całego)270 g mąki pszennej7 łyżek cukru brązowego130 g masła2 jajka1/2 łyżeczki spiruliny (opcjonalnie)230 g jogurtu greckiego2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i spiruline. Szpinak gotujemy chwilkę, odsączamy i wrzucamy do miski, miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy, przesypujemy do masy i mieszamy łopatką na przemian z jogurtem. Formę (ok. 23 cm) wykładamy papierem
Czarnawisienkażytniej3 łyżki cukru pudru trzcinowego1 łyżka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaAromat waniliowy2 jajka1 łyżka serka homogenizowanegoPrzygotowanie:Masło ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wbijamy jajka (jedno białko zostawiamy w szklaneczce), dodajemy serek, aromat i mieszamy lub miksujemy. Mąkę i proszek wsypujemy do miski i ugniatamy. Z ciasta formujemy długi spłaszczony wałek, dzielimy na pół
Czarnawisienkamasła z obniżoną zawartością tłuszczuSzczypta soli200 g śliwek węgierekPrzygotowanie:Masło rozpuścić razem z pastylkami stewii, następnie ostudzić. Mąkę i proszek przesiać razem ze szczyptą soli. Masło wymieszać z jajkami, cukrem i jogurtem. Wymieszać z suchymi składnikami. Śliwki umyć, wyjąć pestkę i pokroić wedle uznania. Przełożyć ciasto do foremek i piec ok. 25-30 min w 180 stopniach. Śniadaniowe fit babeczki
Czarnawisienkaotrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe) 100 g płatków owsianych 220 g mąki pełnoziarnistej/razowej 200 g rodzynek 100 g słonecznika łuskanego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 kostka margaryny 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowego Przygotowanie: W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia
CzarnawisienkaZdrowa alternatywa dla typowych kruchych tart. Słodka, chrupiąca, delikatna. Ciasto świetnie komponuje się z delikatną, piankową masą. Idealnie nadaje się na śniadanie: połączenie węglowodanów, niskiej ilości
Czarnawisienkaryż basmati 25 dag mięso mielone 0,5 szt. papryka czerwona 5 ząbków czosnek 2 szt. cebula 1 łodyga seler naciowy 0,5 papryczka chilli 1 jajko sól pieprz tymianek majeranek olej do smażenia Wykonanie. Z dyni odciąć "czapeczkę". Łyżką wydrążyć środek, usunąć pestki. Dynię w środku nakłuć widelcem. Przesmarować oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, odstawić(...)ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane jajko. Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć " czapeczką". Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy. Dynia Hokkaido, jest smaczna
Kulinarny karnet Christopheradnia wczorajszego, ja tam specjalnie gotuję dzień wcześniej więcej, aby zostało;-) około 300 dkg świeżego łososia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła klarowanego 1 jajko 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego około 1 łyżki koperku około 1 łyżki pietruszki sól - u mnie najzdrowsza, czyli himalajska różowa pieprz - u mnie świeżo mielony kolorowy 1. Łososia gotujemy(...)Smażymy nie dłużej niż jedną min. - inaczej czosnek zgorzknieje. Cebulę z czosnkiem wystudzamy. 3. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków;-) 4. Wszystko łączymy: ziemniaki, ugotowanego łososia, zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajko, zioła, przyprawy. 5. Karmimy swój zmysł dotyku i mieszamy wszystko ręcznie-ma się rozumieć;-) odstawiamy do lodówki na min 15 min, aby się przegryzło. Formujemy kotleciki (najlepiej mokrymi dłońmi
Restauracyjka Literackataka, iż przepisem na jakże wyborne, kapitalne, wirtuozerskie gofry podzielę się z Wami. A jak!!!;-) Aby osiągnąć podniebienny orgazm - tu bez perwersyjnych skojarzeń proszszęęęę;-P, będziecie potrzebować: 3 jajka - "0", a jakże by inaczej;-) 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 1/2 aromatu waniliowego (u mnie zawsze firmy Delecta - w smaku wydają się najbardziej waniliowe) 1/2 szklanki oleju rzepakowego + olej rzepakowy(...)pełnoziarnistej 1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mleka (u mnie 1,5%) szczypta soli Sól, jajeczka, cukier ubijamy mikserem, bądź ubijaczką do jajek. Dodajemy aromat, olej i mieszamy dalej. Następnie mąka, proszek i mleczko. Mieszamy do uzyskania masy bez grudek i VOILA!!!;-) Masa musi się zrelaksować przez minimum 10 min, więc odstawcie
