwieniu, nie wyszły chrupiące, bo takich się spodziewałam, tylko bardzo miękkie, co nie jest ich wadą, a wręcz przeciwnie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Barszcz (?) z płatkami orkiszowymi - nadspodziewanie dobry 168

pora *  spory burak  *  2 łyżki płatków orkiszowych *  sól, tymianek, bazylia, zmielony kminek *  2 ząbki czosnku *  łyżka soku z cytryny *  dodat ki : jajko ugotowane na twardo i gar ś ć ugotowanej ciecierzycy Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1.  na wrzątek wrzuciłam pietruszkę (sł) 2.  dodałam seler i pora (o) Gotowałam(...)życiu jeszcze ich do zupy nie dodawałam (o) Gotowałam jeszcze ok. 15 min. , po czym lekko zmiksowałam. Na talerz wycisnęłam 1/2 ząbka czosnku, nalałam zupę, wymieszałam i włożyłam pokrojone jajko na twardo. Posypałam koperkiem i zjadłam dziwiąc się (i ciesząc), że takie dobre mi wyszło:) Danie bez dodatku jajka odpowiednie na I fazę MM. A na drugi dzień zamiast jajka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 162

dziewczynki od razu chciały otworzyć kokosowe ciastka, chyba zachęciła je do tego sympatyczna małpka widniejąca na opakowaniu CIASTKA KOKOSOWE: Skład: mąka pszenna, tłuszcz roślinny, wiórki kokosowe ( 16,5%), cukier, jaja, aromat identyczny z naturalnym. Masa netto: 145 g Wartość odżywcza w 100g produktu - 2237,7kJ/ 532,8kcal MOJA OPINIA: Ciastka kruchutkie i bardzo kokosowe. Idealne do herbaty lub ciepłego

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 164

Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki:  500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów małą garść płatków migdałowych Przygotowanie

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 230

minut. Zaprawić zupę śmietaną - zagotować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron Wielicki WSTĄŻKA - produkowany  tradycyjną metodą walcową, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny oraz ze świeżych jaj. Makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - zapiekanek warzywnych, mięsnych, serowych - potraw mięsnych

kolorowotorcikowo
Czekoladowiec z bazylią 145

ciasto: 6 jaj 1 szkl. cukru pudru 250 g margaryny 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka listków siekanej bazylii czerwonej Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Do utartej na puch margaryny dodajemy po jednym żółtku - ciągle ucierając. Mąki, kakao i proszek do pieczenia łączymy razem. Wsypujemy

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania