jajko - 22300 przepisów (strona:643/1487)

Drożdżówki serca z chałwą 160

poniższe zdjęcia pomogą Wam w przygotowaniu idealnych drożdżówek w kształcie serca :)   Składniki: 2,5 szklanki mąki, 15 g drożdży, 1 łyżka cukru waniliowego, 300 ml mleka, 1 jajko, kilka kropel olejku arakowego, 70 g masła, nadzienie: 200 g chałwy waniliowej, 200 g zmielonych orzechów (u mnie włoskie i migdały), 100 g posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki mleka, do posmarowania(...)uzyskania płynnej masy. Przelewamy je do 100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego), mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem, jajkiem, olejkiem, miękkim masłem i olejkiem. Wlewamy drożdże i powoli wlewamy letnie mleko, wyrabiając ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypujemy mąki, ale nie przesadzajmy, bo ciasto będzie za twarde :) Ciasto

Aga w kuchni
Roladki z kabanosem 148

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 zielony liść pora, 1 długi kabanos dębowy, 1/2 marchewki, pieprz, sól, ognista mieszanka przyprawa, 1 jajko, do obtoczenia: bułka tarta. Przygotowanie:     Każdą pierś kurczaka dokładnie myjemy i rozbijamy na duży kotlet. Przyprawiamy z każdej strony pieprzem i solą. Na środek piersi układamy obgotowany przez 3 minutki zielony liść pora. Następnie kładziemy(...)kabanosa oraz marchewkę pokrojoną w wąskie i długie słupki. Posypujemy ognistą mieszanką przypraw. Zawijamy roladkę, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

Aga w kuchni
Sałatka z kurczakiem 169

Składniki: 5 garści sałaty, 1 ugotowane jajko, 1/4 pomidora, 1/2 piersi kurczaka,  soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 ząbku czosnku, 1/2 łyżeczki tymianku. Przygotowanie:    Na talerzu układamy sałatę, Pomidora kroimy na 4 plasterki. Ugotowane jajko na twardo obieramy i kroimy na 4 części. Rozbitą pierś kurczaka marynujemy w przyprawach

Aga w kuchni
Kopytka z sosem 243

Składniki: kopytka: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, sos: 500 g schabu, 1 cebula,  1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie:     Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka. Następnie posypujemy

Aga w kuchni
Rudolfy z ciastek 152

Składniki: 1 szklanka cukru pudru, 1,8 szklanki mąki, 180 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, kilka kropli olejku waniliowego, szczypta soli, do dekoracji: 60 g czekolady deserowej, czerwone m&m's Przygotowanie:     W mikserze montujemy hak do zagniatania ciasta i wsypujemy do miski wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, jajko, żółtko, olejek waniliowy i szczyptę soli

Aga w kuchni
Ciastka ze skórką pomarańczową 155

Przepis na te ciasteczka pochodzi ze strony mojeciasto.pl z Akademii Pieczenia.Składniki: 125 g masła, 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 80 g czekoladowej posypki. Przygotowanie:     W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek(...)pieczenia. Jajko ucieramy z masłem i dodajemy powoli sypkie składniki. Ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy posypkę czekoladową i kandyzowaną skórkę pomarańczową, zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta 2 wałki. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie kroimy ciasteczka o grubości 0,5 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

Aga w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 147

mięsem, ruskie i z kapustą i grzybami, ale te ostatnie robię tylko raz w roku :) Wtedy smakują jeszcze lepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, Przygotowanie(...)Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele

Aga w kuchni
Pierogi z makiem 166

makiem... i były przepyszne :) Choć nie przepadam na pierogami na słodko, to te mi bardzo smakowały :)Składniki: ciasto:  1 kg mąki  500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru, 70g orzechów włoskich, 70 g rodzynek, 1,5 szklanki mleka, 1/4 olejku migdałowego(...)białka. Przygotowanie:       Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka.      Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około

Aga w kuchni
Devolaile w płatkach owsianych 186

Składniki: 4 piersi kurczaka, 4 plasterki żółtego sera, 2 garście płatków owsianych, 1 jajko, szczypta czerwonej papryki, sól, pieprz, ryż basmanti. Przygotowanie:       Każda pierś rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta układamy plasterek sera i zawijamy roladki. Jajko roztrzepujemy ze słodką papryką, obtaczamy w nim kotlety. Następnie obtaczamy w płatkach owsianych i smażymy

