dość szybki deser chociażby dla singli. I zachęcam do wypróbowania, mi bardzo posmakował :)Składniki na jedną porcję:1 jajko100 g serka homogenizowanego2 łyżki budyniu waniliowego/cukru waniliowegoGarść żurawiny/rodzynekPrzygotowanie:Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy serek i mieszamy. Wsypujemy budyń lub cukier i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy żurawina albo rodzynkami. Pieczemy przez 25-30 min. w 180 stopniach. Sernik jedno-porcjowy
Czarnawisienkakroimy jak nam wygodnie. Zrywamy garść rzeżuchy i dorzucamy do pieczarek. Rozdrabniamy blenderem (u mnie na gładką masę, ale jeśli ktoś lubi nie trzeba aż tak dokładnie). Wbijamy jajko, wrzucamy otręby i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, polewamy odrobinką oleju i smażymy tak jak zwykłe kotlety. Trzeba bardzo uważać przy przewracaniu. Są one dość
Czarnawisienkasmakują.Składniki na 12 babeczek:150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczeniaPół łyżeczki sodySzczypta soli150 g miękkiego masła150 g cukru4 łyżeczki cukru wanilinowego 3 jajka Aromat waniliowy 6 łyżek jogurtu waniliowegoPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło miksujemy z cukrami. Stopniowo dodajemy jajka i aromat waniliowy. Ucieramy mikserem do momentu, aż masa będzie gładka. Wsypujemy
Czarnawisienkaporatować, ale nadeszła wiosna, niedługo lato - korzystajmy z darów natury! Owoców, warzyw i innych pyszności! Gotujmy, przyrządzajmy, dbajmy o siebie - nasz wygląd i zdrowie.Składniki na jeden omlet:2 jajka (osobno żółtka i jajka)2 łyżki mąki kokosowejOlej kokosowy1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaKilka kropel aromatu waniliowegoSzczypta soliPrzygotowanie:Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, aromat
Czarnawisienkaszklanka mąki pełnoziarnistej2 jajka4 łyżki cukru (u mnie: 1 stewi w proszku, 3 brązowego cukru)50g masłaCukier do posypania (najlepiej brązowy)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)Przygotowanie:Jajka z cukrem ubijamy mikserem na gładką masę. Mąkę z proszkiem przesiewamy i delikatnie mieszamy łopatką z masą. Formę (w miare małą, najlepiej okrągłą) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
Czarnawisienkadużo stresu, ale mi smakowało. Znikło.. dość szybko, bo drugiego dnia zostały jedynie okruszki.. Składniki na kruche ciasto: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 jajko 300 g mąki Szczypta soli Mąkę z solą przesiać. Masło z cukrem ubić. Dodać jajko i stopniowo wsypywać mąkę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć w folię i wsadzić do lodówki
Czarnawisienkacałego)270 g mąki pszennej7 łyżek cukru brązowego130 g masła2 jajka1/2 łyżeczki spiruliny (opcjonalnie)230 g jogurtu greckiego2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i spiruline. Szpinak gotujemy chwilkę, odsączamy i wrzucamy do miski, miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy, przesypujemy do masy i mieszamy łopatką na przemian z jogurtem. Formę (ok. 23 cm) wykładamy papierem
Czarnawisienkażytniej3 łyżki cukru pudru trzcinowego1 łyżka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaAromat waniliowy2 jajka1 łyżka serka homogenizowanegoPrzygotowanie:Masło ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wbijamy jajka (jedno białko zostawiamy w szklaneczce), dodajemy serek, aromat i mieszamy lub miksujemy. Mąkę i proszek wsypujemy do miski i ugniatamy. Z ciasta formujemy długi spłaszczony wałek, dzielimy na pół
