mnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie, z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiem i majerankiem, który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowych kolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni. Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam, żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasem(...)duża cebula 2 łyżki majeranku 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowy 1 szklanka śmietanki kremówki 1 łyżka mąki sól do smaku Do podania: jajka ugotowane na twardo Z podanej ilości wywaru odlałam ok. szklankę. Cebulę siekam bardzo drobno, czosnek przeciskam przez praskę i szklę w garnku, w którym powstanie żur, na niewielkiej ilości
W kuchni Karmel-itkizniechęci do spróbowania pokazanych przez mnie propozycji. TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. / wymyślony na poczekaniu;/ ciasto: 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki szklanka płatków owsianych 2 jajka czosnek granulowany, sól wnętrze: 300ml śmietanki 12% 3 jajka pęczek szparagów zielonych 2 pęczki koperku (lub susz z kopru) sól, biały pieprz 3 łyżki mąki Mąkę, płatki owsiane, czosnek i sól rozetrzeć(...)palcach tak, by struktura przypominała wilgotny piasek. Wbić jajka, zagnieść dokładnie i wstawić na kwadrans do lodówki. Następnie rozwałkować niezbyt cienko. Formę do tarty natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Przełożyć rozwałkowane ciasto, docisną do dna blaszki i do boków. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Podpiekać 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć z pieca. Szparagi ugotować. Jak to zrobić? Dorota
W kuchni Karmel-itkimożna by nawlec na nitkę i zawiesić na szyi, zupełnie jakby naturalną, owocową biżuterię, owocowe korale. BABKA GRYSIKOWA Z WIŚNIOWĄ KONFITURĄ. /autorski przepis inspirowany tradycyjną kuchnią małopolską;/ babka: 3 jajka szklanka grysiku (kaszy mannej) 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy konfitura(...)500g wydrylowanych dojrzałych wiśni szklanka cukru żelującego 2:1 ewentualnie cynamon Wiśnie zasypuję cukrem i zostawiam na około 30 minut, w ciągu których przygotowuję babkę. Jajka roztrzepuję z cukrem. Zagotowuję wodę w garnku, na którym ustawiam miedzianą lub plastikową miskę. Przelewam do niej jajka i ubijam je na parze do chwili, aż nie staną się puszyste i jasne oraz powiększą
W kuchni Karmel-itkiciepła, od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto : 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka 7g suchych drożdży (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 jajko masa makowa: z http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru(...)cukier, cukier waniliowy, suche drożdże. Tłuszcz rozpuszczam w rondelku i studzę. Mleko podgrzewam, aby było letnie, nie gorące. Do sypkich składników wlewam ciepłe mleko, delikatnie mieszam, po czym wbijam jajka i zagniatam ciasto. Na samym końcu, kiedy odchodzi od rąk (jeśli się tak nie dzieje, dosypać mąki), cienkim strumieniem, ciągle zagniatając, wlewać ostudzony tłuszcz. Zagnieść dokładnie elastyczną kulę i zostawić
W kuchni Karmel-itkipoście kusiłam CAMEMBERTEM Z PIECA. Teraz zapraszam na bardziej znaną, klasyczną wersję tego sera na ciepło. CAMEMBERT PANIEROWANY. /przepis znany/ 3 porcje 3 krążki sera camembert 1 duże jajko mąka bułka tarta pieprz cytrynowy olej do smażenia Jajko roztrzepuję, dodając niecałą łyżeczkę pieprzu cytrynowego. Bułkę tartą mieszam z mąką w stosunku 2 do 1 - mąka powoduje, że panierka lepiej(...)przylega do sera. Panieruję ser najpierw w jajku, potem mieszance z mąki i bułki tartej, znów w jajku i znów w bułce. Tak przygotowane sery smażę na patelni, jak schabowe, z obydwóch stron na złoty kolor. Osączam delikatnie z tłuszczu papierowym ręczniczkiem i od razu podaję. Najlepiej pasuje żurawina i frytki, których nie ma u mnie na zdjęciu. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkirównież na tej, związanej z jedzeniem.Karmel-itka w wersji wege? Wegetariańskiej, a dokładniej laktoowowegetariańskiej, gdzie wyklucza się mięso (ryby i owoce morza też), ale nie produkty pochodzenia odzwierzęcego (miód, jaja, mleko). To weganizm (najbardziej rygorystyczna wersja wegetarianizmu) wyklucza całkowicie wszystkie produkty, które w jakikolwiek sposób, nawet nie bezpośrednio, związane są ze zwierzętami.Stwierdziłam, że skoro już trwacie ze mną
W kuchni Karmel-itkiStoi nade mną Pan z aparatem. Co mam upiec, co ucierać, aby wyszło? Nie lubię robić z siebie błazna, a jeśli gotuję wszystko musi osiągnąć najwyższy poziom doskonałości. Wbijam jajka, wsypuję cukier i ucieram. Miętoszę w dłoniach fartuszek - wyjdzie? Wsypuję przesianą mąkę i proszę, dodaję sok z cytryny i jest. Wstawiam do piekarnika i z nadzieją wpatruję się w jego(...)babeczki pięknie wyrosły, a po przedzieleniu nie okazały się zupełnym gniotem, wręcz przeciwnie. Wyszły niebywale lekkie, mocno cytrynowe i puszyste. BABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Jajka ucieram z cukrem na puszystą
W kuchni Karmel-itkinastępnym wpisie pokażę do jakiej zupy pasuje idealnie. Składniki: 40 g masła (ciut mniej niż 1/4 kostki) 100 ml wody (niepełne pół szklanki) 80 g mąki (pół szklanki) 2 jajka duża szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do małego rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Włączamy ogień i czekamy, aż masło się rozpuści. Gdy masło(...)płynne, dodajemy sól i całą mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż stworzy się jednolita masa. Zdejmujemy rondelek z ognia i lekko studzimy masę (nie może być gorąca, aby po dodaniu jajek nie zrobiła się jajecznica). Następnie dodajemy jedno jajko i miksujemy (można mikserem, można też ręczną ubijaczką), aby napowietrzyć masę. Gdy jajko się wmiesza dodajemy kolejne i ponownie miksujemy. Masę przekładamy
