Bistro mama Jesienne ciasto gruszkowe Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 170 g brązowego cukru 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki(...)łyżka miodu 3 gruszki brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania Wykonanie: W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej jajka, śmietanę, olej, miód i starty imbir. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne i delikatnie nacinamy zewnętrzna cześć owoców, tworząc coś
Kulinarne przygody GatityKopytka : 6 srednich ziemniakow 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 jajka sol Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera) Wysupujemy ziemniaki na stolnice Wbijamy jajka, dodajemy stopniowo make pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke
Klaudynkowa kuchniaSkładniki: 180 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, marmolada Orzech . Przygotowanie: W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukrów, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do maszynki, wyciskającej ciasteczka. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Palcem robimy delikatne wgłębienie na środku każdego
Aga w kuchniświeżym pieczywie, albo podać na talerzu :) Prosta i niewymagająca wielu składników, jednak mająca w sobie coś wyjątkowego :) Przekonajcie się sami :) Składniki: wędzona makrela cebula 4 średnie ogórki kiszone 3 jajka majonez pieprz Rybę obieramy ze skóry, pozbywamy się ości i rozdrabniamy na mniejsze części. Cebulę, jajka i ogórki kroimy w drobniutką kostkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem i dodajemy
Czerwona PorzeczkaDanish pastries Składniki. 38-40 dag mąki pszennej 125 ml mleka 50 ml wody 1 jajko 2 dag drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania 2 łyżki cukru brązowego do posypania Nadzienie. 4 łyżki cukru 2 łyżki syropu buraczanego lub miodu 40 ml śmietanki 3 łyżki masła 5 dag czekolady 1 garść żurawiny 1 garść migdałów Wykonanie. Wymieszać przesianą(...)mąkę, drożdże, posiekane zimne masło, cukier ,sól i krótko miksować. Mają być widoczne grudki masła. Wlać wymieszane mleko z wodą i jajkiem, delikatnie wymieszać. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto w lodówce może być dłużej, do trzech dni. Ciasto, podsypując lekko mąką, rozwałkować w prostokąt. Złożyć na 3 części i rozwałkować. Znowu złożyć ,obrócić o 90 stopni
Kulinarny karnet Christopheraciasteczka zostały wypełnione miękkimi, słodkimi akcentami -suszonymi owocami. Są naprawdę pycha. Składniki, ok. 12 szt 100 g suszonych śliwek, 40 g suszonych daktyli, 40 g suszonej żurawiny, 1 jajko, 70 g cukru brązowego, 1 łyżeczka suszonej lub świeżo otartej skórki z pomarańczy, 130 g mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Śliwki kroimy(...)drobną kostkę, a daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki. Formułujemy prostokątny placek
Moniki Smakołykiwrzucam go do gotującej się wody z połową łyżeczki soli i cukru. Od momentu ponownego wrzenia liczę max 4 minuty i odsączam na cedzaku.Ciasto. Do większej misy dodaję kolejno jaja, mleko, koncentrat pomidorowy, niecałe pół łyżeczki soli i tak samo pieprzu, całość mieszam na jednolitą masę. Następnie dodaję mąkę - dodaję ję stopniowo ciągle mieszając aż ciasto nabierze gęstości gęstej
Mechanik w kuchniwłoski makaron włoski lasagne, który połączyłam z bakłażanem i obłędnym sosem dyniowym. Pysznie! LASAGNE Z BAKŁAŻANEM I DYNIĄ SKŁADNIKI: - 1 dynia mała - 3 ząbki czosnku - 1 1/2 bakłażana - 5 jajek - serek śmietankowy - chili świeże - 1 szalotka - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 7 małych oscypków wędzonych Wykonanie: - posiekaj cebulę- szalotkę i czosnek, zeszklij na maśle - dynię kroimy(...)skórą, usuwamy pestki, pieczemy w piekarniku przez 45 minut. - miąższ oddzielamy od skórki - w dużej misce zmiksuj miąższ z dyni, podsmażoną cebulkę i czosnkiem, serek śmietankowy, jajka, dodaj posiekane chili - bakłażan kroimy na plastry solimy i odkładamy aż bakłażan puści sok - naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oliwą ułóż plastry bakłażana, plastry makaronu, plastry bakłażana, plastry makaronu aż do wyczerpania składników
