porzeczki i to wszystko pokryte kruchą kokosową warstwą. Jedno z lepszych kruchych ciast jakie jadłam;)) Polecam! Spód: 200 g mąki pszennej, 125 g margaryny, 60g cukru, jajko, 60 ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 laski wanilii, 175 g konfitury z czarnej porzeczki , 250g czarnej porzeczki. Mąkę przesiać wraz z proszkiem(...)pieczenia. Dodać jajko, mleko i nasiona wanilii. Dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim dno formy o wym. 24x27cm. Ciasto posmarować dżemem, rozsypać umyte i osuszone porzeczki. Wierzch: 60g mąki pszennej, 100g margaryny, 2 jajka, 5 łyżek cukru, 225 g wiórków kokosowych. Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku na przemian
Z miłości do słodkościgram otrębów pszennych 3 łyżki cukru brązowego nierafinowanego (plus łyżka do zrobienia cukru pudru) łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: dwa jaja 200 ml mleka 80 ml oleju rzepakowego 3 łyżki płynnego miodu Mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych
Mango PapajaZestawiamy z ognia i studzimy w chłodnym miejscu( farsz przed włożeniem do rogalików powinien być zimny). Do szerokiej i głębokiej miski przesiewamy mąkę wraz z solą, dodajemy żółtka i jajo, posiekany koperek lub inne zioła oraz stopione masło - całość zalewamy dojrzałym rozczynem i wyrabiamy za pomocą dłoni na zwarte, elastyczne i plastyczne ciasto, które to formujemy w kulę. Miskę
Symfonia SmakówKażdy potrafi posadzić jajko, więc zamieszczam tylko dla formalności. :) Składniki: bułka 2 jajka ser żółty masło boczek/wędlina Rozkrawamy bułkę i wrzucamy do piekarnika. Na patelni podsmażamy boczek, sadzimy na nim jajko. Bułkę smarujemy masłem kładziemy plaster sera żółtego i jajko na boczku. Jemy brudząc się jak to tylko możliwe. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: pół pęczka rzodkiewek trzy jajka ugotowane na twardo jedna dymka garść szczypiorku sól pieprz łyżeczka oliwy z oliwek łyżka jogurtu naturalnego łyżka musztardy Do wysokiego naczynia wrzucamy ugotowane na twardo jajka, oczyszczone rzodkiewki, dymkę, oliwę z oliwek, musztardę i jogurt naturalny. Składniki blenderujemy dość niedokładnie tak by wyczuwalne były poszczególne składniki. Doprawiamy pastę do smaku solą
Mango Papajakurek 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Ciasto na quiche: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła (pół kostki) 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 1-2 łyżki wody (opcjonalnie) Zalewa: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany 30% 1/2 szklanki tartego sera (użyłam cheddara) 1 i 1/2 łyżeczki ziół(...)kurek 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła (pół kostki) 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 1-2 łyżki wody (opcjonalnie) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany 30% 1/2 szklanki tartego sera (użyłam cheddara) 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz'; document.write
Poezja smakulekki obiad. Jest pyszna i sycąca. Idealna! SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób) 2 garście roszponki 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju* 1/2 awokado 8 pomidorków koktajlowych 2 wiejskie jajka ocet balsamiczny z Modeny oliwa z oliwek czarny sezam *Używam tuńczyka w oleju, mimo, iż jest bardziej kaloryczny od tego w sosie własnym, ponieważ zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak tego(...)WYKONANIE Na talerzu rozkładamy roszponkę, przekrojone na pół pomidorki i awokado pokrojone w cienkie plastry. Skrapiamy składniki oliwą z oliwek i polewamy octem balsamicznym. Na sałacie układamy ćwiartki ugotowanego jajka, a na środku układamy kawałki tuńczyka. Całość posypujemy ziarnami czarnego sezamu
OstryKęsspaghetti, linguine) ok. 8 cm chorizo 6 plastrów długodojrzewającej szynki np. serrano, parmeńskiej 2 duże garście startego owczego sera Idiazabal (można zastąpić go np. pecorino, parmezanem) 2 wiejskie duże jajka 2 garście rukoli 4 ząbki czosnku oliwa sól pieprz WYKONANIE Wstawiamy wodę na makaron. Chorizo kroimy w kostkę, a szynkę w paski mniej więcej(...)każdy talerz kładziemy rukolę. Na oliwie smażymy chorizo pokrojoną w kostkę, na koniec smażenia dodając czosnek. W małej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy starty ser Idiazabal (zostawiając trochę do posypania makaronu). Dodajemy trochę soli i sporo pieprzu. Odcedzamy ugotowany al dente makaron. Do garnka z gorącym makaronem wlewamy roztrzepane jajka i energicznie mieszamy by nie doprowadzić do ścięcia jajek. Po chwili
OstryKęssmaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych(...)zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty
OstryKęsjajecznicy z kurkami, która jest zresztą przepyszna. Możemy zrobić pyszny omlet. Często w potrawach jak ta ginie, smak składnika głównego, czyli kurek. Tutaj grzyby czuć doskonale, do tego wiejskie jajka i delikatny maślany smak! Inspiracją dla tego dania była propozycja z książki Adama Gesslera „Smaki na 52 tygodnie”. SKŁADNIKI (na 2 omlety) 7 wiejskich jajek średniej wielkości(...)wody i dusimy dalej. Pod koniec duszenia kurek dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy kurki, patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym. 2 duże łyżki kurek odkładamy na bok do ozdoby. W misce ubijamy jajka, śmietankę, masło, sól i pieprz. Ubijamy dokładnie, na jednolitą masę. Na patelni rozpuszczamy sklarowane masło. Wlewamy połowę masy jajecznej i smażymy. Zanim omlet całkowicie zetnie się z wierzchu, na koniec
OstryKęsnaszym stole klops gości dość często, chociaż w wersji z jajkiem tylko na Wielkanoc. Zrobienie go nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że kupimy mielone mięso. Muszę przyznać, że trochę brak mi odwagi, żeby kupić takie zmielone razem z budą i zapakowane. Na szczęście w moim osiedlowym sklepie stoisko mięsne jest wyposażone w maszynkę do mielenia i mogę sobie wybrać(...)który kawałek zostanie zmielony. Gdy ten krok mamy już za sobą, reszta jest mało skomplikowana. Wystarczy wymieszać mięcho z jajkiem, bułką i przyprawami, upiec w piekarniku i obiad gotowy. Klops na zimno jest doskonałą wędliną. Jego smak zależy głównie od mięsa. Moja ulubiona wersja to połączenie wieprzowiny i piersi z kurczaka. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemPyszna i sycąca, w sam raz na śniadanie :) puszka tuńczyka w kawałkach 7-8 różyczek brokułów 2 jajka czerwona cebula dymka ze szczypiorkiem mała puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu DELIkatnego WINIARY łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Brokuły gotujemy na parze i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Cebulę i dymkę ze szczypiorkiem siekamy. Majonez
Mienta blogjaki powstanie wzór. Jeśli interesuje Was pochodzenie nazwy tego ciasta, to dowiedziałam się tylko tego, że słowo "kantyczka" oznacza rodzaj pieśni religijnej. W mojej kuchni zawsze stosuję jajka z wolnego chowu, co moim zdaniem przekłada się na smak i wartości zdrowotne potraw. Dobre jajka są szczególnie ważne do wypieków. Dzięki nim biszkopty rosną wysokie, a kremy są delikatne(...)pyszne. Radzę wybierać jajka z rozwagą i świadomie. Kantyczkę upiekłam na jajkach firmy Farmio , z których jestem bardzo zadowolona. Smakują dobrze i mają żółciutkie żółtka. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryKażdej Wielkanocy staramy się przygotować jajka w inny sposób. W tym roku będziemy serwować jajka z łososiem, które nam wyjątkowo smakują i świetnie wyglądają na stole. Kolorowa potrawa skusi biesiadników na 100 %. Ewa :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy
Przepisy AleksandryWszystkie wielkanocne pomysły znajdziecie TUTAJ . Oszukane przepiórcze udka, czyli przekąski z kurczaka i paluszków. PRZEPIS Sałatka "Grzybowa polana" PRZEPIS Jajeczny pasztet wielkanocny PRZEPIS Wielkanocna zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i kiełbasą PRZEPIS Rolada ziemniaczana z mielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki ziemniaczane (nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami) PRZEPISY Pieczeń bawarska PRZEPIS Kotlety a'la zrazy PRZEPIS Kotlety z jajek PRZEPIS(...)Faszerowane jajka z łososiem PRZEPIS Smażone jajka faszerowane PRZEPIS Wielkanocny koszyk PRZEPIS Babka czekoladowo-orzechowa z Nutellą PRZEPIS Cytrynowa baba wielkanocna PRZEPIS Makowiec PRZEPIS Marlenka PRZEPIS Oszukane marchewki, czyli truskawki w białej czekoladzie PRZEPIS Smacznego
Przepisy Aleksandry