śniadania celebrować nie tylko wtedy. Spróbujcie chociaż w weekendy, jeśli nie da się na co dzień jadać razem, tak bardziej odświętnie. Pomysł na serduszka z parówek i jajek to dość popularny pomysł, ale chciałam go mieć także tu. Bo lubię. Składniki /dla 2 osób /: 4 parówki 2 jajka kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz 4 wykałaczki Wykonanie: Parówki rozciąć prawie(...)końca, następnie boki wywinąć tak, by powstało serduszko i spiąć wykałaczką. Jajka rozkłócić widelcem z solą i pieprzem i dodać pokrojony szczypiorek. Mocno rozgrzać patelnie z niewielką ilością tłuszczu. Na patelni ułożyć serca z parówek i wlać do każdej porcję jajek. Smażyć do ścięcia się masy. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam chlebowe serduszka
Pasja SmakuPrzepis znalazłam tutaj . Składniki: -600g mąki orkiszowej (lub pszennej) -20g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) -40g ksylitolu (może być cukier) -50g masła -1 jajko -240ml mleka -1 łyżeczka esencji waniliowej Kruszonka: -25g miękkiego masła -25g mąki orkiszowej białej -25g ksylitolu -1 łyżka płatków migdałów, pokruszonych Do posmarowania: jajko roztrzepane(...)Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną ksylitolu i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, ksylitolem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5h aż podwoi swoją objętość. Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok.3-4cm
Smaczne Zdrowesera z wiaderka (najlepiej Juliko lub inny gęsty) -1,5 szklanki ksylitolu -olejek śmietankowy (kilka kropli) -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -kostka masła (250g) -8 jaj -1 budyń śmietankowy bez cukru (40g) Masło utrzeć z ksylitolem, cukrem waniliowym, olejkiem śmietankowym, dodać po jednym żółtku cały czas ucierając(można mikserem). Następnie dodać ser i budyń z proszkiem
Smaczne Zdroweblaszce - takiej z piekarnika, dzięki temu nie jest zbyt wysokie, za to jest większa ilość owoców i tak uwielbianej przez nas kruszonki. SKŁADNIKI NA CIASTO: -5 żółtek ( z dużych jaj) -1 szkl mleka -50g drożdży -0,5 kg mąki pszennej tortowej -3/4 szkl ksylitolu (lub cukru) -125g masła -1/2 łyżki cukru trzcinowego (gdy używamy ksylitolu
Smaczne Zdroweodpowiada mi smak gotowanego selera dlatego jest go minimalnie ( można nawet pominąć), jest tylko kilka ziemniaków- jako dodatek a nie główny składnik, uwielbiane przez nas ogóry kiszone i dużo jajek. No i jak dla niektórych bardzo dużo musztardy, ale to właśnie ona sprawia, że sałatka nie jest mdła, jeżeli nie lubicie nijakich sałatek zachęcam do wypróbowania tego przepisu, dla mnie(...)pokrojoną szynkę- tak dla odmiany. Składniki na 4 miseczki: - 7 b.dużych pietruszek( korzeni) - ok.1kg marchwi - 1 litrowy słoik ogórków kiszonych - kawałek białej części pora - 3 ziemniaki - 10 jajek - maleńki kawałek korzenia selera ( widoczny przy marchewce) - sól i pieprz do smaku - ok.3/4 słoika musztardy sarepskiej( małej) - 1-2 łyżeczki musztardy dijon - ok.1/2 małego słoika majonezu Można również dodać jabłko
Smaczne Zdrowetylko chrupać. Polecam ! :-) Składniki:- 50g płatków owsianych górskich (najlepiej bezglutenowych)- 150g uprażonych ziaren ( dałam: dynię, słonecznik, siemię lniane i sezam)- 80g płatków migdałów- 2 białka z dużych jaj- 80g mielonego ksylitolu ( lub pudru) , ja dałam 50g ksylitolu i 30g syropu z agawy- skórka otarta z ćwiartki pomarańczy ( pominęłam)Uwaga:Ilości płatków i ziaren oraz ich rodzaj są dowolne. Ważne
Smaczne Zdrowezagniotłam razem i rozwałkowałam na folii spożywczej a następnie powycinałam jeszcze malutkie serduszka. Niestety nie zdążyłam ich policzyć gdyż za szybko znikały... :-) Składniki: - 1-2 opakowania ciasta francuskiego - 1 jajko - konfitura wiśniowa (lub inna) - płatki migdałów (nie trzeba) + 2 foremki w kształcie serca (różnej wielkości) Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i wyciąć foremką większe serca. W połowie z wyciętych serc(...)wyciąć mniejszą foremką małe serduszka. Całe duże serca posmarować roztrzepanym jajkiem i przykleić do nich duże serca z wyciętymi wewnątrz serduszkami. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, do środka nałożyć po łyżeczce konfitury z wiśni. Można posypać płatkami migdałów. Małe serduszka również ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem, wierzch posypać płatkami migdałów. Piec
