jajko - 22300 przepisów (strona:621/1487)

Szybkie ciasto ze śliwkami 4346

kostki margaryny 3/4 szk mleka 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg śliwek lub innych owoców sezonowych 1.Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Całe jaja miksujemy z cukrem, potem kolejno dodajemy mąkę, mleko, wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia.2.Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy,  na wierzchu układamy połówki śliwek, można je posypać łyżką cukru. Czas

Apetyczna babeczka
Szwajcarska chałka z szafranem 194

nazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend. Składniki na 1 sztukę: 35 dag mąki pszennej/ 3 szklanki 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 1 jajko, lekko roztrzepane 5 dag masła/ 4 łyżki masła 2/3 szklanki kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka 2 łyżki ciepłej wody 12 dag cukru kryształu 1 g nitek szafranu  pół kieliszka wódki(...)dodać śmietanę i lekko podgrzać, dosypać cukier i rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do podgrzanej masy dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać i całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać roztrzepane widelcem jajko, oraz przez sito przelać alkohol z szafranem, nitki dobrze wycisnąć. Składniki połączyć. 4. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto

Apetyczna babeczka
Bochen pszenny z potrójną czekoladą 135

niczym porównać, rodzina była zachwycona tą kompozycją, a najbardziej przypadła im do gustu degustacja! Forma o średnicy 20 cmSkładniki: 60 dag maki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 jajo 3 łyżki masła, roztopionego łyżeczka soli 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru  25 dag czekolady, ja w moich delikatesach ze Szwajcarskich wyrobów czekoladowych znalazłam  tylko jedną markę, więc pomieszałam(...)połowę tabliczki marcepanowej 1. W wodzie z cukrem rozpuścić drożdże i odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły fermentować.2. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól, roztopione masło, jajo, połączyć składniki. Dodać przygotowane drożdże z wodą i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Czekoladę połamać lub pokroić nożem, dodać do ciasta i równomiernie wmieszać czekoladę. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić

Apetyczna babeczka
Krokiety z czerwonej soczewicy 150

łyżeczka garammasala 1 łyżeczki sproszkowanego chili 1 łyżeczka zmielonego kminku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki  stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych 2 i 1/2 szk wody 1 jajko 3 łyżki stołowe mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki stołowe oleju Sól pieprz Zielona sałata i zioła do podania 9 pierwszych składników włożyć do garnka,  zalać wodą(...)doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 30min, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, ostudzić, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Posypać ręce mąką i z otrzymanej masy uformować 8 krokiecików. Na małym talerzu zmieszać mąkę, kurkumę i 1 łyżeczkę chili , obtoczyć krokiety. Smażyć  10 minut, obracając, aż krokiety będą chrupiące po obu stronach. Przełożyć

Apetyczna babeczka
Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą 194

razem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia.   Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju 1 jajo gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu 1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól,jajo, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Gotowe ciasto warto przykryć ciepłym

Apetyczna babeczka
Czebureki 689

sztuk, dla 4-5 osób:Ciasto: 4 do 4 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki octu 1 i 1/2 szklanki wody  1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajo 1. Wodę gotujemy z solą i olejem, do wrzącej wody wsypujemy 1 i 1/2 szklanki mąki,  intensywnie mieszamy aby powstała jednolita masa. 2. Na stolnicę przesiewamy resztę mąki, dodajemy(...)jajo, ocet i przygotowane wcześniej gorące ciasto. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które ma nie przywierać do rąk, wilgotność regulujemy podsypując dodatkowo mąką lub dolewając małą ilość gorącej wody. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki aby odpoczęło. 3. Po wyznaczonym czasie ciasto cienko wałkujemy i wycinamy okręgi o średnicy ok. 20 cm, czebureki są 2-3 razy

Apetyczna babeczka
Muffiny z nutellą 429

Zawsze się sprawdza i muffinki idealnie odchodzą od papilotek :) Składniki suche:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżki kakao1/2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sodySkładniki mokre:2 jajka L130 g jogurtu greckiego1/2 szklanki olejuNadzienie:12 łyżeczek nutelliPrzepis:Na papier do pieczenia nakładamy po jednej łyżeczce nutelli (w sumie 12) w równych odstępach, następnie wykładamy nutellę na papierze(...)zamrażalki na minimum 1 godzinę.Do miseczki przesiewamy przez sitko mąkę oraz kakao. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Całość mieszamy.Do kolejnej miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy jogurt grecki oraz olej. Za pomocą trzepaczki łączymy wszystkie składniki.Następnie łączymy suche i mokre składniki i za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno być gęste!Do formy nakładamy

