średnie dynie Futsu black 340 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 2 cebule 250 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego 100 g startego parmezanu 3 jajka 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie:Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę.Na patelni podgrzewamy masło(...)wydrążamy miąższ (miąższ odkładamy, przyda się n.p. do przygotowania zupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami.W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, mieszamy.Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji termoobiegu
Kulinarne przygody Gatityśrednie okrągłe zielone cukinie 250 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 1 cebula 100 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego Almette 50 g startego parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło(...)solimy i ustawiamy do góry nogami. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni przez 10 minut. W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, podsmażoną cukinię, mieszamy. Cukinie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 40 minut na funkcji
Kulinarne przygody Gatitysię uciążliwe gdy ciasto lepi się do rąk, ale na wszystko jest jakaś rada... A teraz, aby nie tracić czasu, zapraszamy Was na przepis. Składniki* 800 g twarogu 4 jaja ok. 200 g kaszy manny 3 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła (do rozpuszczenia) szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego dodatkowo: jogurt naturalny cynamon
Symfonia Smakówpuszki kukurydzy3 łyżki mąki pszennej1 jajko1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzuOlej do smażeniaPrzepis:Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce, na grubych oczkach. Następnie dodajemy kukurydzę, mąkę, jajko oraz przyprawy i dokładnie ze sobą wszystko mieszamy.Przygotowaną masę na placuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony (nakładamy ok 2 łyżek masy na jednego placuszka
Emcia Pichciszklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru (może być brązowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej 3 jajka 2/3 szklanki oleju szczypta soli szklanka łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na małym ogniu(...)przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól. Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny mus dyniowy. Łączymy suche składniki z mokrymi i dodajemy orzechy. Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy
Moje Kuchenne Rewelacjeduże dojrzałe banany (lub 4 małe) 1 szkl. wiórek kokosowych (100g) Banany rozgnieść widelcem na papkę.Wymieszać oddzielnie w misce składniki sypkie - mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon. Jaja ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dolać olej i stopniowo dosypywać składniki sypkie, nadal miksując. Na końcu dołożyć rozgniecione banany oraz wiórki kokosowe i krótko
Grunt to przepis!blogi i zobaczyć co pysznego Wy przygotowałyście na święto jabłka. Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm 10 łyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 jabłek cukier puder lub mieszanka cukru pudru z mielonym cynamonem do posypania po upieczeniu Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych
Moje domowe kucharzeniezawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo cukier
Made By Mom And SonSzybkie leniwe śniadanie na ciepło. Poranne tosty francuskie uwielbiane nie tylko przez dzieci to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które lepiej chłonie jajko niż to świeże. Składniki: kilka kromek pieczywa (chleb, chałka, bagietka) 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu skórka z pomarańczy - opcjonalnie 2 łyżki masła dodatkowo: cukier puder, konfitura, nutella W głębokim
wyzwania kuchennekroimy w cienkie plasterki. Żaroodporną formę wysmarowujemy obficie masłem i na jej dno wykładamy wyżej wymienione składniki (zachowując dość reguralne odstępy) W głębokiej misce za pomocą trzepaczki ubijemy całe jaja na bardzo puszystą masę. Do masy dodajemy śmietankę, śmietanę, mleko, rozmaryn, kurkumę, świeżo startą gałkę muszkatołową i całość jeszcze chwilę energicznie mieszamy by uzyskać bardzo napowietrzoną konsystencję. Masę doprawiamy
Symfonia Smakówserek, brzoskwinie figami słodzone i z physalis wysmażone, tworzą połączenie niby zwyczajne, ale w smaku bardzo fajne. Składniki: Biszkopt na ok. 8 babeczek (16 porcji): 6 małych jaj, 200 g maki tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 200 g cukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier pomarańczowy zmieszany
Moniki Smakołykiprzejdźmy do rzeczy. Składniki 1 duża cukinia 1 średnia cebula 4- 5 łyżki mąki krupczatki i łyżka mąki pszennej (zależy od tego jak rzadka będzie masa) 1 duże jajo łyżeczka tymianku suszonego łyżeczka kurkumy pieprz do smaku sól Dodatkowo 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka kurkumy sól i pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie Cukinie dokładnie myjemy, obieramy(...)puściła sok (którego będzie naprawdę dużo) . W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę. Cukinie odciskamy mocno z soku. Do cukinii wsypujemy posiekaną cebulkę, dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy jajo i przyprawy i znów mieszamy, aby dokładnie połączyć składniki. Przygotowujemy sos jogurtowy: w miseczce umieszczamy jogurt, dodajemy przyprawy. Kroimy drobno szczypiorek. Rozgrzewamy mocno patelnie z odrobiną oleju i smażymy
Symfonia Smakówwersja z porem, kurczakiem doprawionym suszonymi pomidorami i bazylią oraz ogórkiem kiszonym i serem feta, polecam :) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 125 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Nadzienie: 3 pory (białe części) łyżka masła 2 małe piersi z kurczaka pół opakowania WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z suszonymi(...)pomidorami i bazylią 3 ogórki kiszone 80 g sera feta Masa: 150 ml śmietany 12 % 2 jajka pieprz, sól Mąki siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Mienta blogmnie ideał. Przepis na farsz podejrzałam u Donny Hay , a kruche ciasto oczywiście od pana Roux. Składniki: 110 g koziego sera (miękkiego) 3 - 4 figi 3 jajka 180 ml śmietany 18 % 20 g startego parmezanu sól morska, czarny pieprz Ciasto (jest trochę za dużo, ale resztę można mrozić): 250 g mąki 150 g masła 1 łyżeczka soli(...)szczypta cukru 1 jajko 1 - 2 łyżki mleka Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy cukier. Dodajemy maso pokrojone na kawałki i nożem siekamy, aż postaną grudki. Dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na około 20 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180°C . Schłodzone
Sto kolorów kuchniznane ciasto w nowej odsłonie:) Składniki na ciasto: 3/4 szklanki wody 3 jajka -mogą być średnie masło 125 g sól pół łyżeczki proszku do pieczenia niepełna szklanka mąki Przygotowanie: Masło rozpuścić w wodzie, dodać szczyptę soli Do wrzątku wsypać mąkę , energicznie mieszać drewnianą łyżką aż mąka wchłonie płyn ( trzymamy na ogniu, jak trzeba - zdjąć garnek i nadal mieszać, by masa(...)się nie przypaliła) Ostudzić, dodawać stopniowo po jednym jajku i mieszać do momentu , aż jajka zostaną " wrobione" w masę Gdy masa jest już jednolita (w czasie wrabiania jajek na pewnym etapie ciasto przypomina "kluchy")wykładamy do formy z papierem do pieczenia- rozsmarowujemy cienko Ta ilość starcza na upieczenia jednego placka. Składniki : 250 g śmietany kremówki (ewentualnie
Proste Potrawy