Smaczne ZdroweKolejne pyszne, puszyste, nie "dmuchane" bułeczki. Te mają jeszcze jedną zaletę- świetnie sprawdzają się jako bułki hamburgerowe. Osobiście niekoniecznie lubię dodawać do bułek jajka ale te są naprawdę wyjątkowe. Bułki bardzo godne polecenia. Ich wykonanie jest błyskawiczne a efekt imponujący. :-) Niekiedy robię je obsypane ziarnami od góry i od dołu; a wówczas gdy mają być do hamburgerów posypuję(...)pszennej- 4,5 szklanki) - 350ml ciepłej wody (nie gorącej); (przy mące pszennej 1 i 1/3 szklanki) - 50g miękkiego masła - 30g świeżych drożdży - 1,5 płaskiej łyżeczki soli (10g) - 1 jajko + 1 jajko do smarowania oraz ulubione ziarna Drożdże rozkruszyć do kubeczka , zalać 50ml wody , dokładnie zamieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie uszykować sobie pozostałe produkty i umieścić
Smaczne Zdrowepiękne równe. Nadrobię precyzję w niedalekiej przyszłości ;-) Składniki: Ciasto: - 170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 120g mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 50g ksylitolu (lub cukru) - 50g zimnego masła - 1 jajko Masa serowa: - 500g zmielonego twarogu (u mnie gęsty z wiaderka) - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 100g ksylitolu lub cukru - 2 jajka - 100ml zimnej kremówki Kruszonka(...)mąki ziemniaczanej lub ryżowej Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsypać obydwie mąki, dodać ksylitol (lub cukier), kawałki zimnego masła i zagnieść mikserem lub rozkruszając między dłońmi kruche ciasto, dodać jajko i szybko zagnieść razem. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją i schłodzić w lodówce ok.60 minut. W tym czasie przygotować sobie kruszonkę, masę owocową i masę serową. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykleić
Smaczne Zdrowenajwiększym powodzeniem cieszyły się te z truskawkami. Moja córeczka również je uwielbia. składniki: 1100 g mąki 500 ml letniego mleka 100 g drożdży 1/4 kostki margaryny lub masła 4 jajka 1/2 szklanki cukru truskawki (po 2 sztuki na jedną bułkę u mnie wyszło 26 bułeczek więc 52 truskawki i oczywiście do musu truskawkowego) Truskawki do nadziewania bułek posypać cukrem. Tłuszcz(...)rozpuścić w rondelku i przestudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do miski wbić jajka dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać porcjami na przemian resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem brać po trochu ciasta, ręce maczać w mące aby się nie przyklejało do rąk. Uformować okrągły placek, na środku ułożyć 2 truskawki
Monia miesza i gotujebułeczek - smacznego :) Składniki na ok.16 bułeczek: 2 szklanki mąki 4dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli 1/2 szklanki mleka 50g masła 82% tłuszczu 1 jajo żółtko mała paczka rodzynek Na kruszonkę: 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru Najpierw zabieramy się za kruszonkę - składniki zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Rodzynki parzymy wrzątkiem(...)tłuszczem i układamy bułeczki. Gdy będą gotowe odstawiamy na chwilę, żeby jeszcze nieco podrosły - około półgodziny maksymalnie. Po tym czasie nie pozostało już nic innego jak posmarować rozkłóconym jajem i posypać obficie kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Najlepiej obserwować - bułeczki powinny być puszyste, złociste i pachnieć na cały
Sajkofanka smakuobłędny! Do tego sami dobieracie sobie dodatki, jakie najbardziej lubicie i zajadacie ze smakiem ;) Energia na cały dzień gwarantowana! Placuszki owsiane - szklanka płatków owsianych - 3 białka jaja - łyżeczka cynamonu - jabłko - łyżka miodu - łyżka oleju dodatkowo: jogurt naturalny, domowe powidła śliwkowe, miód, owoce :) Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, wbijamy dwa białka i ścieramy na tarce
Sajkofanka smakuczarnego bzu, co sprawiło, że mój mały torcik stał się prawdziwą kwiatową ucztą! Koniecznie podajcie go najbliższym i zasmakujcie się w mojej słodkiej biało-różowej kompozycji :) Biszkopt różany:- 5 jaj- 5 łyżek cukru- 5 łyżek mąki- łyżka wody różanej Biała oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy sztywno, po czym kolejno dodajemy po łyżce cukru. Gdy masa będzie już szklista
Sajkofanka smakuprzełamują wielką słodycz. Szczerze to poleciałam dziś po bandzie i stworzyłam chyba najsłodszy deser, jaki w ogóle kiedykolwiek zjadałam! Zresztą sami się przekonacie, jak spróbujecie :) Beza - 6 białek jaj - 260g cukru (może być drobny) - łyżka skrobi ziemniaczanej - łyżka octu winnego z jabłek - łyżeczka syropu barmańskiego o smaku orzechowym Zaczynamy od kilku podstawowych zasad: Białka muszą być oddzielone
Sajkofanka smakurodzynkami i miodem - mniam ! Receptura zaczerpnięta z książki "Pyszne 25" A.Starmach - ja nieco go zmodyfikowałam - nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła czegoś po swojemu ;) Racuszki twarożkowe Składniki: - 3 jaja - 300g twarogu półtłustego - 4 łyżki mąki pszennej - garść rodzynek sułtańskich - 2 łyżki cukru - olej lub masło do smażenia Dodatkowo: - konfitury - pomarańcza - miód - cukier puder W dużej misce
Sajkofanka smaku