duże talerze pączków: 250 ml wody 50 g masła 50g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej olejek cytrynowy ( u mnie ½ malutkiej fialeczki) 4-5 jajek 60 g rodzynek Ponadto: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Moczymy rodzynki w ciepłej wodzie. W mało przypalającym się garnku gotujemy wodę i masło. Gdy masło się rozpuści(...)drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i powstanie kula (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z palnika. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy cukier i wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i na tyle gęste, żeby ciężko spadało z łyżki, tworząc długie sople. Dodajemy olejek cytrynowy. Dzielimy
Mia Cucina Sofietachrupiacą kruszonką. Sernik wyszedł wyjątkowo kremowy, choć troszkę wilgotny, chyba za sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 100 g cukru pudru 4 żółtka 1 jajko cukier z prawdziwą wanilią Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie( u mnie serek z wiaderka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (u mnie proszek budyniowy) 125 g miękkiego masła 4 jajka 1 szklanka cukru Dodatkowo: 1 ½ puszki brzoskwiń w syropnie (puszka po 400 g każda
Mia Cucina Sofietaserwisu Wielkie Zarcie (click) . Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 1 szkl. cukru 3 łyżki majonezu 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny(bio) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy
Mia Cucina Sofietasentymentów! Zapraszamy (: Składniki (w temperaturze pokojowej) 0,5 kg mąki kostka margaryny 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pudru 1 śmietana (200 g, lub mniej) 1 białko jaja (do posmarowania rogalików) dowolny dżem, konfitura (dość gęste, aby nie wypłynęło z rogalików) - u mnie domowa konfitura z płatków róż i porzeczkowa Przygotowanie Wszystkie składniki oprócz drożdży
Symfonia Smakówsłodycz idealnie nadaje się do porannej kawy, jako poobiedni deser lub na podwieczorek. Przechodząc do rzeczy... Zapraszamy na ciasto! (: Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 2 bardzo dojrzałe banany 1 jajo (można dodać 2) 2,5 łyżki kakao 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu 1 łyżka golden syrup (opcjonalnie- można użyć dowolnego(...)słodzidła) pasek gorzkiej czekolady (o dowolnej zawartości kakao) Przygotowanie: Fasolę należy dokładnie wypłukać na sitku i wraz z bananem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kakao, jajo, proszek do pieczenia, golden syrup i karob (melasa z chleba świętojańskiego) i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wiórki kokosowe i otręby aby zagęścić masę i dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki, lub innej
Symfonia Smakówolej do głębokiego smażenia (ok.1,5l)pół szklanki płynnego mioduulubione posypki lub cukier puder Przygotowanie: Mąkę z solą i cukrem pudrem przesiewamy do miski, wbijamy do niej jaja oraz wsypujemy przyprawę z kandyzowanymi owocami(opcjonalnie). Początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, kolejno wyrabiamy ciasto rękoma na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. (Jeśli ciasto będzie
Symfonia Smakówbabci i cioci:na formę o średnicy 22-24cm1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maki tortowej1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka soku z cytryny4 jaja (w temp pokojowej, najlepiej wyjąć ok 2h. przed)1 łyżeczka aromatu orzechowego szczypta imbiruodrobina soli 1 łyżka masła do wysmarowania formy + odrobina mąki do jej posypaniaPrzełożenie: 1/2 małego
Symfonia Smakówniesamowite. Chyba nawet lepsze niż można się było spodziewać. No to przejdźmy do rzeczy! Składniki na fiołki w cukrze: Fiołki (ilość zależy od tego ile kwiatków chcemy zrobić) Białko jaja Sok wyciśnięty z cytryny Cukier Wykonanie: Białko roztrzepujemy z sokiem z cytryny w spodeczku. Na drugi spodek wysypujemy cukier. Przygotowujemy sobie kwiatuszki odrywając łodygi, oczyszczając z ewentualnych owadów
Symfonia Smakówkawy, czy cappucino i na pewno wspaniale zasmakuje w gronie najbliższych. Zapraszamy do upieczenia wszystkich tych, którzy poszukują inspiracji na wielkanocne wypieki! (: Składniki: 7 jaj + szczypta soli do ubicia piany z białek 250g masła 100g cukru 160g mąki tortowej (prawie pełna szklanka) 120g mąki ziemniaczanej 100g płatków migdałowych 1 łyżka aromatu orzechowego 1 łyżeczka cukru
