rozdrobnionego 3 żabki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki śmietanki 30% sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego białego 2 łyżki soku z cytryny gotowane jajka Wykonanie: W garnku delikatnie podgrzać oliwę z oliwek. Czosnek rozetrzeć - dodać do oliwy - delikatnie podsmażyć. Łodygi selera umyć, pokroić w kostkę - dodać do czosnku - smażyć około 3-5 minut(...)będzie miękki. Pod koniec gotowania dolać śmietankę, sok z cytryny i ocet winny. Doprawić do smaku. Gotową zupę zblendować na krem. Krem selerowo-szpinakowy podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego
kolorowotorcikowooszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki: 12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa ) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj 250 g masła ( lub po 125 g masła i margaryny ) 2 szklanki cukru 250 ml mleka 4 łyżki kakao, u mnie DecoMorreno do polania: 100 g kuwetury lub gorzkiej czekolady 1 łyżka
kolorowotorcikowodługi spacer czy rowerową przejażdżkę. Składniki: 3,5 szkl mąki pszennej 20 g drożdży 3 łyżki cukru około 1 szklanki letniego mleka 100 g masła 1 całe jajko 1 żółtko dowolny gęsty dżem - ja pomieszałam powidła z marmoladą jeżynową. dodatkowo - jajko do posmarowania drożdżówek Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić(...)około 30-40 minut. Czas rośnięcia zależy od temperatury powietrza. Korzystając z uroków pogody, polecam postawić w tym najbardziej nasłonecznionym pokoju ;) Przed wstawieniem do piekarnika drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte i posmarowane jajkiem bułeczki piec przez około 15 minut, na złoto. Smacznego
kolorowotorcikowojeszcze nie raz, gdyż wystarczy wymienić składniki nadzienia na inne, a radość ta sama. Polecam! Składniki: [Przepis stąd . Oczywiście z moimi zmianami.] Ciasto: -200 g mąki -120 g masła -jajko -1 łyżeczka soli Nadzienie: -500 g zielonych szparagów -mała cebula -100 g śmietany 18% -2 jajka -1 łyżka mąki -2 pomidory -sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Zagnieść wszystkie składniki(...)pół. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. 3. Cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę. 4. Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na cząstki. 5. Śmietanę wymieszać z jajkami, mąką, solą, ziołami i pieprzem. 6. Formę na tarte wysmarować margaryną. Ciasto wykleić w formie, ponakuwać widelcem, posypać cebulką i ułożyć na niej szparagi. Kolejno rozłożyć kawałki pomidorów. Całość zalać
Pasja Smakuhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: Ciasto: 1 ½ kg ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 4 jajka mąka pszenna do posypania sól Farsz: 25 dag mięsa mielonego cebula 1 jajko czerstwa bułka sól, pieprz 20 dag boczku na skwarki Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Dodać jajka(...)Szybko wyrobić gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Przełożyć do miski. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę. Wymieszać. Dodać jajko, doprawić do smaku. Formować z ciasta wałek, kroić na kawałki, wyrabiać małe placuszki, nakładać nadzienie, zlepiać. Kształtować nieduże kulki. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 5 minut
Pasja Smakurozsmakowaniu się w kurkach: risotto i kurkach w śmietanie, przyszedł czas na jajecznicę. Przyznaję się bez bicia, nie lubię jajecznicy, w ogóle nie przepadam za jajkami, jakoś mi to z dzieciństwa zostało, gdy nie mogłam ich jeść. Jajecznicę lubię tylko w wersji przygotowanej przez mojego narzeczonego. Ale przemogłam się i zrobiłam także z kurkami, bo tak wszyscy zachwalali... Powiem jedno(...)prostota i ten smak. Pyszne, jesienne śniadanie. Składniki (1 osoba) : 2 jajka szczypiorek mała cebula garść kurek 2 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: Kurki umyć i oczyścić. Większe pokroić na mniejsze części. Cebulę drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masłem. Smażyć przez kilka minut, po czym dodać kurki. Podsmażać jeszcze przez 5 minut. Jajka rozmącić w misce
Pasja Smakusmakowały. Podała je jako dodatek do pieczonej karkówki. Składniki: ziemniaki pozostałe z obiadu lub poprzedniego dnia cebula zioła prowansalskie, bazylia, oregano pieprz ziołowy sól 2 łyżki masła 1 jajko + 1 jajko do posmarowania placuszków 4-5 łyżek mąki (w zależności od ilości ziemniaków) Wykonanie: Ziemniaki przygrzać na patelni z masłem. Przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, zioła i jajko. Starannie(...)masy uformować kulki i lekko spłaszczać przed położeniem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-45 minut w temperaturze 180st.C. 10 minut przed końcem pieczenia placuszki posmarować jajkiem, by uzyskać złoty kolor. Karkówka: 6 plastrów karkówki 2 łyżki ketczupu 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu przyprawa do mięsa Wykonanie: Plastry mięsa obsypać przyprawą do mięsa i odstawić na godzinę
