jajko - 22300 przepisów (strona:630/1487)

Sernik dyniowy z orzechami 351

można też przetrzeć przez sitko) MASA SEROWA- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę, zmiksować- do masy dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując, tylko do połączenia się składników- dodać purée z dyni, cukier waniliowy oraz cynamon, ponownie krótko zmiksować- masę serową przełożyć na kruchy spód, wyrównać- sernik piec

Smakołyki Bereniki
Ciasto buraczkowe 178

Składniki: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 180 ml oleju 180  g brązowego cukru 3 jaja 150 g surowych startych na grubej tarce buraków sok z cytryny 75 g ziaren (sienie lniane, słonecznik) 75 g rodzynek Wykonanie: Cukier i olej miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru

Kulinarne przygody Gatity
Magiczne ciasto w wersji kokosowej 240

upiekłam magiczne ciasto w wersji kokosowej. Do mleka dodałam wiórki kokosowe, które wcześniej były zalane wódeczką, bo córka robiła na nich kokosówkę :-) Magiczne ciasto w wersji kokosowej Składniki: 4 jaja w temperaturze pokojowej 150 g cukru 1 łyżka wody 125 g rozpuszczonego masła 115 g przesianej mąki 1/2 litra letniego mleka 4 krople octu winnego białego 8 łyżek wiórków

Kulinarne przygody Gatity
Ruskie krokiety 204

Nazwałam je ruskie, bo naleśniki wypełniłam farszem, którego używam do ruskich pierogów. Ruskie krokiety Składniki na naleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła  Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka(...)dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu wytopionego ze słoniny. Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane po bokach. Krokiety panierujemy, najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron. Podajemy polane śmietaną

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto sezamowe z otrębami 404

wszystkie składniki i gotowe. Przepis dostałam parę lat temu od mojej byłej  sąsiadki Marysi G. Ciasto sezamowe z otrębami Składniki: 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 łyżka miodu 3/4 szklanki  mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich 1/2 szklanka

Kulinarne przygody Gatity
Lody z borówką amerykańską 158

lody. Robiłam je na bazie przepisu z bloga Pora coś zjeść . Były to moje pierwsze lody na bazie żółtek. Lody wyszły rewelacyjne ! Lody z borówką amerykańską Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 350 g borówek amerykańskich  Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody kawowe z rodzynkami 176

rodzynek. Zdecydowanie najbardziej nam pasują lody na bazie żółtek. Następne w kolejce, już się kręcą i mrożą w maszynce... malinowe love :-) Domowe lody kawowe z rodzynkami Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego 70 ml mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej) 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody morelowe 155

części zrobiłam  konfiturę morelową z tymiankiem  , a resztę postanowiłam przeznaczyć na eksperymentowanie z lodami. Eksperyment się udał, na pewno będę powtarzać ! Lody morelowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 500 g wypestkowanych moreli + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody wiśniowe 165

wcale nie wisienkowy, ale myślę, że to kwestia tego, że lody robiłam z surowych wiśni. Następnym razem przetestuję wersję  z wiśniami przetworzonymi. Domowe lody wiśniowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 500 g wiśni + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami 185

szklanka mąki szczypta soli 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 80 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 2 łyżki gęstego jogurtu 3/4 szklanki  pieczonej dyni 4 suszone figi 2 suszone brzoskwinie cukier puder do posypania Wykonanie: W jednym naczyniu łączymy mąkę(...)sól, proszek do pieczenia, przyprawy, pokrojone w kosteczkę suszone owoce i skórkę. W drugim łączymy jajko z olejem i jogurtem.  Na koniec łączymy  zawartość obydwu naczyń i dodajemy pure z pieczonej dyni. Formę szklaną o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 216

zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g   pieczonej dyni 1 cebula 100 g szynki 50 g ryżu 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki  domowej warzywnej pasty bulionowej olej do smażenia Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki. Na patelni podsmażamy(...)momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną dynię i przestudzoną szynkę z ryżem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny gruszkowe z czekoladą 181

Składniki na 14 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 cm świeżego imbiru 140 ml śmietany 125 ml oleju 2 jajka 300 g gruszek 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek i cukier. W drugim łączymy starty świeży imbir, śmietanę, olej, i jajka. Gruszki obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe bułki do hamburgerów 186

dużych bułek: 1/3 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli 8 g świeżych drożdży 1 jajko 2,5- 3 szklanki maki pszennej Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam do posypania Wykonanie: W misce mieszamy wodę, mleko, masło i cukier. Dodajemy pokruszone drożdże(...)odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajko, sól i 2,5 szklanki mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dosypując więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Układamy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 248

bloga  Kuchnia w zieleni . Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki: 170 g miękkiego masła 160 g mąki pszennej 90 g cukru 140 g brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej 75 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści(...)dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odcinamy kawałek, około 1/5 ciasta, resztę chowamy z powrotem do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Popękane czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles) 324

nomen omen Czekoladą utkane. Popękane czekoladowe ciasteczka (chocokate crinkles) Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 60 g masła 200 g gorzkiej czekolady 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej cukier puder do obtaczania ciasteczek Wykonanie: Czekoladę razem z z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając raz na jakiś czas. Następnie(...)odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z  cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy do niej stopniowo przestudzoną masę czekoladową, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą, wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i chowamy do lodówki na 3 godziny. Ciasto powinno stężeć. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i z powrotem wkładamy do lodówki, ewentualnie wstawiamy

Kulinarne przygody Gatity