powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie. Składniki na dużą prostokątną blaszkę:Ciasto: 38 dag maki 22 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki cukru Lukier(...)szklanki cukru pudru 4 łyżeczki wrzątku 1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy i przekładamy na przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto.3. Roztopić
Apetyczna babeczkatrzcinowy niezmiennie od stałego dostawcy www.Skworcu.com.pl. Składniki: 50 dag mąki razowej 20 dag masła 20 dag cukru trzcinowego 15 dag mielonych orzechów brazylijskich, można je zastąpić orzechem włoskim 3 jaja 10 dag błonnika jabłkowego 1/2 łyżeczki cynamonu świeżo starta gałka muszkatołowa szczypta soli 1. Orzechy zmielić. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść zwarte ciasto.2. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto
Apetyczna babeczkakostki margaryny 3/4 szk mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg śliwek lub innych owoców sezonowych 1.Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Całe jaja miksujemy z cukrem, potem kolejno dodajemy mąkę, mleko, wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia.2.Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek, można je posypać łyżką cukru. Czas
Apetyczna babeczkanazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend. Składniki na 1 sztukę: 35 dag mąki pszennej/ 3 szklanki 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 1 jajko, lekko roztrzepane 5 dag masła/ 4 łyżki masła 2/3 szklanki kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka 2 łyżki ciepłej wody 12 dag cukru kryształu 1 g nitek szafranu pół kieliszka wódki(...)dodać śmietanę i lekko podgrzać, dosypać cukier i rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do podgrzanej masy dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać i całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać roztrzepane widelcem jajko, oraz przez sito przelać alkohol z szafranem, nitki dobrze wycisnąć. Składniki połączyć. 4. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto
Apetyczna babeczkaniczym porównać, rodzina była zachwycona tą kompozycją, a najbardziej przypadła im do gustu degustacja! Forma o średnicy 20 cmSkładniki: 60 dag maki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 jajo 3 łyżki masła, roztopionego łyżeczka soli 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru 25 dag czekolady, ja w moich delikatesach ze Szwajcarskich wyrobów czekoladowych znalazłam tylko jedną markę, więc pomieszałam(...)połowę tabliczki marcepanowej 1. W wodzie z cukrem rozpuścić drożdże i odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły fermentować.2. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól, roztopione masło, jajo, połączyć składniki. Dodać przygotowane drożdże z wodą i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Czekoladę połamać lub pokroić nożem, dodać do ciasta i równomiernie wmieszać czekoladę. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić
Apetyczna babeczkałyżeczka garammasala 1 łyżeczki sproszkowanego chili 1 łyżeczka zmielonego kminku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych 2 i 1/2 szk wody 1 jajko 3 łyżki stołowe mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki stołowe oleju Sól pieprz Zielona sałata i zioła do podania 9 pierwszych składników włożyć do garnka, zalać wodą(...)doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 30min, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, ostudzić, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Posypać ręce mąką i z otrzymanej masy uformować 8 krokiecików. Na małym talerzu zmieszać mąkę, kurkumę i 1 łyżeczkę chili , obtoczyć krokiety. Smażyć 10 minut, obracając, aż krokiety będą chrupiące po obu stronach. Przełożyć
Apetyczna babeczkarazem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju 1 jajo gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu 1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól,jajo, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Gotowe ciasto warto przykryć ciepłym
Apetyczna babeczkasztuk, dla 4-5 osób:Ciasto: 4 do 4 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki octu 1 i 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajo 1. Wodę gotujemy z solą i olejem, do wrzącej wody wsypujemy 1 i 1/2 szklanki mąki, intensywnie mieszamy aby powstała jednolita masa. 2. Na stolnicę przesiewamy resztę mąki, dodajemy(...)jajo, ocet i przygotowane wcześniej gorące ciasto. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które ma nie przywierać do rąk, wilgotność regulujemy podsypując dodatkowo mąką lub dolewając małą ilość gorącej wody. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki aby odpoczęło. 3. Po wyznaczonym czasie ciasto cienko wałkujemy i wycinamy okręgi o średnicy ok. 20 cm, czebureki są 2-3 razy
Apetyczna babeczkaZawsze się sprawdza i muffinki idealnie odchodzą od papilotek :) Składniki suche:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżki kakao1/2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sodySkładniki mokre:2 jajka L130 g jogurtu greckiego1/2 szklanki olejuNadzienie:12 łyżeczek nutelliPrzepis:Na papier do pieczenia nakładamy po jednej łyżeczce nutelli (w sumie 12) w równych odstępach, następnie wykładamy nutellę na papierze(...)zamrażalki na minimum 1 godzinę.Do miseczki przesiewamy przez sitko mąkę oraz kakao. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Całość mieszamy.Do kolejnej miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy jogurt grecki oraz olej. Za pomocą trzepaczki łączymy wszystkie składniki.Następnie łączymy suche i mokre składniki i za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno być gęste!Do formy nakładamy
Emcia Pichcijajka (chyba w każdej postaci lubię ten produkt ;-) ), świeży ogórek, a dokładnie spaghetti z ogórka, z kremem sezamowym na bazie awokado i świeża figa! Pysznie!!! ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 2 jaja ekologiczne - 1 ogórek - figa KREM SEZAMOWY Z AWOKADO: - 1 awokado - 4 łyżki ziaren sezamu - 1 łyżka serka śmietankowego - sok z cytryny - sól, pieprz w/w zmiksuj blenderem Ogórka za pomocą
SMYKWKUCHNIDomowa pierogarnia - PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 0,5 kg mąka 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła 2 łyżki olej Sól truskawki cukier Etapy przygotowania CIASTO Z mąki, oleju, jajka, szczypty soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Z placka szklanką wykrawać krążki. NADZIENIE Truskawki wymieszać z cukrem. Na gotowe krążki łyżeczką nakładać truskawki, zlepiać pierogi
Kuchnia DanusiKUTIA W CIEŚCIE SKŁADNIKI: Kutia -1 puszka mąka szymanowska -0,5 kg drożdże -100 g mleko -0,5 szkl masło lub margaryna -150 g jajka -2 szt białko -1 szt sól -szczypta cukier-100 g cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, pozostawiając
Kuchnia DanusiLubię piec ciasta, a jeszcze bardziej lubię je jeść Ciasto ucierane z jabłkami SKŁADNIKI: jajka -3 szt masło -10 dag mąka pszenna 1 szkl mąka ziemniaczana -3/4 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka cukier -1 szkl cukier puder do posypania jabłka -50 dag PRZYGOTOWANIE: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną. Masło przełożyć do miski, dodać jajka dobrze utrzeć
Kuchnia DanusiPiegowate babeczki SKŁADNIKI: jajka -4 szt mąka -22 dag cukier -15 dag margaryna -22 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka gorzka czekolada soda -0,5 łyżeczki LUKIER sok z 1 cytryny, cukier puder PRZYGOTOWANIE: Margarynę pokroić na kawałki,włożyć do miski,dodać cukier utrzeć na puch. Następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku i mąkę wymieszaną z proszkiem
Kuchnia Danusimoim domu cała rodzina uwielbia pierogi z owocami Pierogi z brzoskwiniami i śmietanką SKŁADNIKI: mąka -0,5 kg sól olej -2 łyżki jajko -1 szt woda ciepła -1 szkl brzoskwinie świeże - 0,5 kg cukier -3 łyżki śmietana -4 łyżki PRZYGOTOWANIE: CIASTO: Z mąki, jajka, soli, oleju i wody zagnieść ciasto pierogowe. NADZIENIE: Brzoskwinie wydrylować, pokroić
Kuchnia Danusi