Restauracyjka Literackałyżka miodu/syropu z agawy (u mnie syrop) 1 spora łyżeczka ulubionej musztardy (u mnie Dijon) Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce najlepiej używając do tego trzepaczki do jaj. Kapustę szatkujemy drobno, przyprawiamy solą i odstawiamy na chwilkę, aby zmiękła. Pozbywamy się nadmiaru soku. Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Łączymy z kapustą i drssingiem. Odstawiamy na chwilunię, aby się
Restauracyjka Literackapyszne, meeega proste i przede wszystkim to zdrowa przekąska, no chyba, że dodacie do tego jeszcze Nutellę - jak mój M;-) Podstawowy przepis na naleśniki pełnoziarniste (8 sztuk): 2 jajka "0" ma się rozumieć;-) 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (orkiszowej, pszennej, żytniej - jaką tam macie pod ręką) 1 szklanka mąki pszennej zwykłej 1 szklanka mleka (u mnie 1,5%) 1 szklanka(...)wody szczypta soli Wszystko BACH, BACH do miseczki, mieszamy ubijaczką do jajek i pozwalamy masie naleśnikowej się zrelaksować przez minut ok 10;-) Sos wiśniowy: ok 1/2 kg wiśni bez pestek - poza sezonem mogą być oczywiście mrożone 1/2 szklanki wody 1 kopiasta łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego (u mnie zawsze Delecta) szczypta przyprawy korzennej (u mnie firmy Kotayi - jest
Restauracyjka LiterackaSkładniki: 125 g mąki tortowej 15 g cukru szczypta soli 2 jajka 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki 30% ½ łyżeczki zapachu śmietankowego Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, mieszamy. Następnie dodajemy jajka i 100 ml mleka, mieszamy. Na koniec dodajemy kremówkę, zapach i pozostałą część mleka, miksujemy na gładką masę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy
kulinarnyswiatdomiilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach ciasta układamy pokrojony(...)zalepiamy je. Na środek ciasta nakładamy farsz, posypujemy serem i przyprawami. Odkryte części ciasta smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy aż ciasto nabierze złotego koloru 10-15 minut w temperaturze ok 180 stopni
prawdziwe jedzenieBuckwheat muffins with figs in honey sauce Składniki. 10 dag kaszy gryczanej 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 2 jajka 0,5 l mleka sól pieprz 5 fig 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 50 ml wina 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Kaszę gryczaną ugotować w mleku, osączyć. Cebulę posiekać(...)przesmażyć na maśle. W miseczce wymieszać kaszę z przesmażoną cebulą, natką pietruszki i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić foremki do babeczek i piec w temp. 200 stop. 25 minut. Na patelni stopić masło, dodać miód, otartą skórkę z cytryny i włożyć ćwiartki fig. Podlać winem i sokiem cytrynowym. Smażyć figi 2 minuty. Gryczane babeczki podajemy z figami
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: -2 szklanki płatków owsianych -0,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru -2/3 szklanki słonecznika łuskanego -125g masła -2 jajka -1 łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli 1. Roztapiamy masło 2. Mieszamy suche składniki 3. Dodajemy masło i jajka 4. Dokładnie wszystko mieszamy 5. Formujemy ciastka i układamy na papierze do pieczenia 6. Pieczemy 25 minut
DiteczWnętrze do wypełnienia wg upodobań. . Dla Wszystkich którzy zapomnieli przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 marchewki2 pietruszki (korzeń)1 duży ziemniak1 mały seler4 kiszone ogórki 1 jabłko1 cebula5 jajek ugotowanych na twardo0,25 dkg blanszowanego groszku zielonego ( groszek mrożony)sólpieprz1 łyżka musztardy6 łyżek majonezu (według smaku) Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić(...)obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać blanszowany zielony groszek, jabłko – (zetrzeć na tarce ), sól i pieprz do smaku, musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Podawać najlepiej po 2 - 3 godzinach , wtedy składniki "przegryzą się". PS. Do sałatki i np. tymbalików z kurczaka
Kulinarny karnet Christophera