Poezja smakuwody – a ich tajemnicą jest dokładne ubicie wszystkich składników. Pamiętam, że babcia często do połowy masy dodawała kakao i robiła lody marmurkowe. Jako, że do przepisu używamy surowych jajek koniecznie muszą być ze sprawdzonego źródła (najlepiej użyć jajek ekologicznych). Nie wiem czy powinnam się przyznawać jak wielką porcję potrafię ich zjeść, bo mimo swojej prostoty są po prostu fantastyczne(...)Składniki: 5 ekologicznych, świeżych jajek 500 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru pudru 1 laska wanilii (można zastąpić odrobiną aromatu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='5 ekologicznych, świeżych jajek 500 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru pudru 1 laska wanilii (można zastąpić odrobiną aromatu)'; document.write(" "); Jaja przelewamy wrzątkiem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy
Poezja smakuwybierać sobie do woli, ja akurat miałam resztki łososia w lodówce, więc postanowiłam je wykorzystać. W rezultacie wyszło bardzo dobre danie :) FRITTATA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CUKINIĄ Składniki: - 5 jajek - około 150 gram wędzonego łososia - mała cukinia - cebulka dymka wraz ze szczypiorem - sól, pieprz - oliwa z oliwek Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek. Cukinię również pokroić(...)dość drobną kostkę, dorzucić do cebuli. Smażyć, aż stanie się miękka. Warzywa doprawić lekko solą i pieprzem. Na końcu dołożyć pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Jajka rozbełtać w miseczce, szczypior posiekać i połączyć z jajkami. Dodać odrobinę soli - nie za dużo, bo łosoś wędzony jest słony! Jeżeli macie patelnię, którą można wkładać do piekarnika, wylejcie na nią masę jajeczną. Jeżeli
Zgrabne GotowanieSkładniki: Mus truskawkowy: 2 szkl z górką truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru brązowego lub białego Brownie (spód): 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g drobnego cukru (można cukier puder) 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g śmietankowego sera twarogowego 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka Przygotowanie: Blaszkę(...)około 45 minut na gęste puree. W połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić. Brownie (spód): W rondelku roztopić czekoladę razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem i wanilią. Następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych
Blondynka GotujeSkładniki: 1 dojrzałe awokado 5 jajek sok z połowy cytryny sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przekroić na połówki i wyciągnąć żółtka.Obrać awokado.Żółtka, awokado i sok z cytryny zmiksować w blenderze i doprawić solą i pieprzem. Powstałą masę przełożyć do szprycy i napełnić nią pozostałe białka. SMACZNEGO
Blondynka Gotujekaloryczna, ale co tam! Coś nam się od życia należy :) Składniki na ciasto czekoladowe ciemne: 50 g gorzkiej czekolady posiekanej 50 g masła 50 g cukru drobnego 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: W rondelku roztopiłam masło z posiekaną czekoladą, wymieszałam i zostawiłam do przestudzenia(...)czasie przesiałam mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubiłam jajka w całości razem z cukrem na puszystą pianę, do której małą stróżką wlałam rozpuszczone masło z czekoladą. Miksując dalej dodałam ekstrakt z wanilii, na końcu dodałam mąkę i wymieszałam mikserem na bardzo małych obrotach, mieszając w jedną stronę tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelałam do małej
Blondynka Gotujeszklanki migdałów blanszowanych Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu Masa: 1/2 sera trzykrotnie mielonego (ja użyłam sera półtłustego w kostkach) 3/4 szklanki drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego 4 jajka M lub 3 jajka L 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 3/4 szklanki przecieru mango (można zmiksować 1 duże, dojrzałe mango) Wykonanie: Spód: Migdały podprażyłam na suchej patelni, przełożyłam(...)miksowałam mikserem, aby zrobił się kremowy i gładki. Do takiego sera wsypałam cukier, przecier z mango, budyń i pastę z wanilii. Podane składniki mieszałam łyżką, dopiero gdy zaczęłam dodawać jajka po każdym jajku przemiksowałam masę mikserem, tylko do połączenia się składników. Masę delikatnie przelałam na migdałowy spód. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 60 minut. Uwagę zwracałam tylko
Blondynka Gotujezeszytu, na 4 makowce o długości ok. 30 cm/ Temperatura pieczenia: 180 0 C Czas pieczenia: 40 min Ciasto 1 kg mąki 2 żółtka 8 dkg drożdży 1 jajko 250 g cukru 120 g masła 0,5 l mleka Masa makowa 50 dkg maku 1l mleka 120 g masła 1/2 szkl. miodu 2 jajka 150 g cukru(...)etap - ciasto Przygotować zaczy n: r ozgnieść drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 szkl. ciepłego mleka i posypać 1 łyżką mąki. Poczekać aż uro śnie. Utrzeć jajko, żółtka z cukrem. Do przesianej mąki dodać ubite jajka, zaczyn z drożdży, resztę mleka. Wszystko wyrobić i pod koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką
coolinarnastrefa.blogspot.com