SMYKWKUCHNIkażdym wydaniu , ale ten z musem malinowym smakuje wyśmienicie. Porcja na małą blachę SKŁADNIKI 1 kg twarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie zmielony 100 g serka homogenizowanego 5 jajek ½ kostki masła (100 g; stopione) ½ szklanki cukru cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g herbatników ciemnych Mus owocowy:300 g malin (świeże/mrożone)3 łyżki cukruWYKONANIETwaróg ucieramy(...)cukrem, dodajemy stopione masło i dalej ucieramy na gładką masę. Do masy dodajemy serek homogenizowany i cukier waniliowy miksujemy całość.Wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładko. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pokruszone ciastka i ugniatamy
W kuchennym oknie Ewykakaowych herbatników 250 g rozpuszczonego masła dobrej jakości Na mus: 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości ok. 70% kakao) 4 łyżki mleka 500 g śmietanki kremówki 36% 2 jaja (ja do tego musu używam tylko wielskich jajek ze sprawdzonego źródła) szczyptę soli 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - ja tym razem nie dałam) 3 łyżeczki żelatyny Na galaretkę
Ratunku obiadpanierowanym kurczakiem: SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 sałata lodowa 1 pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku pomidorki koktajlowe 1 czerwona cebula 1 jajko + 1 łyżka mleka płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella wraz z papryką wsypujemy do woreczka i rozdrabniamy(...)patelni. Pierś kurczaka kroimy na pół, wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, zanurzamy w rozbitym z 1 łyżką mleka jajku i panierujemy w panierce z pełnoziarnistych płatków kukurydzianych lub w bułce tartej. Smażymy kotlety z kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby usunąć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCIASTO KARMELOWE- masło roztopić z mlekiem, wlać ostudzony karmel, przez chwilę podgrzewać, zdjąć z palnika- do gorącej mieszanki dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić- jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęły temperaturę pokojową- gdy mieszanka ostygnie, jajka ubić z cukrem tak, aby zwiększyły objętość- do masy jajecznej wlać mieszankę karmelową, zmiksować krótko- do ciasta przesiać
Smakołyki Berenikischabu 2 spore cebule ) mleko ( tak żeby zakryło kotlety ) bułka tarta ( można pomieszać pól na pół z pokruszonymi płatkami kukurydzanymi ) mąka jajka sól , pieprz tłuszcz do smażenia - schabowe najlepsze na smalcu , ale zdrowiej na oleju rzepakowym Przygotowanie : Schab rozbijamy - najlepiej przez folie spożywczą . Układamy w misce . Cebule obieramy , kroimy . Zasypujemy nią(...)schab i zalewamy wszystko mlekiem . Odstawiamy do lodówki na kilka godzin . Wyjmujemy odsączmy z nadmiaru mleka . Przyprawiamy solą i pieprzem . Obtaczamy w mące , jajku , bułce tartej z płatkami . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu z obu stron . Smacznego :) Cebulę która nam została możemy odsączyć obtoczyć w mące i usmażyć i tak mamy pyszny dodatek
Od kuchni czyli o wszystkim po trochępowrocie z pracy nie wiem czy zdążyłabym zrobić foto.. 2 szkl, mąki 1/2 szkl. bułki tartej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 3 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op cukru waniliowego 2 łyżki kakao Jajka z cukrem zmiksować na „biało”, dodać mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Ciasto
Moje domowe kucharzeniepodziwiać. Jednak nie byłabym kobietą, gdyby mnie szlag z zazdrości nie trafiał. Inni umieją, a ja nie. Co jest do cholery?! Pomijam bajzel jaki potrafię wyprodukować, no ale bez jaj!! Też chcę piec! Minął dzień i minęła noc. I żywi pozazdrościli umarłym. Czy jakoś tak. Wkroczyłam do kuchni z postanowieniem zrobienia ciasta. Poczytałam przepisy, szlag mnie trafił i entuzjazm
ladykitchen