Symfonia Smakówużyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru 1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej wychodzi 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym KRUSZONKA: 200g mąki pszennej 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera(...)Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;)W dużej misce ubić całe jajo i żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodać rozpuszczone i schłodzone masło oraz rozczyn drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę - w ten sposób się
Grunt to przepis!chrupiących grzybów. Wszystko zalane masa jajeczno-śmietanową. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przepisy czytelników". Ciasto: szklanka mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, jajko, łyżeczka soli, łyżeczka suszonej bazylii. Mąkę przesiać, dodać sól, bazylię. Wbić jajko, połączyć nożem. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut(...)24x27cm. Nakłuć gęsto widelcem. Farsz: 150g kurek, 1/4 czerwonej papryki, 250g cienkiej kiełbasy, 2 łyżki kukurydzy, cebula, 1/2 szklanki śmietany 18%, 2 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Grzyby oczyścić, podsmażyć wraz z posiekaną cebulką. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą, kiełbasę pokrojoną
Z miłości do słodkościszafek:) Ciasto: 100g mąki, 3 łyżki kakao, 75 g masła, 25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit), 50 g cukru pudru trzcinowego Diamant, jajko. Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagnieść gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić(...)przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić. Nadzienie: 4 jajka, 1 żółtko, 200 g cukru pudru trzcinowego Diamant, 150 ml gęstej śmietany, pomarańcza. Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać skórkę otartą
Z miłości do słodkościprostu pyszny... A wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet życzę samych słodkich dni... Składniki: szklanka mąki pszennej, 2 łyżki tartych migdałów, 1/4 szklanki cukru, jajko, 100g masła lub margaryny. Mąkę przesiać, dodać tarte migdały, cukier oraz posiekane masło. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki(...)24cm. Nakłuć widelcem. Masa serowa: 500g białego sera półtłustego, 250g serka mascarpone, 1/2 laski wanilii, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 jajek, szklanka śmietany 18%, szklanka musu z truskawek, 2 łyżki przyprawy do sernika i mas serowych (użyłam Kamis). Ser zmielić, dodać mascarpone, nasiona wanilii. Wbić jajka, dodać
Z miłości do słodkościwykorzystałam Serek Wieluń, który otrzymałam do przetestowania. W połączeniu z serkiem homogenizowanym wspaniale sprawdził się roli nadzienia;) Dodatkowo rogaliki posypałam cukrem perlistym i odrobiną cynamonu. Ciasto: 500g mąki, jajko, 30g świeżych drożdży, 190ml letniego mleka, 75g masła, 2 łyżki cukru, szczypta soli, pół laski wanilii. Do letniego mleka dodać drożdże i 2 łyżki(...)mąki. Odstawić, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i nasiona wanilii. Dodać jajko, masło i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: 100 g serka twarożkowo - kanapkowego Wieluń, 150g serka homogenizowanego waniliowego, czubata łyżka cukru, pół laski wanilii, jajko, cukier perlisty do posypania (możecie
Z miłości do słodkościposłużyć jako jadalny koszyk do Święconki! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 12,5g świeżych drożdży, szczypta soli, 1/4 szklanki cukru, jajko, 2 łyżki oleju. Wykonanie Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Na środku zrobić dołek. Do dołka wsypać cukier, wkruszyć drożdże i wlać połowę letniego mleka. Delikatnie zasypać mąką(...)Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej i resztę mleka. Jajko rozkłócić, połowę dodać do ciasta resztę zostawić. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Miskę o średnicy około 20cm po zewnętrznej stronie wyłożyć folią aluminiową. Folię natłuścić a miskę odwrócić "do góry
Z miłości do słodkości