Emcia Pichci
Jajka w koszulce na spaghetti z ogórka! 178

jajka (chyba w każdej postaci lubię ten produkt ;-) ), świeży ogórek, a dokładnie spaghetti z ogórka, z kremem sezamowym na bazie awokado i świeża figa! Pysznie!!! ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 2 jaja ekologiczne - 1 ogórek - figa KREM SEZAMOWY Z AWOKADO: - 1 awokado - 4 łyżki ziaren sezamu - 1 łyżka serka śmietankowego - sok z cytryny - sól, pieprz w/w zmiksuj blenderem Ogórka za pomocą

SMYKWKUCHNI
gotowanie z neoflam 183

Domowa pierogarnia - PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 0,5 kg mąka 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła 2 łyżki olej Sól truskawki cukier Etapy przygotowania CIASTO Z mąki, oleju, jajka, szczypty soli i wody  zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Z placka szklanką wykrawać krążki. NADZIENIE Truskawki wymieszać z cukrem. Na gotowe krążki łyżeczką nakładać truskawki, zlepiać pierogi

Kuchnia Danusi
Doradca Smaku 132

KUTIA W CIEŚCIE SKŁADNIKI: Kutia -1 puszka mąka szymanowska -0,5 kg drożdże -100 g mleko -0,5 szkl masło lub margaryna -150 g jajka -2 szt białko -1 szt sól -szczypta cukier-100 g cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE:   Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, pozostawiając

Kuchnia Danusi
Ciasto ucierane z jabłkami 221

Lubię piec ciasta, a jeszcze bardziej lubię je jeść Ciasto ucierane z jabłkami SKŁADNIKI: jajka -3 szt masło -10 dag mąka pszenna 1 szkl mąka ziemniaczana -3/4 szkl proszek  do pieczenia -1 łyżeczka cukier -1 szkl cukier puder do posypania jabłka -50 dag PRZYGOTOWANIE: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną. Masło przełożyć do miski, dodać jajka dobrze utrzeć

Kuchnia Danusi
Piegowate babeczki 171

Piegowate babeczki   SKŁADNIKI: jajka -4 szt mąka -22 dag cukier -15 dag margaryna -22 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka gorzka czekolada soda -0,5 łyżeczki LUKIER sok z 1 cytryny, cukier puder PRZYGOTOWANIE: Margarynę pokroić na kawałki,włożyć do miski,dodać cukier utrzeć na puch. Następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku i mąkę wymieszaną z proszkiem

Kuchnia Danusi
Pierogi z brzoskwiniami i śmietanką 173

moim domu cała rodzina uwielbia pierogi z owocami Pierogi z brzoskwiniami i śmietanką SKŁADNIKI: mąka -0,5 kg sól olej -2 łyżki jajko -1 szt woda ciepła -1 szkl brzoskwinie świeże - 0,5 kg cukier -3 łyżki śmietana -4 łyżki PRZYGOTOWANIE: CIASTO:  Z mąki, jajka, soli, oleju i wody zagnieść ciasto pierogowe.  NADZIENIE:  Brzoskwinie wydrylować, pokroić

Kuchnia Danusi
Ciasto karmelowo śliwkowe 164

Ciasto karmelowo śliwkowe SKŁADNIKI: CIASTO żółtka jaj-3 szt cukier -0,5 szkl cukier waniliowy -1 opak proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki margaryna -1 kost mąka -3 szkl NADZIENIE powidła śliwkowe -1 słoik budyń karmelowy -2 opak mleko -3 szkl  cukier -2 łyżki śliwki -10 szt cukier puder PRZYGOTOWANIE: Margarynę posiekać z mąką,dodać proszek do pieczenia

Kuchnia Danusi
Lekka tarta z żurawiną 174

zrobiłam delikatną tartą z żurawiną Lekka tarta z żurawiną SKŁADNIKI: cukier waniliowy-1 opak mąka -20 dag cukier -15 dag masło miękkie -20 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka jajka -4 szt soda -0,5 łyżeczki polewa czekoladowa żurawina -1 szkl PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem kryształ na puch,dodawać stopniowo jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem

Kuchnia Danusi