Pasja Smakustole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka letniego mleka 100 g masła lub margaryny 4 jajka 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z połowy cytryny ok. 48 czekoladek - u mnie Alte Excellenz 1 jajko do posmarowania rogalików Wykonanie: Drożdże rozetrzeć(...)cukru i cukrem waniliowym, 2 białka ubić na sztywną pianę. Masło lub margarynę roztopić i lekko ostudzić. Do przesianej mąki dodać sól, wyrośnięty zaczyn, skórkę z cytryny, 2 całe jajka, oraz utarte z cukrem żółtka i ubite białka. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając dłonią (chwilkę, do połączenia składników). Następnie dodawać po trochu roztopiony tłuszcz - wyrabiać za każdym razem, aż do wchłonięcia
Pasja SmakuRobiłam pierwszy raz na tegoroczne Święta - ciekawe połączenie i z pewnością jeszcze nie raz chętnie zrobię. Nie tylko na Wielkanoc :) Składniki: 8 jajek opakowanie łososia wędzonego opakowanie serka naturalnego Piątnica pół pęczka koperku sok z połówki cytryny sól, pieprz łyżka chrzanu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Żółtka przełożyć do miski
Pasja Smakuzakupić składniki i przygotować tartę na imieniny ukochanego. Niestety nie był nią zbyt zainteresowany, za to ja z mamą bardzo :)) Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 g masła 2 jajka szczypta soli nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia(...)sól, pieprz Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka i sól. Dolać trochę wody i zagnieść ciasto. Uformować i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na placek grubości 0,5 cm. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę
Pasja SmakuSpecjalność mojej siostry. Robi go tak doskonale, że ja boje się za niego brać ;)Przepis z zeszytu mamy. Składniki: 1 kg twarogu 10 jaj 30 dag margaryny 25 dag cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej rodzynki skórka pomarańczowa esencja pomarańczowa 2 opakowania herbatników Wykonanie: Twaróg przekręcić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę. Białka oddzielić
Pasja SmakuTimes New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kruche ciasto: 400 g mąki 200 g margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany ½ łyżeczki soli Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierogów suszone zioła Farsz: 30 dag wędzonego boczku 1 łyżeczka masła 1 mała cebula 1 jogurtowy serek Almette 5 pomidorków koktajlowych 3 gałązki natki pietruszki Wykonanie: Normal
Pasja Smakuprzepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013. Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 125 g masła 1 jajko Krem: 400 g śliwek 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy/waniliowy 200 ml śmietany 18% 3 jajka Wykonanie: Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia(...)cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, masło i jajko. Posiekać nożem i szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na ćwiartki. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotować gęsty budyń. Śmietanę rozkłócić z jajkami i wmieszać do ciepłego budyniu, mieszając do uzyskania
Pasja Smakuprowansalskie kilka gałązek świeżego tymianku 250 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1 jajko olej bułka tarta do panierowania 2 jajka Wykonanie: Najpierw przygotować masę ryżową (robi się podobnie jak risotto): W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i poczekać, aż będzie szklista(...)groszkiem. Wymieszać i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Do zimnego risotto dodać jajko i wymieszać. Gotową masę ryżową nakładać łyżką na rękę, na do porcję masy mięsnej i przykryć porcją risotta. Formować kule i panierować je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć
Pasja Smakuciekawe urozmaicenie zwykłego "mielonego", a robi się prawie tak samo. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 czerwonej papryki 2-3 ogórki kiszone 1 cebula sól, pieprz ziołowy chili jajko sucha bułka Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz przyprawy. Wyrobić ręką i uformować pulpeciki(...)Podawać z ryżem i sosem, np. na bazie serka wiejskiego. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, bułkę namoczyć w wodzie. Cebule i odsączoną bułkę dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mięsnej masy formować - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2012/11/kotlety-mielone-z-papryka.html#sthash.JwUeIi2X.dpuf Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć
Pasja Smaku