Czarnawisienkamasła z obniżoną zawartością tłuszczuSzczypta soli200 g śliwek węgierekPrzygotowanie:Masło rozpuścić razem z pastylkami stewii, następnie ostudzić. Mąkę i proszek przesiać razem ze szczyptą soli. Masło wymieszać z jajkami, cukrem i jogurtem. Wymieszać z suchymi składnikami. Śliwki umyć, wyjąć pestkę i pokroić wedle uznania. Przełożyć ciasto do foremek i piec ok. 25-30 min w 180 stopniach. Śniadaniowe fit babeczki
Czarnawisienkaotrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe) 100 g płatków owsianych 220 g mąki pełnoziarnistej/razowej 200 g rodzynek 100 g słonecznika łuskanego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 kostka margaryny 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowego Przygotowanie: W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia
CzarnawisienkaZdrowa alternatywa dla typowych kruchych tart. Słodka, chrupiąca, delikatna. Ciasto świetnie komponuje się z delikatną, piankową masą. Idealnie nadaje się na śniadanie: połączenie węglowodanów, niskiej ilości
Czarnawisienkaryż basmati 25 dag mięso mielone 0,5 szt. papryka czerwona 5 ząbków czosnek 2 szt. cebula 1 łodyga seler naciowy 0,5 papryczka chilli 1 jajko sól pieprz tymianek majeranek olej do smażenia Wykonanie. Z dyni odciąć "czapeczkę". Łyżką wydrążyć środek, usunąć pestki. Dynię w środku nakłuć widelcem. Przesmarować oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, odstawić(...)ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane jajko. Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć " czapeczką". Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy. Dynia Hokkaido, jest smaczna
Kulinarny karnet Christopheradnia wczorajszego, ja tam specjalnie gotuję dzień wcześniej więcej, aby zostało;-) około 300 dkg świeżego łososia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła klarowanego 1 jajko 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego około 1 łyżki koperku około 1 łyżki pietruszki sól - u mnie najzdrowsza, czyli himalajska różowa pieprz - u mnie świeżo mielony kolorowy 1. Łososia gotujemy(...)Smażymy nie dłużej niż jedną min. - inaczej czosnek zgorzknieje. Cebulę z czosnkiem wystudzamy. 3. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków;-) 4. Wszystko łączymy: ziemniaki, ugotowanego łososia, zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajko, zioła, przyprawy. 5. Karmimy swój zmysł dotyku i mieszamy wszystko ręcznie-ma się rozumieć;-) odstawiamy do lodówki na min 15 min, aby się przegryzło. Formujemy kotleciki (najlepiej mokrymi dłońmi
Restauracyjka Literackataka, iż przepisem na jakże wyborne, kapitalne, wirtuozerskie gofry podzielę się z Wami. A jak!!!;-) Aby osiągnąć podniebienny orgazm - tu bez perwersyjnych skojarzeń proszszęęęę;-P, będziecie potrzebować: 3 jajka - "0", a jakże by inaczej;-) 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 1/2 aromatu waniliowego (u mnie zawsze firmy Delecta - w smaku wydają się najbardziej waniliowe) 1/2 szklanki oleju rzepakowego + olej rzepakowy(...)pełnoziarnistej 1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mleka (u mnie 1,5%) szczypta soli Sól, jajeczka, cukier ubijamy mikserem, bądź ubijaczką do jajek. Dodajemy aromat, olej i mieszamy dalej. Następnie mąka, proszek i mleczko. Mieszamy do uzyskania masy bez grudek i VOILA!!!;-) Masa musi się zrelaksować przez minimum 10 min, więc odstawcie
Restauracyjka Literackałyżka miodu/syropu z agawy (u mnie syrop) 1 spora łyżeczka ulubionej musztardy (u mnie Dijon) Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce najlepiej używając do tego trzepaczki do jaj. Kapustę szatkujemy drobno, przyprawiamy solą i odstawiamy na chwilkę, aby zmiękła. Pozbywamy się nadmiaru soku. Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Łączymy z kapustą i drssingiem. Odstawiamy na chwilunię, aby się
Restauracyjka Literacka