Aga w kuchni
Roladki w serowej panierce 217

panierce? Jeśli nie to koniecznie musicie takie zrobić :) Są przepyszne :DSkładniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 jajko, 50 g żółtego sera, bułka tarta do obtoczenia, sól, pieprz, ryż jaśminowy. Przygotowanie:      Piersi kurczaka rozbijamy na kotlety, przyprawiamy pieprzem i solą. Papryki kroimy w cienkie(...)paseczki. Paseczki w 3 kolorach układamy na kotletach. Kotlety zwijamy w roladki, obtaczamy w roztrzepanym jajku wymieszanym ze słodką papryką. Następnie obtaczamy w startym żółtym serze i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu- najlepiej pod przykryciem i na małym ogniu.Podajemy z ryżem jaśminowym

Aga w kuchni
Przekąski i dodatki do potraw 175

Bigos Buritto Ciabatta z oscypkiem i pomidorami   Galantyna Glazurowane marchewki Grissini z tymiankiem Grzybki Jajko na bekonie i rukoli Kapusta z grzybami Klops z papryką Koreczki na imprezę Krewetki z czosnkiem i natką Kurki w cieście naleśnikowym Lizaki wafelkowe Mini wafelki z makrelą Mini wafelki z pomidorkiem Mini wafelki ze szprotką Pająk z papryki    Pasta śledziowa Pesto(...)rukoli Pieczony schab z suszoną morelą Pierożki ze szpinakiem Popękane jajka Smażony oscypek z żurawiną Ślimaczki z ciasta francuskiego Sos beszamelowy Quesadilla z pieczarkami i serem Wafelki ryżowe ze szpinakiem Wafelki ryżowe z jajecznicą Wafle ryżowe z pastą z makreli

Aga w kuchni
Muffinki czekoladowe 163

Składniki: 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru,  2 łyżeczki cukru waniliowego, 150g masła, 2 jajka 3/4 szklanki mleka. Przygotowanie:   W małym rondelku rozpuszczamy masło z posiekaną czekoladą. Czekoladę gorzką siekamy nożem. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia cukier biały i waniliowy(...)oraz kakao. Do masy czekoladowej wlewamy mleko, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche z mokrymi, mieszając tylko do połączenia się składników. Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeni polewamy muffinki polewą czekoladową.    Do muffinek idelanie pasuje herbatka Granny's Finest Teekanne

Aga w kuchni
Rogaliki drożdżowe 135

SKŁADNIKI: 1 kg mąki, 100 g drożdży, 4 jajka, 2 kostki masła, 2 garstki cukru, 1/3 szklanki mleka, ok. 350 g powideł śliwkowych, cukier puder. Polecam też kruche rogaliki z powidłami. Przygotowanie:       Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do letniego mleka (ale nie gorącego, bo drożdże sparzymy i nam nie urosną) dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki(...)Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Po czym odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże urosną. Ucieramy jajka z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła i zwijamy, nadając kształt rogalika

Aga w kuchni
Placki z cukinii 175

Składniki: 2 duże cukinie, 2 łyżki koperku, 0,5 szklanki maki, 2 jajka, szczypta soli morskiej w młynku Kamis, szczypta pieprzu czarnego w młynku Kamis. sos: 400 ml jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie:       Cukinie wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy cukinie od nadmiaru soku. Dodajemy posiekany(...)koperek. Wbijamy do niej jajka, dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli za gęste to dodajemy odrobinę wody. Na rozgrzanym tłuszcz wylewamy niewielką ilość ciasta, rozprowadzamy łyżką. Smażymy z każdej strony po 2 minutki. sos: Do jogurtu greckiego wyciskamy czosnek i dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na godzinkę, aby składniki się przegryzły

Aga w kuchni
Sernik z mango 168

SKŁADNIKI: Spód: 3/4 szklanki migdałów blanszowanych (całe migdały, bez skórki) 2 łyżki cukru trzcinowego Masa: 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego 4 jajka 1/2 laski wanilii zmiksowany miąższ z 1 mango Przygotowanie:  Spód:   Migdały prażymy na suchej patelni. Następnie rozpuszczamy na patelni cukier trzcinowy i mieszamy go z migdałami. Po wystudzeniu(...)tłuczkiem na mniejsze kawałki. Takimi migdałami wykładamy spód tortownicy o średnicy 18 cm. Masa:   Ser mieszamy z musem z mango, cukrem, budyniem i wanilią. Następnie dodajemy po jednym jajku i delikatnie mieszamy mikserem, ale nie za długo. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania